Lidovci zlevnili léky a pomohli prosadit EET. Naplnění jiných slibů vázne

Praha - KDU-ČSL pod vedením vicepremiéra Pavla Bělobrádka šla do voleb v roce 2013 s ambiciózním programem. Leccos se lidovcům podařilo prosadit. Nový trestní řád či novelizace zákona o České televizi a Českém rozhlasu se zasekly.

Nejmenší koaliční strana KDU-ČSL se v roce 2013 po období absence vrátila do Sněmovny. Pomohl ji k tomu volební program „Dáme zemi do pořádku“, ve kterém strana slibovala například slevu na dani pro dítě, zavedení etické výchovy do všech škol nebo zřízení registračních pokladen. Co se jí za čtyři roky podařilo a čím naopak některé voliče zklamala?

Mnozí si sice systém elektronické evidence tržeb (EET) spojují zejména s ministrem financí z hnutí ANO Andrejem Babišem, nicméně zavedení registračních pokladen byl jeden z hlavních slibů právě Lidovců. Tento slib si tedy mohou odškrtnout jako splněný. Slib, že dojde ke zrušení poplatků za hospitalizaci v nemocnici, respektive že tyto poplatky budou zastropovány do limitu 30 dnů ročně, však KDU-ČSL nenaplnila. Poplatky totiž zrušil Ústavní soud.

Nová důchodová reforma v nedohlednu

Takzvaná finanční ústava, která měla zajišťovat deficit veřejných financí pod hranicí 3 % HDP také neprošla. I když byli lidovci pro, její partneři ve vládě, sociální demokraté návrh potopili. Ústavní zákon, který vyžadoval třípětinovou většinu ve Sněmovně, podpořila i opoziční ODS. Ani to nestačilo. Opatření proti nadměrnému zadlužování tak byl schválen pouhým zákonem.

Prosazení konceptu důchodové reformy se lidovcům, potažmo vládě, také nepodařilo. Došlou pouze ke zrušení tzv. druhého důchodového pilíře, který zavedla předchozí vláda Petra Nečase.I když vláda poté slíbila vlastní důchodovou reformu, s žádnou zatím nepřišla, snažila se pouze o zatraktivnění třetího pilíře, tedy penzijního připojištění.

Strana prosazovala také možnost občanů kontrolovat hospodaření státu na internetu. Transparentní rozklikávací státní rozpočet lze najít na internetové aplikaci Monitor. Poprvé s ní přišel minulý ministr financí Miroslav Kalousek. Údaje a analýzy týkající se státního rozpočtu však aplikace nabízí od konce roku 2013, kdy už byli lidovci ve vládě.

Lidovci společně s vládními partnery prosadili slevu na dani pro dítě. Naposledy došlo k navýšení slevy na dítě od ledna letošního roku. Daňová úleva pro rodiny s jedním dítětem dosahuje přes 13 tisíc korun ročně, s dvěma dětmi přes 19 tisíc korun. Sleva na třetího a každého dalšího potomka se zvýšila na 24 204 korun ročně. Navyšovalo se však i během loňského roku.

Snížená sazba na léky i pokus regulovat lichvu

Avizovanou ochranu před lichvou strana naplnila zčásti. Byl sice přijat novelizovaný zákon o spotřebitelském úvěru, který se problematikou také zabývá, nicméně v něm není uveden číselný limit pro roční procentní sazbu nákladů (RPSN) pro úroky. A právě KDU-ČSL měli v programu, že zamezí poskytování lichvářských půjček s úrokem nad 20 % RPSN. Strana dále slibovala zavedení etické výchovy do všech škol. Ani tento bod nebyl naplněn. Etická výchova je pouze volitelnou složkou vzdělávání pro školy. Podle serveru Novinky.cz se etice v roce 2016 věnovalo asi 65 procent základních a 83 procent středních škol.

Jedním z nejvýraznějších úspěchů strany bylo prosazení snížené sazby DPH na léky a zdravotnické prostředky. Strana dostála svému slibu ve věci zrušení anonymních akcií. Odchýlila se naopak od svého slibu ve věci novely zákona o registru smluv. Zákon o registru smluv, který KDU-ČSL prosazovala, nabyl účinnosti v polovině roku 2016, krátce nato však došlo ve Sněmovně k odhlasování novely zákona o registru smluv, pro kterou zvedli ruku i zástupci KDU-ČSL.

Případné finální schválení novely je ostře kritizováno, jelikož by znamenalo vyjmutí z povinnosti zveřejňovat smlouvy společnosti s většinovou účastí státu, krajů nebo obcí, které mají obchodní či průmyslovou povahu.

Stejně tak budí rozporuplný pocit schválený zákon o státní službě, který nepočítá se vznikem samostatného ředitelství státní služby. Strana měla v programu výslovně napsáno, že prosadí kvalitní a neokleštěný zákon. Vláda nestihne prosadit ani nový trestní řád, který byl slíben do roku 2017.

Jurečka podporuje zemědělce, zákon o ČT a ČRo se zpozdí

Ministerstvo zemědělství pod vedením Mariana Jurečky se snaží dodržet slib a podporuje mladé začínající zemědělce. Příkladem může být jím schválená sazba jednotné platby na plochu či platby pro mladé zemědělce v roce 2016.

KDU-ČSL slibovala také nový zákon o České televizi a Českém rozhlase. I její poslanci podali do Sněmovny návrhy příslušných zákonů, které by měly výrazně zdemokratizovat jmenování do rad příslušných institucí. Nicméně zatím nedošlo ani k projednání návrhů na půdě Sněmovny a hrozí, že do konce funkčního období vlády se tak nestane.

Zda se prosadí zavedení čipových občanských průkazů také není jasné. Novela, která je zavádí, byla schválena vládou, čeká na schválení Parlamentem. Doklady s čipem by měly být zavedeny plošně, jejich vystavení má být zdarma.

Související

Marian Jurečka

Platy nestoupnou všem státním zaměstnancům stejně, naznačil Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) má jasnou představu o navyšování platů státních zaměstnanců. Nechce jim přidat plošně, více chce odměnit ty, kteří aktuálně pobírají méně peněz. Řekl to v nedělním vydání pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Více souvisejících

Marian Jurečka (KDU-ČSL) KDU - ČSL Pavel Bělobrádek Andrej Babiš Česká televize Český rozhlas Miroslav Kalousek státní rozpočet

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

Vyšetřování odhalilo, jak mohlo dojít k atentátu na Trumpa

Vyšetřování americké Tajné služby (USSS), která zodpovídá za bezpečnost a ochranu současných i bývalých prezidentů, odhalilo komunikační pochybení a nedostatečnou obezřetnost před červencovým atentátem na Donalda Trumpa. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy