ROZHOVOR | Nesvéprávní lidé? Herečka Štěpánová hovoří o tom, kdo vede naši zemi

ROZHOVOR - Podle jedné z účastnic dnešní chystané demonstrace na Václavském náměstí, herečky Báry Štěpánové, je třeba dát jasně najevo, že nejsme stádo tupých ovcí. Podporovatelé Andreje Babiše prý nechtějí řešit, kde politik získal svůj majetek. Prezident Zeman prý na Hradě nikdy neměl být. Svůj úřad bere jako satisfakci za deset zmařených let na Vysočině, říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Štěpánová.

Dnes se v Praze a dalších českých městech bude konat demonstrace proti krokům ministra financí Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana. Momentálně zatím potvrdilo účast na demonstraci na pražském Václavském náměstím téměř 10 tisíc lidí, dalších 20 tisíc účast zvažuje. Na pódiu by kromě organizátorů měl vystoupit i moderátor Jan Tuna nebo herečka Bára Štěpánová

Co si od demonstrace vy osobně slibujete a očekáváte?

Co od toho očekávám? Já si samozřejmě nedělám iluze o tom, že by demonstrace měla něco řešit. Je to spíše jakési gesto, jak ukázat, že občanská společnost tady stále ještě funguje. A dát najevo, že nejsme stádo ovcí. Pan prezident se ohání tím, že byl zvolen většinou, ale většina nejsou všichni. Ne, že bych byla pravidelným čtenářem Ústavy, to asi nikdo v této zemi, nicméně jsem se do ní podívala, abych věděla, o čem je řeč. Moc slouží lidu, veškerému lidu této země. Beru to tedy spíše jako naznačení toho, že nejsme tupé ovce, které si nechají něco namluvit. Navíc má demonstrace jakýsi psychologický moment. Pokud se tam sejde co největší množství lidí, tak si alespoň uvědomíme, že nejsme sami, že to, co si člověk říká doma, nebo v okruhu svých blízkých, že není sám. Osobní kontakt je zde velmi důležitý. To, že někdo je ochoten něco říkat před lidmi a jím do očí je něco jiného, než různé výkřiky na Facebooku.

Nechci, aby tuto zemi měli v rukou dva „psychopati“, kteří nejsou v podstatě svéprávní. Prezident, který tam nikdy neměl být a pan Babiš, který tvrdí, že bude něco lepší, on se chová jako sektář. Stát je společenství jednotlivých individualit a on, když řekne, že všechno bude lepší, tak když to bude lepší pro jednoho, nebude to lepší pro druhého. Stát se má chovat tak, aby lidem nekomplikoval život, aby je nechal žít. Stát opravdu není firma, ve firmě jsou přeci jiná pravidla, než ve společenství svobodných občanů. Ten člověk nemůže být ve vládě, což chci na demonstraci zmínit. Je velmi důležité se ozvat a je třeba dát najevo, že o věcech alespoň přemýšlíme a víme, co nám vadí.

Kauzy a vážná podezření kolem osoby ministra financí Andreje Babiše mu nesnižují popularitu, naopak, on a jeho hnutí ANO má velkou přízeň voličstva. Čím si to vysvětlujete?

Neumím si to vysvětlit, je sice pravda, že já se pohybuji v poněkud jiné společnosti, mezi lidmi, kteří smýšlí podobně. Nechápu to, vysvětluji si to tak, že je tady velká skupina lidí, které když někdo řekne, že něco bude dobře a "každýmu vám přidám pět stovek", to jsou věci, na které oni slyší a bohužel, tato skupina je asi velká. Já je neznám, s těmi lidmi se nestýkám. I když jsem se na některých demonstracích s pár takovými jedinci setkala a je velice těžké s nimi mluvit, protože oni nechtějí slyšet, že ty věci jsou poněkud komplikovanější. Když se zeptáte, jak se může normální člověk dostat k tak obrovskému majetku, oni o tom nechtějí přemýšlet.

Já jsem tu dobu zažila a vím, že když někdo na začátku 90. let se dostal k takovým penězům a majetku, prostě se k němu nedostal prací. Já vím, že je tady víc takových lidí, než pan Babiš, ale zatím nikdo z těch lidí se nerozhodl, že Česko bude jeho firmou a my budeme jeho zaměstnanci, v tom je ten problém. Tvrdím, že kozel prostě nemůže být zahradníkem. Stoupenci Babiše mu věří, řeknou mi, že on je nesmírně vzdělaný člověk. Ano, v něčem je dle mého názoru úspěšný, ale to nesvědčí o jeho vzdělání a jeho inteligenci. Já se ptám, kde byl v roce 1988, kde on byl? On byl disident, bojoval proti režimu? On zneužil situace. Když mi někdo řekne, že Babiš ovládá 4 světové jazyky, ale pokud je ovládá stejně, jako ovládá češtinu?

Nebojíte se, že demonstrace vzbudí spíše vlnu odporu? Často se stává, že když se koná podobná demonstrace, případě se herci vyjádří veřejně k politické situaci, lidé je kritizují.

Jakého odporu máte na mysli? Kritiky čeho? Tam nebudou jenom herci, tam budou i další lidé. Tvrdím, můžete si myslet, že jsem špatná herečka, že jsem ošklivá, všechny tyhle věci máte nezadatelné právo si myslet. Ale nemůžete zpochybnit, že jsem občan této země. Občané této země mají právo, myslím si dokonce, že povinnost, se vyjadřovat k tomu, jak je spravovaná jejich země. Co na tom kdo chce kritizovat?

Nicméně, podívejte se, to není z mé hlavy, ale statisticky, na rozložení inteligenčního kvocientu občanů této země. Vím, že tímto by se člověk neměl ohánět, protože já tvrdím, že vláda a parlament mají respektovat všechny občany, dokonce i ty blbý, protože tak to je, s tím nic neuděláme. Ale to, že jsou lidi, kteří o tom přemýšlet nechtějí a iniciativu budou kritizovat, to máte pravdu. Ale já tvrdím, že na tom ke kritice nic není. A to že někdo říká, že tady někdo vykřikuje… A kde jsou příznivci Andreje Babiše? Vždyť také můžou udělat akci na jeho podporu. Pokud je jich tolik, tak by to určitě bylo velké shromáždění. Oni se ale, na podporu toho ukřivděného a nešťastného člověka, kterému všichni ubližujou, nesejdou a nevyjádří mu podporu „My za tebou náš milovaný mesiáši stojíme!“

Demonstrace je svolána také kvůli aktivitě prezidenta Miloše Zemana. Ten chce odvolání ministra Babiše řešit až poté, co se vrátí ze své cesty do Číny. Je to zodpovědné chování a měl by prezident takto jednat?

Nechce se mi říkat, jak by se měl zachovat. Můj názor je ten, že tento člověk nikdy neměl být prezidentem této země. Mám pro to poměrně jasný argument. Vzpomeňte si na chvíli, kdy se prezidentem stal Václav Klaus v roce 2003. On byl zvolen parlamentem. A tento člověk (Zeman), neměl ani tu elementární schopnost se navenek zachovat slušně, podat ruku. On tehdy z Hradu zdrhnul, to je zaznamenáno. Neuměl tomu Klausovi, s kterým mají ten zvláštní ambivalentní vztah, alespoň pogratulovat.

Teď si představte, těch 10 let na té Vysočině, kde se musel užírat a užírat a najednou přišla satisfakce. To se málo komu stane. On nebere svůj prezidentský úřad jako službu této zemi, ale jako satisfakci za deset zmařených let svého života a rozhodl se, že všem ukáže, že si bude dělat, co chce. A také to dělá, on nic nerespektuje, nic mu není svaté, je sprostý, chová se jak se chová. 

Jestli pojede do Číny, nebo nepojede, to je v podstatě úplně jedno. Asi by tady byly nějaké páky, jak ho odvolat, myslím, že už je na tom zdravotně tak špatně, že slušný normální člověk na jeho místě by řekl, že už nebude kandidovat. Vždyť on ani nemůže chodit, to je úplná lidská troska. Ta zloba, co on v sobě má… on dokonce řekl, že ho baví, když někoho urazí. On jenom proto, že ví, že je tady obrovská skupina těch, kteří ho nechtějí, tak jenom proto řekl, že bude kandidovat, z žádného jiného důvodu. Ten člověk je prostě kreatura. On bude kopat, dokud bude moct, jestli pojede, nebo nepojede, na to neumím odpovědět.

Související

Více souvisejících

Bára Štěpánová Demonstrace Praha Miloš Zeman Andrej Babiš Václav Klaus rozhovor

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 7 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

Policie upravila tragickou bilanci nehody FlixBusu u Lipska. Oběti jsou jen čtyři

Středeční tragická nehoda nehoda autobusu dopravce FlixBus u německého Lipska si nakonec vyžádala jen čtyři mrtvé, nikoliv pět. Počet obětí snížila německá policie. Pátý člověk se však stále nachází v život ohrožujícím stavu, uvedli strážci zákona.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy