Dny NATO 2019: C-5M Super Galaxy bude v Ostravě kralovat americkým obrům

Exkluzivní přehlídku svých velkých letadel nabídnou letos návštěvníkům Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR Spojené státy. Na mošnovské letiště vysílají hned tři giganty - tradiční strategický bombardér B-52 Stratofortress, tanker KC-135 Stratotanker, oba však při své české premiéře zastíní C-5M Super Galaxy.

Ani letošní ročník tak nebudou diváci ochuzeni o jedny z největších letadel na světě. Zatímco mezi návštěvníky oblíbený strategický bombardér B-52 a tankovací letoun KC-135 patří již mezi tradiční účastníky, transportní letoun C-5 se vrací na Dny NATO po dlouhých deseti letech, navíc premiérově v modernizované verzi Super Galaxy. "Před deseti lety americký letoun C-5 Galaxy zahájil éru velkých letounů na Dnech NATO, když pomyslně otevřel cestu bombardéru B-52. Ten se zde poprvé ukázal rok poté a díky pravidelné účasti se stal jakousi ikonou naší akce," vyzdvihuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "Návštěvníkům tak letos budeme moci kromě atraktivního letového programu v čele se třemi akrobatickými skupinami nabídnout i jedinečné stroje na statických ukázkách." C-5M Super Galaxy je nejmodernější verze největšího amerického dopravního letounu, který poskytuje americkému letectvu schopnost těžké mezikontinentální letecké přepravy. S rozpětím téměř 70 metrů je schopen pojmout až 130 000 kg nákladu, nebo šest bojových vrtulníků AH-64 Apache či 345 vojáků, a dopravit je na vzdálenost přes 9 000 kilometrů. V jeho stínu tak zůstane i "obří" strategický bombardér B-52 Stratofortress, jež je o pět metrů nižší, o 25 metrů kratší a rozpětí má o 12 metrů menší. Přestože oba stroje poprvé vzlétli již před více než 50 lety, díky výbornému designu, spolehlivosti a modernizačním programům se počítá s jejich provozem nejméně do roku 2040. Tuto dvojici doplní KC-135 Stratotanker, jenž plní funkci tankovacího a transportního letadla od roku 1957 a též patří mezi nejdéle sloužící letouny v rámci amerického letectva, v současné době je však již nahrazován novějším KC-46A Pegasus. Mimo Spojené státy je KC-135 stále využíván také Francií či Tureckem. Účast a prezentaci své techniky na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR aktuálně potvrdilo 15 zemí, vrcholem dynamických ukázek bude vystoupení tří akrobatických skupin - francouzské Patrouille de France, švýcarské PC-7 Team a finské Midnight Hawks.

Související

Na Václavském náměstí se o víkendu protestovalo proti Fialově vládě. (16.9.2023) Glosa

Události Petra Nutila: Vyhasínající Rajchl a ústavní Orel v hnízdě

Moji milí, čím začít jiným, než úplně čerstvou zprávou! Další demonstrace uspořádaná Jindřichem Rajchlem proběhla. A tak to má být, žijeme ve svobodné zemi, kde si každý může protestovat proti čemu chce. Tentokrát se už pod vedením tohoto pána neprotestovalo proti bídě, ale vládě. Asi bída už v ČR není, nebo co. Každopádně to je asi tak jediný rozdíl mezi touto demonstrací a tou předchozí. 
Dny NATO v Mošnově, ilustrační fotografie.

Dny NATO vyvrcholily, letos je navštívilo 185 tisíc lidí

Druhým a závěrečným dnem v neděli pokračovaly Dny NATO v Mošnově. Na sobotní program se podle odhadů přijelo podívat 100 tisíc lidí, dnes přišlo dalších 85 tisíc návštěvníků. Akci včera navštívil také premiér Petr Fiala. 

Více souvisejících

Dny NATO Ostrava C-5M Super Galaxy

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 45 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy