Daňova kriminalita v ČR? Stále častěji ji páchají Číňané a Vietnamci

Do daňové kriminality v Česku se ve velkém rozsahu zapojují Vietnamci a Číňané. Policejní Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) to uvedla ve své výroční zprávě za rok 2018. Policie dále upozornila, že řídícími články organizovaných skupin u daňové trestné činnosti často bývají advokáti a daňoví poradci. Loni také zaznamenala nárůst pachatelů ze Slovenska, především u krácení daní spojeného s agenturním zaměstnáváním.

Daňová trestná činnost se loni stejně jako v předchozích letech řadila mezi nejvýznamnější oblasti kriminality, a to z hlediska rozsahu této činnosti, výše způsobené škody a vytváření strukturovaných řetězců obchodních společností.

"V důsledku legislativních opatření, která zajistila větší průhlednost tržeb, se celkově daňová trestná činnost proměnila. V současné době je páchána v rychleji se měnících řetězcích s nižší jednorázovou škodou tak, aby se pachatelé vyhnuli kontrolním mechanismům ze strany správce daně," popsala NCOZ.

Centrála loni nejčastěji řešila případy krácení daně při pořízení zboží z jiného členského státu EU do Česka, kdy pachatelé neodváděli daň z přidané hodnoty. Právě do této činnosti jsou podle policistů ve velkém rozsahu zapojené vietnamské a čínské komunity.

"Legalizace výnosů z trestné činnosti pachatelů těchto společenství je navázána na arabskou komunitu směnárníků. Arabská komunita, zejména v Jihomoravském kraji, se v minulosti věnovala nadhodnoceným vývozům do třetích zemí v souvislosti s vylákáním odpočtu DPH," uvedla NCOZ.

Kriminalisté předpokládají, že pachatelé budou i do budoucna využívat především řetězce společností, které vykazují fiktivní obchody kvůli krácení DPH. "Důvodem je skutečnost, že četnost takových řetězců je značná, vykazuje vysoký stupeň sofistikovanosti, do určité míry je anonymizována a organizována osobami stojícími v pozadí," vysvětlila centrála.

Policie rovněž podotkla, že rozkrývání této trestné činnosti je nejen časově náročné kvůli zvyšujícímu se množství zajištěných dat, ale také se prodraží kvůli zadávaným znaleckým posudkům.

Roste počet nelegálních obchodů se zbraněmi

Využívání kyberprostoru a plateb v kryptoměně a také doručování zbraní formou zásilkových služeb nahradily dřívější osobní jednání prodejce s kupujícím.

"Mimo běžné způsoby obchodování lze v současné době anonymně vyvěsit na internet poptávku či nabídku nelegálních zbraní bez většího rizika odhalení ze strany bezpečnostních složek," upozornila centrála.

NCOZ také podotkla, že roste počet žádostí od zahraničních policejních kolegů, kteří potřebují dohledat původ zbraní a jejich majitele.

Kupci nelegálních zbraní představují podle NCOZ průřez celé společnosti. "Jedná se o dobře situované podnikatele, pro které jsou zbraně pouhou komoditou a jejichž záměrem je obcházet licenční řízení se získáním maximálního zisku, přes 'pouhé' sběratele a dobrodruhy, kteří si zbraň opatřují pro své vlastní potřeby, až po zločinecká seskupení, jejichž cílem je pořízení zbraně k páchání násilné trestné činnosti," uvedla policie.

V souvislosti se zbraněmi poukázala centrála také na to, že na regionální úrovni pokračuje nelegální dovážení samočinných střelných zbraní zejména ze Slovenska. Zbraně jsou upraveny tak, aby splňovaly podmínky pro zařazení do kategorie D, a mohly tak být dále distribuovány bez registrace. Tuto trestnou činnost policie zaznamenala zejména na území Jihočeského a Plzeňského kraje.

Související

Policie ČR, ilustrační foto

Kriminalita v Česku loni oproti předchozímu roku klesla

Kriminalita v Česku loni proti předchozímu roku opět poklesla. Policie zaznamenala 153.233 trestných činů, meziročně o sedm procent méně. Objasněnost trestných činů loni vzrostla o jedno procento na 57,3 procenta. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Vražd loni policisté evidovali 105, neobjasněných zůstalo pět.
Ondřej Mundl, předseda Výkonného výboru Unie bezpečnostních složek pro městské a obecní policie.

Strážníci nemají k povinnému očkování motivaci. Hrozí výpovědi, soudy a nárůst kriminality, říká šéf Unie Mundl

Předseda Výkonného výboru Unie bezpečnostních složek pro městské a obecní policie a zároveň vedoucí strážník Městské policie v Jaroměři Ondřej Mundl se obává, že schválená vyhláška o povinném očkování může vést k exodu strážníků ze služby. A také zmiňuje, že obecní policie nepatří mezi hlavní složky Integrovaného záchranného systému (IZS), ale z hlediska plnění povinností na ni ministerstvo vnitra mnohdy pohlíží stejně. „Nikdo se nesnaží příslušníky složek pozitivně motivovat k vakcinaci, nenabízí žádné motivační bonusy. Pouze jsme vystavováni represím, že pokud se nenaočkujeme, přijdeme o práci. Veškeré spory tak mohou končit i u soudů a nelze vyloučit ani možnost nárůstu kriminality,“ říká pro EuroZprávy.cz Ondřej Mundl.

Více souvisejících

kriminalita Cizinci Národní centrála proti organizovanému zločinu Krácení daní zbraně

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

včera

včera

Pomoc Západu při vyšetřování útoku nechceme, podporoval by svou teorii, tvrdí Lavrov

Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy. Uvedl to šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov a odsoudil "dvojí metr."

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy