Češi kvůli Babišovi zaplatí 50 milionů? Politici zuří, vypukla bouře nenávisti

Praha - Podle Evropské komise české úřady vyňaly farmu Čapí hnízdo z projektů spolufinancovaných z evropských fondů. Mluvčí komise uvedla, že EK posuzuje zprávu Evropského úřadu proti podvodům (OLAF) o financování farmy. Kvůli padesátimilionové dotaci na farmu bylo obviněno 11 lidí, mezi nimi i premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Na zprávu už reagují i čeští politici.

„Takže dle rozhodnutí Ministerstva financí 50 milionů za čapí krásu zaplatí český daňový poplatník. Pěkný dárek nás Všech panu premiérovi k Vánocům,“ poznamenal na sociálních sítích bývalý první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht.

Na jeho slova navázal také expředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Co se Vám na tom nelíbí? Dle vyjádření řady autorit je Čapí hnízdo "veřejně prospěšná farma" a je vlastně ostuda, že jsme to Andrejšovi nezaplatili celé. On si to teď vybere...“ napsal na twitteru.

Sám Andrej Babiš vše označil za „komplot Čapí hnízdo, který byl objednán mafií na to aby ovlivnil volby a aby to neustále vysílala Česká televize. „Vyjádření OLAFu je doporučující, pro nějaké orgány, ale nemá to vliv na nic.“ připomněl Babiš.

Nad jeho výroky jen nevěřícně kroutí hlavou místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová. „Ležím s chřipkou v posteli a koukám na ČT24, kde Babiš s vážnou tváří říká, že kauzu Čapí hnízdo si na něj objednala mafie, aby jej poškodila. Opravdu řekl MAFIE! Já se z horečky dostanu, ale halucinace mu fakt nezávidím,“ rýpnula si.

Právě zástupci TOP 09 patří k největším kritikům. „Všem voličům Babiše: ČR vyjmula Čapí hnízdo z projektů spolufinancovaných z fondů EU. Víte, kdo to teď zaplatí? Čeští daňoví poplatníci. Jestli vy máte peníze na miliardářská venkovská sídla, tak se prosím složte mezi s sebou. Tady je dost lidí, kteří otáčejí každou korunu v kapse, než ji utratí. Na tohle však ne. A taky se můžete složit na náklady doplňovacích voleb toho anoistického génia ze Dvora Králové,“ napsal exposlanec František Laudát.

Kauza Čapí hnízdo podle něj začíná pořádně zapáchat. „Mluvčí Komise EU sdělila, že Komise začala studovat zprávu OLAFu. současně řekla, že (o tom orgány ČR, zejména Ministerstvo financí ČR cudně mlčí) ČR vyjmula projekt Čapí hnízdo z projektů financovaných z fondů EU. Teď už by poslanci neměli váhat s vydáním obou poslanců Babiše a Faltýnka ani minutu. Jinak možná napomáhají krytí podvodu. Pokud by bylo vše v pořádku, není důvod ten projekt vyjmout z dotací. Kdysi jsme takto byli nuceni vyjmout projekt dálnice přes České středohoří z fondů EU. Také jsme sdělili důvody, za Gorbačova se tomu říkalo "glasnosť". Tak bych poprosil dotčené instituce o glasnosť v kauze Čapí hnízdo. 35% voličů by volilo Hnutí ANO, bude líp 2011,“ dodal Laudát.

„Vynětím Čapího hnízda z projektů spolufinancovaných EU ministerstvo financí nepřímo přiznalo, že dotace na ČH nebyla v pořádku. Kdyby si totiž za projektem stálo, tak by takový krok neudělalo a naopak by šlo do sporu s Evropskou komisí, který by se řešil ve správním řízení," myslí si předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. 

„Přiznání je polehčující okolnost... Není třeba už nic dále vysvětlovat. Předpokládám, ze veškeré náklady s touto kauzou spojené, zaplatíme za podnikatelský 'prešlap' pana Babiše a jeho rodiny opět my, daňoví poplatníci,“ přisadil si europoslanec STAN Stanislav Polčák.

„'České úřady už rozhodly, že výdaj vztahující se k tomuto projektu bude vyjmut z programu financovaného z evropských fondů'. To by mě ale moc zajímalo, které úřady, kdy a pod čím vedením tak rozhodly. Vás asi taky, ne?“ dodala poslankyně STAN Věra Kovářová Železná.

Související

Více souvisejících

Čapí hnízdo OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům) Andrej Babiš František Laudát Miroslav Kalousek Markéta Pekarová Adamová Stanislav Polčák Věra Kovářová Lukáš Wagenknecht

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 30 minutami

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 41 minutami

před 50 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy