Na most u Vltavské se vrátila osobní auta. Jeho budoucnost zůstává nejasná

Přes most u stanice metra Vltavská směrem do Holešovic mohou od dnešního poledne jezdit jedním pruhem osobní auta a další vozidla do 3,5 tuny. Na twitteru to oznámila pražská Technická správa komunikací (TSK). Most v Bubenské ulici navazující na magistrálu TSK uzavřela koncem října na základě informací o špatném stavu stavby od firmy Pontex, která prováděla diagnostiku mostu. Nákladní auta na most nadále nesmějí.

Obnovení provozu na mostě umožnily zátěžové zkoušky, které se uskutečnily v polovině prosince. Konstrukce při nich byla zatížena až do 130 procent své normální nosnosti. Před otevřením byly na most umístěny sondy, které jej budou monitorovat.

Jak jsme slíbili, přes most X022 na Vltavské od dnešního poledne opět jezdí osobní auta do 3,5 t ve směru do Holešovic. Za podmínky vymezení průjezdu středem mostu to umožnily výsledky zatěžovacích zkoušek. Samotné statické podepírání mostu plánujeme začít 15. ledna #mostyPraha pic.twitter.com/QPuBAG84XD

— TSK Praha (@TSKPraha) 27. prosince 2018

Auta nyní přes most projíždějí jedním pruhem, před uzavřením na něj mohla ve dvou jízdních pruzích. Od 15. ledna TSK plánuje začít s budováním podpěr, které podle dřívějšího vyjádření ředitele městské firmy Petra Smolky zajistí stabilitu mostu na několik let. Konstrukce vybudovaná pod mostem po odhalení jeho zhoršeného stavu stavbu jen staticky zajišťuje.

Zatím není jasné, co bude s mostem dál, jak dlouho bude podepřen, než bude opraven, či zbourán. O jeho budoucnosti město teprve rozhodne. Primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě) ale řekl, že oprava mostu by byla natolik nákladná, že jej bude nutné zřejmě zbourat.

Kvůli zhoršenému stavu mostu byl omezen i provoz tramvají mezi Vltavskou a Těšnovem. Kdy bude plně obnoven, není jasné. Možné to bude teprve po vybudování finálních podpěr. Tramvaje nyní jezdí pouze ve směru od Těšnova, protože současná podpěrná konstrukce zasahuje do kolejiště. Nové podpěry už provozu tramvají bránit nemají.

Na zhoršení stavu mostu v říjnu upozornila firma Pontex, která konstrukci monitorovala. TSK most ve směru do Holešovic uzavřela v noci z 23. na 24. října, vedlejší most v opačném směru zůstal v provozu. Magistrát se začal budoucností mostu zabývat v souvislosti s celkovou proměnou Vltavské a prostoru nádraží Bubny-Zátory. Město plánuje zohlednit také opravu sousedního Hlávkova mostu přes Vltavu.

TSK nyní zkoumá mimo jiné Hlávkův most a most Legií, které jsou také ve špatném stavu. Havarijní je také Libeňský most, který musel být začátkem roku dočasně uzavřen pro auta i tramvaje. Rekonstrukci potřebuje i Palackého most mezi Podskalím a Smíchovem a řada dalších mostních konstrukcí.

Související

Most na Vltavské. Červeně vyznačená část se bude bourat

Začaly zátěžové testy mostů v Praze u Vltavské, vjíždějí na ně naložené kamiony

Tři plně naložené kamiony začaly dnes po sedmé hodině večer testovat pohyby mostů u stanice metra C Vltavská. Pražská Technická správa komunikací (TSK) chce otestovat stabilitu mostu po jeho podepření. V neděli budou testy pokračovat i na vedlejším mostě na nábřeží Kapitána Jaroše. Kompletní výsledky testů chce TSK představit během týdne, první by mohly být už v pondělí.
Most na Vltavské. Červeně vyznačená část se bude bourat

Pod most u Vltavské byl instalován nový nosník, je zastaven provoz aut a tramvají

Pod most v Bubenské ulici nedaleko stanice metra C Vltavská byl dnes instalován nový nosník, který je součástí systému podpírajícího most. Most musí být podepřen kvůli špatnému stavu. ČTK to sdělila mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Kvůli pracím je zastaven provoz aut na mostě a výluky se postupně dotýkají provozu tramvají. Práce potrvají do konce tohoto týdne a vyjdou na 16 milionů korun.

Více souvisejících

Most na Vltavské Praha doprava

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Záhada imploze ponorky Titan. Nová studie naznačuje, proč došlo k tragédii

Záhada imploze miniponorky Titan by mohla být brzy vyřešena. Byla zveřejněna nová studie, která naznačuje, že pět lidí, kteří zahynuli na palubě lodi OceanGate, když se ponořila tisíce stop pod hladinu moře, mohly být oběťmi tzv. „mikrodeformace“.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy