Češi budou platit povinné ručení i za dětská autíčka? Zpráva z Bruselu vyvolala poprask

Praha - Nedávno se v médiích objevila informace, že Evropská komise navrhla povinné ručení pro dětská autíčka a další motorové či elektrické přístroje určené k přepravě. Zprávy se odkazovaly na Českou asociaci pojišťoven. České zastoupení Evropské komise však vyjádření asociace označilo za nesprávné.

Informace o povinném ručení pro dětská autíčka, segwaye a elektrokola se už rozšířila internetem. Bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza na svém Twitteru napsal, že povinné ručení za dětská autíčka a jiné hračky neexistuje.

Zde ještě podrobnější vysvětlení toho, jak je to doopravdy s tím výmyslem o povinném ručení pro dětská elektroautíčka, kterou dnes do světa vypustila Česká asociace pojišťoven @cap_cz a na který tolik lidí nadšeně naskočilo. https://t.co/JMr04XCe5H pic.twitter.com/uEEvfwaG62

— Tomas Prouza (@ProuzaTomas) 26. června 2018

Existuje pouze směrnice z roku 2009, která určuje provoz motorových vozidel na ulicích. Evropský soudní dvůr mezitím pouze tuto směrnici aktualizoval, kam zařadil segwaye a elektrokola (která v roce 2009 nebyla ještě tak populární).

Evropská komise řekla, že se jedná o situace, „kdy například turista na segway srazí na chodníku babičku“. A jelikož dokument určující provoz elektronických přístrojů je pouze směrnice, nikdo Českou republiku nenutí, aby ve své legislativě měla pokyn, že třeba na elektronice golfové vozíky musíte mít povinné ručení. Stát pouze musí zaručit, že případné oběti takových přístrojů budou mít nárok na odškodnění ze strany státu. 

Návrh Evropské komise má zajistit, aby oběti nehod motorových vozidel dostaly plnou kompenzaci, a to i v případě, že je pojišťovna insolventní. Pokud ale pojistitel je insolventní, poškozený bude odškodněn z garančního fondu země, kde pobývá.

Směrnice přináší některé nové změny do fungování pojišťovacích standardů. Například sjednocení potvrzení o jízdě bez nehody ve všech státech EU. Tento krok reaguje na rostoucí mobilitu občan Evropské unie.

Související

Více souvisejících

evropská komise segway EU (Evropská unie) hračky děti

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy