Studny v Česku vysychají. Obce mohou žádat o peníze na vrty či vodovody

Obce, jimž vysychají studny určené k zásobování vodou, mohou až do prosince 2020 žádat Státní fond životního prostředí (SFŽP) o peníze na hlubší nebo nové vrty. Velmi rychle mohou získat na jeden projekt až tři miliony korun, potřebují jen hydrologický posudek. ČTK to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který dnes jednal o problematice sucha se starosty Plzeňského kraje.

Díky dotacím, které už fungují více než dva roky, už byly podle něj zajištěny nové zdroje pitné vody asi pro 200.000 obyvatel. Peníze sloužily na vrty, studny a napojení na vodovod, například v sousední obci.

"Dosud bylo z výzvy na budování zdrojů pitné vody přijato 423 žádostí s dotací 513 milionů korun. A ještě zbývá zhruba 380 milionů korun," uvedl ředitel SFŽP Petr Valdman. Tato suma by mohla podle Brabce podpořit ještě dalších asi 400 obcí. "Jsou to rychlé akce, obce nemusí čekat na připojení na vodu několik let," uvedl.

Podle Valdmana získají až osmdesátiprocentní dotaci do tří měsíců od žádosti. "Obec musí mít jen odborný posudek, který popíše stávající stav, důvody nedostatku vody a možnosti řešení," uvedl Valdman. Fond zatím žádné projekty nezamítl.

Peníze jsou určené na zásobování vodovodů pro veřejnou potřebu. Nejdou využít pro jednotlivce, například pro jeden rodinný dům. Z celkového počtu využilo program 40 obcí z Plzeňského kraje, například města Nepomuk a Stod na hydrogeologické průzkumné vrty, obce Kramolín a Červené Poříčí na vodní zdroje a Lužany na záložní zdroj.

V obcích financujeme rychlé projekty pro zajištění pitné vody. Dnes ve Velemíně, kde realizovali 2 vrty a brzy je napojí na vodovod. S podporou MŽP a @sfzp financují i dostavbu kanalizace a v části obce i domovní čistírnu odpadních vod. Pomáháme zlepšit kvalitu života v obcích. pic.twitter.com/iU2sZAPwOV

— Richard Brabec (@RibraRichard) July 23, 2019

Obce pak mají podle Brabce další možnost dotace z nové výzvy, otevřené letos 1. listopadu, v ní bude 500 milionů Kč na vodovody včetně úpravny, což už mohou být projekty za jednotky až desítky milionů Kč. Ministerstvo má další program Velká dešťovka pro obce, které chtějí využít dešťovou vodu. Až 1,5 miliardy uvolní po dohodě se Státním pozemkovým úřadem na desítky kompletních pozemkových úprav.

Podle hejtmana Josefa Bernarda (ČSSD) je nutné dívat se na problém nedostatku vody na 20 až 30 let dopředu a je velmi důležité, aby se zejména s budoucími evropskými fondy řešily velké projekty. "V případě našeho kraje zejména propojení vodárenských soustav tak, abychom byli schopni například vodu z nýrské přehrady dostat do Plzně," uvedl. Druhou velkou oblastí, která si vyžádá další miliardové investice, bude vyčištění některých vodárenských nádrží, na Plzeňsku přehrady Hracholusky a České údolí. "Předpokládá to spolupráci ministerstva, kraje a obcí. V intenzivních jednáních budeme pokračovat," dodal.

Ministr uvedl, že bude do roku 2030 potřeba investovat zhruba 25 miliard korun na propojení velkých vodohospodářských soustav, kdy se voda bude bude převádět z vodnatějších do sušších oblastí, třeba z Ohře do nových vodních nádrží na Rakovnicku.

Podle hejtmana má teď největší problémy s nedostatkem vody ze všech sedmi okresů severní Plzeňsko.

Související

Petr Hladík

Hladík je ministrem životního prostředí. Petr Pavel ho jmenoval den po nástupu do funkce

Prezident Petr Pavel dnes den poté, co se ujal funkce hlavy státu, jmenoval místopředsedu KDU-ČSL Petra Hladíka ministrem životního prostředí. Předchozí prezident Miloš Zeman jmenování začátkem roku odmítl, což lidovci označili za protiústavní, kompetenční žalobu ale s ohledem na končící mandát bývalé hlavy státu nepodali. Vláda nebyla kompletní od začátku listopadu, kdy ze zdravotních důvodů skončila na ministerstvu životního prostředí (MŽP) Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).
Richard Brabec (ANO)

Ropákem roku se stal exministr životního prostředí Brabec

Titul Ropák roku 2021 udělili ekologičtí aktivisté bývalému ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO). Zelenou perlu za antiekologický výrok má Pynelopi Cimprichová, místopředsedkyně hnutí Švýcarská demokracie. Jde o první ženu, která tuto cenu získala. Na tiskové konferenci o tom dnes informoval Miroslav Patrik ze spolku Děti Země, který anketu pořádá.

Více souvisejících

Richard Brabec (ANO) obce Sucho Státní fond životního prostředí Plzeň Voda

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 2 hodinami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 4 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 5 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 6 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy