Herbicidu Roundup zvoní hrana, Jurečka chce zkrátit dobu jeho užívání

Praha – Evropští ministři zemědělství budou dnes a zítra jednat o používání herbicidu glyfosátu. Ten se v České republice prodává pod jménem Roundup. Pro podporu zkrácení doby jeho používání se vysloví také Marian Jurečka (KDU-ČSL).

ČR dříve podporovala prodloužení používání Roundupu na dobu 15 let. Podle Hnutí Duha se ale nemusí používat vůbec, dá se prý nahradit i vhodnou orbou. „U glyfosátu podporuji zkrácení doby registrace a zúžení jeho použití. Ukončit jej nyní by byl velký problém, nemáme bezpečnější náhradu," napsal na twitter Jurečka.

U glyphosatu podporuji zkrácení doby registrace a zúžení jeho použití. Ukončit jej nyní by byl velký problém, nemáme bezpečnější náhradu.

— Marian Jurečka (@MJureka) 17. května 2016

Jeho rozhodnutí ocenili ekologové. „Je dobře, že ministr Jurečka mění svoji pozici a bere v potaz lidské zdraví. Ale není důvod, aby zůstal na půli cesty. Glyfosát je podle nezávislých vědeckých výzkumů možné zakázat zcela a hned," uvedk programový ředitel Hnutí Duha Josef Koželouh. Podle Kláry Kyralové z hnutí ekologičtí zemědělci glyfosát nepoužívají vůbec. Proti obnovení licence se podle ekologů postavily například Francie, Nizozemsko, Švédsko, Dánsko a Německo.

Glyfosát je zařazen na seznamu Světové zdravotnické organizace jako lehčí karcinogen. V těle jej má podle studie z roku 2013 šest z deseti Čechů. V Evropě byl výskyt zaznamenán u 45 procent testovaných lidí, látka na hubení plevele se podle ekologů nadužívá. V Česku bylo však na glyfosát testováno jen deset lidí, v Evropě celkem 184.

Látka může ohrozit vývoj lidského plodu, zvyšuje riziko genetických mutací a rakoviny. Z těla se ale dostane už po týdnu, proto je jeho přímý vliv na lidské zdraví těžko prokazatelný. V přírodě snižuje biologickou rozmanitost a vyplavuje se z půdy do podzemních vod. Roundup se kromě hubení plevele na polích používá k postřikům v parcích nebo na železnici. Do těla se může dostat v jídle, vdechnutím nebo dotykem.

Související

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

Více souvisejících

Marian Jurečka (KDU-ČSL) Roundup (herbicid) hnutí duha

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy