Izrael je rasistický okupační stát. S prezidentem Rivlinem se nesetkávejte, žádají iniciativy politiky

Praha – Miloš Zeman dnes na Hradě přivítá izraelského prezidenta Reuuvena Rivlina. Odpoledne Rivlin sejde i s předsedou Senátu. Ne všichni jsou ale s touto zahraniční návštěvou spokojeni. Podle Iniciativ Ne naším jménem! - Za spravedlivý mír na Blízkém východě a Přátelé Palestiny je Rivlin prezidentem okupačního státu a čeští představitelé by se s ním neměli vůbec setkat.

„Prezident Reuven Rivlin je hlavou okupačního a rasistického státu, obviňovaného z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Vyzýváme vrcholné představitele ČR, aby jednali s ohledem na mezinárodní právo a odmítli účastnit se setkání, které by legitimizovalo téměř 50 let trvající vojenskou okupaci palestinských území," tvrdí iniciativy.

Psali jsme:
Do Prahy příští týden přijede izraelský prezident Rivlin
 

Její zástupci varují, že má Rivlin jednat mimo jiné o rozvoji vojenské spolupráce, konkrétně o českém nákupu izraelských 3D radarů. „Izrael jako okupační moc je expertem na vývoz zbraní testovaných přímo v terénu na palestinském obyvatelstvu na okupovaných územích. Kontroverzní obchod se má týkat 3D radarů, které české ministerstvo obrany plánuje zakoupit formou vládního kontraktu, tedy bez původně zamýšleného výběrového řízení, od izraelské firmy Elta Systems za několik miliard korun. Dle zbrojního analytika je chystaná zakázka s izraelskou firmou předražena a výsledkem důsledného lobbingu," píší v protestní výzvě zástupci iniciativ.

Ostře se proto vyhrazují proti setkání Rivlina s Bohuslavem Sobotkou, Janem Hamáčkem a Miroslavem Štěchem. „V kontrastu s ostatními evropskými vládami, které vydávají prohlášení proti okupaci a proti ekonomické podpoře Izraele, čeští vrcholní představitelé naopak dlouhodobě posilují vztahy se státem, který exemplárně porušuje mezinárodní právo a lidská práva: staví nelegální osady a vyvíjí státní násilí na okupovaném lidu, který by měl naopak dle mezinárodního práva chránit. Naši vrcholní političtí představitelé se tímto zbytným jednáním dostávají v rámci Evropy soustavně do izolace," varují autoři výzvy.

Iniciativa Ne naším jménem! -- Za spravedlivý mír na Blízkém východě vznikla v březnu 2011 za účelem vyjádření nesouhlasu s návštěvou izraelského premiéra v České republice a proti možné vojensko-technické spolupráci České republiky a Státu Izrael. Pořádá veřejné akce s cílem upozornit českou veřejnost na často nekritický přístup české politické reprezentace ve vztahu k Izraeli a organizuje přednášky a besedy k blízkovýchodní problematice. Je součástí Evropské koordinace výborů a asociací pro Palestinu (ECCP), která sídlí v Bruselu a sdružuje zhruba 50 organizací a iniciativ v Evropě. Členové ECCP vystoupili nedávno mj. na půdě Evropského parlamentu v panelu týkajícího obchodování EU s nelegálními izraelskými osadami.

Související

Benjamin Netanjahu

Netanjahu telefonoval Bidenovi, poprvé ho uznal za zvoleného prezidenta USA

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes poprvé telefonoval s Joem Bidenem po jeho vítězství v amerických prezidentských volbách. Krátce předtím s Bidenem hovořil i izraelský prezident Reuven Rivlin. Netanjahu už Bidenovi dříve pogratuloval po jeho vítězství ve volbách ze 3. listopadu, vyhýbal se ale tomu, aby ho označil za budoucího prezidenta.
Reuven Rivlin

Izraelský prezident Rivlin pozval do Jeruzaléma hlavu SAE

Izraelský prezident Reuven Rivlin dnes pozval do Jeruzaléma prezidenta Spojených arabských emirátů, šajcha Chalífu bin Zajda Nahajána, informuje agentura Reuters. Pozvání přichází poté, co se obě země minulý týden dohodly na navázání diplomatických vztahů a židovský stát oznámil, že dočasně upouští od plánů na anexi okupovaných částí Západního břehu Jordánu.

Více souvisejících

Reuven Rivlin (izraelský prezident) Miloš Zeman palestina

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Policie obvinila muže z vraždy v Plzni. Oběť dnes v nemocnici zemřela

Policie ve středu obvinila sedmatřicetiletého muže z místní komunity bezdomovců z vraždy, kterou se plzeňští kriminalisté zabývají od úterního odpoledne. Pobodaná žena dnes podlehla svým zraněním v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy