Kalousek, Zdechovský a další se pěkně dopálili: Církev hnědna, Duka ven? My si ho vážíme, má zdravý rozum. Ale podívejte se na Halíka

Praha - Skupina českých katolíků napsala dopis papeži Františkovi, ve kterém ho vyzývají, aby neprodlužoval mandát současnému pražskému arcibiskupovi kardinálu Dominiku Dukovi. Tento list vyvolal velké ohlasy mezi českými politiky i osobnostmi veřejného života. Většina z nich se Duky zastala.

Duka koncem dubna oslaví 75. narozeniny, a dosáhne tak věku, kdy musejí podat demisi všichni katoličtí biskupové. Papež mu ovšem může prodloužit mandát, což si ale signatáři dopisu nepřejí. Skupina asi sto laiků varuje před „hnědnutím" katolické církve pod vedením kardinála Duky a vyzývají papeže, aby jmenoval někoho nového. 

„Kardinál @dominikduka je pro mě mravní i názorovou autoritou. V době každodenní relativizace tradičních hodnot je jeden z mála, kdo je dokáže bránit. Je tak lidsky nízké a trapné na něj “žalovat” dopisem ve Vatikánu. Ustál udávání za komunismu, věřím, že ustojí i tento dopis,“ uvedl na twitteru poslanec a ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Přidal se i jeho stranický kolega Jan Zahradník. „Levicové názory pronikají do katolické církve. Pozor na to. Dovoluji si tímto vyjádřit podporu panu kardinálovi,“ napsal na sociálních sítích poslanec ODS.

Duky se zastal i někdejší šéf TOP 09 „„Církev je velmi otevřená a tolerantní k široké paletě názorů. Nemůžu chtít po svém primasovi, aby měl na všechno stejný názor jako já a on to nemůže chtít ode mě. Přesto se můžeme vzájemně ctít. Já si @dominikduka vážím,“ poznamenal na twitteru Miroslav Kalousek.

Žalobníčkům do Vatikánu. Pamatujte: Pýcha očí a nadutost srdce, ač jsou svévolníkům světlem, jsou hříchem. Přísloví, 21,4.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 13. února 2018

„Veřejně odsuzuji dopis "skupiny" katolíků papeži, který ho vyzývá k neprodlužování mandátu kardinála @dominikduka Nemluví mým jménem. Kardinál je mým kardinálem a člověk, kterého si obrovsky vážím za jeho postoje v době komunismu a práci pro církev době dnešní,“ napsal na twitteru lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

„100 (slovy sto) katolíků podepsalo dopis, aby papež arcibiskupovi Dukovi neprodlužoval mandát. Katolíků je v ČR cca 1 100 000 (slovy jeden milion sto tisíc); takže více než názor 100 signatářů mě zajímá názor 1 099 900 non-signatářů,“ zdůraznil čísla český politik, publicista a politický komentátor Roman Joch.

„Pan Duka je jeden z mála, komu snad v církevní oblasti u nás zbyl zdravý rozum, na rozdíl například od Halíka,“ myslí si předseda politického hnutí Referendum o Evropské unii referendum.cz František Matějka.

Na podporu kardinála dokonce vznikla i petice. „Distancuji se od skupiny českých katolíků zastoupené mj. Janem Bierhanzelem, kteří vyzvali Papeže Františka, aby Otci Kardinálu Dukovi po jeho 75. narozeninách neprodlužoval jeho arcibiskupský mandát. Stojím za Otcem Dominikem kardinálem Dukou, vážím si hodnot, které ztělesňuje, vážím si jeho práce a chci, pokud si to on sám bude přát, aby svůj úřad zastával i nadále.“ píše se v ní. Petici, která je dostupná na internetu, zatím podepsalo 140 osob.

Dukovi svou podporu vyjádřili Češi i v další petici. "My, občané České republiky, věřící i bez náboženského vyznání, kterým není lhostejný osud katolické církve a naší krásné země vyjadřujeme svou podporu a stavíme se za prodloužení mandátu kardinálu Dominiku Dukovi, arcibiskupu pražskému, primasi českému!" uvádí se v textu druhé petice, kterou podpořilo asi 150 lidí. 

Související

Dominik Duka

Kardinál Duka nevysoudil omluvu od divadel, ÚS stížnost zamítl

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost kardinála Dominika Duky, který se domáhal omluvy od brněnských divadel. Zásah do svých osobnostních práv spatřoval v uvedení dvou kontroverzních her na festivalu Divadelní svět Brno. Justice mu nevyhověla, poukazovala na svobodu slova a uměleckého projevu. Zamítnutím stížnosti kauza před českými soudy definitivně končí.

Více souvisejících

Dominik Duka Církev Miroslav Kalousek Jan Skopeček (ODS) Jan Zahradník Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Roman Joch František Matějka (Svobodní) petice

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy