Ovčáček pobouřil Evropu: EU přirovnal k Třetí říši, píše světová agentura

Praha - Tisková agentura Reuters včera informovala o výrocích mluvčího českého prezidenta Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka. Mluvčí prezidenta přirovnal ve čtvrtek Evropskou unii k třetí říši Adolfa Hitlera, kritizoval tak výkonnou moc EU v souvislosti s nařízením o bezpečnosti potravin.

Jiří Ovčáček příměr použil v momentě, kdy citoval složení typického českého alkoholu - tuzemského rumu. Reuters zmiňuje, že termín rum právě EU zakázala pro použití pro tento nápoj, rum se má používat pouze pro rumy třtinového charakteru. 

Evropský úřad, který dohlíží na kvalitu a bezpečnost potravin (EFSA -  Evropský úřad pro bezpečnost potravin), rozhodl, že přísada, nazývaná rum-éter (rumové aroma), by měla být od dubna 2018 postupně opuštěna a postupně nahrazována z důvodu, že obsahuje látku, která může poškodit tělesné buňky.

Ovčáček měl na svém facebooku sdílet český článek k tomuto tématu, ke kterému ještě přidal vlastní komentář. "Říše rozhodla, že už se zde v protektorátu nebude pít žádný tuzemák." Agentura vysvětluje, že Říše je v tomto smyslu chápána jako třetí říše Adolfa Hitlera a protektorát je označení pro režim nastolený na území Česka pod nadvládou nacistů. 

"Na otázku, která se týká komentáře, Ovcáček odpověděl, že jeho slova jsou oprávněná, protože takové akce některých v EU poškozují její pověst," píše Reuters. "Dokazuje to absolutní necitlivost Evropské komise," myslí si Ovčáček. 

Podle agentury už Ovčáčkovy výroky vyvolaly kontroverze v minulosti. Zmiňuje například výpady vůči premiérovy Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) a některým ministrům, dále proti mainstreamovým médiím.

Proti výrokům Ovčáčka se ohradil český europoslanec a místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička (zvolený za ANO). 

Ovcacek přirovnal EU k Říši.To uz je totální hradní bordel.Mluví jménem prezidenta-eurofederalisty? Bože, to je pad. A CR padá s nimi.

— Pavel Telička (@Telicka) 28. září 2017

Český prezident Miloš Zeman sám sebe považuje za eurofederalistu. "Vyjadřuje však také proruské a protiimigrační názory a je znám budováním vztahů s Čínou, na rozdíl od prozápadního a stylu české zahraniční politiky založené na lidských právech, který založil někdejší prezident Václav Havel," dodává agentura. 

Související

Jiří Ovčáček Glosa

Události Petra Nutila: Ovčáček proti Babišovi a zmatky kolem covidu

Moji milí, vítejte u dalšího vydání Událostí PN. Je před Vánocemi. Jak už jsem psal vloni, zkuste nezapomenout na to, že veškerý ten světélkující, ze všech stran povykující a obtěžující „vánoční“ teror je tu jen proto, že ve skutečnosti už neslavíme Vánoce, slavíme jakousi neurčitou simulaci bez významu, a aby nám to nebylo tak divné, všeprostupující konzum nahrazuje tu prázdnotu uřvaností.
Jiří Ovčáček Glosa

Události Petra Nutila: Pokání Jiřího Ovčáčka a Babišovo peklo

„Stydím se za to, co jsem dělal. Nenávist je můj největší hřích,“ posypal si hlavu popelem v rozhovoru se Světlanou Witowskou končící hradní mluvčí Ovčáček. A v rozhovoru působil tenhle hradní komik, bývalý autor komunistických Haló novin, wannabe křesťan a věčná attention whore sociálních sítí Jiří Ovčáček slušně, smířlivě a skoro by se zdálo, že celé to svoje angažmá hodlá spláchnout jako roli, která mu byla přisouzena, vnucena a kterou musel hrát. Na což by mu, upřímně řečeno, mohl skočit jen člověk buď s poruchou paměti, nebo zcela dementní. 

Více souvisejících

Jiří Ovčáček EU (Evropská unie) Reuters prezident čr nacisté

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

U Klínce odklízejí vykolejené vozy vlaku, který ujel ze stanice bez strojvůdce

České dráhy odklízejí týden po nehodě dva vozy vykolejeného vlaku, jehož jízda bez strojvedoucího skončila u středočeského Klínce. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi je výluka, pro cestující je zajištěna náhradní autobusová doprava. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy