Životní prostředí? Češi jsou nejspokojenější za 15 let, jedna věc jim ale obzvlášť vadí

Praha - V květnovém šetření dotazovalo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) sadu otázek týkajících se postojů veřejnosti ke stavu životního prostředí v České republice a místě bydliště.

Lidé v České republice jsou nejspokojenější se životním prostředím za posledních 15 let. Zároveň proti loňsku ubylo lidí, kteří se o životní prostředí zajímají.

Stav životního prostředí v místě svého bydliště hodnotilo kladně 79 procent dotázaných, negativně ho viděla zhruba pětina. V pohledu na životní prostředí celého Česka bylo spokojených 72 procent, opačně se vyjádřila zhruba čtvrtina.

Jako nejhorší vnímali lidé stav životního prostředí v celé ČR hned v roce 2002, kdy bylo spokojených jen 40 procent, v místě bydliště to bylo před sedmi lety s 66 procenty pozitivních hodnocení.

Spokojenost se stavem životního prostředí v místě bydliště i celé zemi podle CVVM stoupá s životní úrovní. "Více nespokojeni jsou obecně lidé žijící ve městech, z hlediska rozložení do krajů především lidé z Prahy, Moravskoslezského a Ústeckého kraje," uvedli autoři průzkumu.

Podobně i zájem o informace týkající se životního prostředí v ČR roste se vzděláním a nižší je u lidí, kteří svou životní úroveň vidí jako špatnou. V květnu se tak o životní prostředí zajímalo 52 procent lidí, 47 procent zájem nemělo.

Následně se respondenti vyjadřovali ke konkrétním oblastem životního prostředí v místě jejich bydliště. Obecně u většiny položek převládá spokojenost nad nespokojeností, výjimkou je hustota silničního provozu, kterou respondenti vnímají jako převážně (62 %) jako problematickou, spokojeno je s ní naopak 38 %, uvedl soc.cas.cz.

Nejkladněji je vnímán stav kvality pitné vody (spokojeno 85 %, nespokojeno 14 %). Vysokou míru spokojenosti vyjadřují respondenti i v případě dostupnosti volné přírody (83 %) a čistoty okolní přírody (81 %). Přibližně dvě třetiny (67 %) hodnotí kladně čistotu ovzduší v místě bydliště. Zhruba stejný podíl respondentů je spokojen s čistotou povrchových vod (60 %) a úrovní hluku (59 %)

Související

Záď lodi Icon of the Seas naznačuje, jak děsivě monstrózní je tato největší loď světa.

Největší loď na světě už se plaví po moři. Ozvali se však ekologové

Nová největší výletní loď na světě Icon of the Seas je na své první okružní plavbě. Vyplula k ní z přístavu v Miami na americké Floridě. Loď je dlouhá 365 metrů, má 20 palub a vejde se na ni přes sedm tisíc pasažérů. Je nicméně trnem v oku ekologů, kteří se obývají ekologického dopadu jejího provozu. 
Evropská unie, ilustrační fotografie.

Lídři EU povedou debatu o pomoci Kyjevu, podpoře zelené ekonomiky i energetice

Další pomoc Ukrajině, podpora konkurenceschopnosti evropské zelené ekonomiky či reforma energetického trhu budou hlavními tématy nadcházejícího bruselského setkání prezidentů a premiérů zemí Evropské unie. Šéfové států a vlád evropského bloku se během dvoudenního zasedání mají bavit také o chystaném návratu k fiskálním pravidlům a o další integraci eurozóny. 

Více souvisejících

Ekologie průzkumy češi Voda Silniční provoz

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy