K výzvě studentů #Vyjdiven se připojilo 40 tisíc lidí, požadavky projedná Senát

Praha - K výzvě studentů na obranu demokracie a ústavy se připojilo zhruba 40 tisíc lidí, odhadují organizátoři iniciativy #VyjdiVen. Jejími požadavky by se měl zabývat Senát pravděpodobně v dubnu.

Seznam požadavků dnes převzal místopředseda Senátu Jiří Šesták z klubu Starostů. Signatáři výzvy požadují, aby prezident republiky Miloš Zeman plnil své ústavní povinnosti, nejmenoval premiérem trestně stíhaného člověka a aby vláda v demisi neprováděla žádné zásadní a personální kroky.

"Nechceme nijak měnit výsledky (sněmovních) voleb, jenom si myslíme, že by se v hnutí ANO měl najít vhodnější kandidát na premiéra," uvedl hlavní organizátor výzvy, student DAMU Luboš Louženský. Šéf ANO a premiér v demisi Andrej Babiš je trestně stíhán v kauze Čapí hnízdo.

"To číslo, ke kterému se pravděpodobně dopočítáme, je více jak 40.000 studentů," uvedl k počtu podporovatelů výzvy Louženský. Zatím jsou podle něj spočítáni podporovatelé ze dvou třetin ze 104 měst, kde se stávka konala. Podle něj by se měl Senát jako strážce ústavnosti postavit "na obranu ústavních zvyklostí a morálních hodnot, k jejichž porušování tady bohužel dochází".

Šesták ocenil, že mladí lidé cítí odpovědnost za zemi, ve které žijí. "Nepovažuju vás za křiklouny, neodvážil bych se vás nazvat jinak než zodpovědnými občany," řekl početné delegaci organizátorů.

Předseda výboru Zdeněk Papoušek (KDU-ČSL) uvedl, že sdílí obavy studentů. "Jsou zcela namístě, vydobyté svobody a demokracie nejsou samozřejmá věc," řekl. Senátor Václav Láska (za Zelené) mimo jiné požádal signatáře výzvy, aby se nenechali vyprovokovat hanlivými komentáři na svou adresu. Senátor TOP 09 Tomáš Czernin se pozastavil nad tím, že 29 let po pádu komunismu se v Česku znovu objevují tendence ohýbat ústavu. Studenty označil za "svědomí národa".

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR studenti Miloš Zeman Andrej Babiš Jiří Šesták (senátor) Václav Láska Tomáš Czernin Demonstrace

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 2 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy