Politici vrací úder Ovčáčkovi: EU jako Třetí říše? Pak je Zeman de facto kolaborant

Praha - Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta Miloše Zemana, přirovnal Evropskou unii k Hitlerově třetí říši. Podle většiny politiků tím poškodil pověst Česka. Naopak předseda SPD Tomio Okamura si přisadil a EU označil za čtvrtou říši.

"Říše se rozhodla, že se v protektorátě nebude pít tuzemák. A basta!," napsal prezidentův mluvčí na facebooku v souvislosti s tuzemákem. Serveru iDnes.cz řekl, že mu jeho výrok dosud nikdo na Hradě nevytkl, neboť se jedná o jeho soukromý názor. "V roce 1943 také zakázala Říše pěstování chmele na Mšensku," řekl serveru prezidentův mluvčí.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na twitterovém účtu sdílel vyjádření českého zastoupení Evropské mise, která jako "Údajná říše EU" Ovčáčkovi "skromně" doporučila, aby si věc nastudoval dřív, než začne šířit nepravdivé zprávy.

Europoslanec za ANO Pavel Telička označil na twitteru dění na Hradě slovem bordel. "Mluví jménem prezidenta - eurofederalisty? Bože, to je pád. A ČR padá s nimi," napsal. Později ještě podotkl, že pokud je unie Říší, pak je prezident Miloš Zeman coby hlava členského státu Říše de facto kolaborant. "A Ovčáček pro něj dokáže dělat," dodal.

"Je to další ostuda v řadě, která nás ve světě poškozuje, zvlášť, když se proti tomu jeho šéf neohradí a nevyhodí ho. Mluví tak tady za hlavu státu," komentoval Ovčáčkova slova místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Ovčáček si podle něho nevidí na špičku nosu. "Je nekompetentní a demagog," soudí.

Podle místopředsedy ODS Martina Kupky se na Hradě zřejmě rozhodli posouvat obraz Česka nejen na východ, ale zkouší také, jak hluboko se dá klesnout. "Je to samozřejmě další nepřijatelný úlet pana Ovčáčka. Nemá smysl se nad tím ani pohoršovat," řekl Kupka.

"Srovnávat EU se třetí říší může pouze ten, který na základní škole prospal velmi mnoho hodin dějepisu a nevidí rozdíl mezi plynovou komorou, která měla zabíjet, a naopak ochranou spotřebitele před škodlivými látkami," uvedla europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

Okamura však řekl, že EU je propojením států a nadnárodních korporací, které ve skutečnosti Brusel řídí. "Fašizující tendence jsou jasně viditelné a nelze je nevidět - ano, jsme ve spárech čtvrté říše," soudí Okamura.

Související

Jiří Ovčáček Glosa

Události Petra Nutila: Ovčáček proti Babišovi a zmatky kolem covidu

Moji milí, vítejte u dalšího vydání Událostí PN. Je před Vánocemi. Jak už jsem psal vloni, zkuste nezapomenout na to, že veškerý ten světélkující, ze všech stran povykující a obtěžující „vánoční“ teror je tu jen proto, že ve skutečnosti už neslavíme Vánoce, slavíme jakousi neurčitou simulaci bez významu, a aby nám to nebylo tak divné, všeprostupující konzum nahrazuje tu prázdnotu uřvaností.
Jiří Ovčáček Glosa

Události Petra Nutila: Pokání Jiřího Ovčáčka a Babišovo peklo

„Stydím se za to, co jsem dělal. Nenávist je můj největší hřích,“ posypal si hlavu popelem v rozhovoru se Světlanou Witowskou končící hradní mluvčí Ovčáček. A v rozhovoru působil tenhle hradní komik, bývalý autor komunistických Haló novin, wannabe křesťan a věčná attention whore sociálních sítí Jiří Ovčáček slušně, smířlivě a skoro by se zdálo, že celé to svoje angažmá hodlá spláchnout jako roli, která mu byla přisouzena, vnucena a kterou musel hrát. Na což by mu, upřímně řečeno, mohl skočit jen člověk buď s poruchou paměti, nebo zcela dementní. 

Více souvisejících

Jiří Ovčáček EU (Evropská unie) Miloš Zeman Bohuslav Sobotka Pavel Tělička Tomio Okamura Marek Ženíšek (TOP 09) Kateřina Konečná (poslankyně KSČM)

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy