Blbost roku, je úplně mimo, asi si léčí mindrák. Poslanec SPD svými slovy vyvolal bouři

Praha – Poslanec hnutí SPD Lubomír Volný se postaral o pořádný rozruch. Na zasedání výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny drsně kritizoval program Evropské unie Erasmus, který podporuje zahraniční mobilitu vysokoškolských studentů a pedagogů. Jeho političtí kolegové pro jeho slova nemají ani špetku pochopení.

Mladí lidé, kteří odjíždějí studovat do západní Evropy, získávají podle poslance Volného naprosto zkreslené informace o tamním životě. A kvůli tomu pak nejsou schopni odhalit hluboké problémy země, v níž pobývají. „Ti lidé se vracejí ze zahraničních pobytů naprosto nekriticky nastavení vůči Evropské unii," citoval Volného server Aktuálně.cz.

Studenty, kteří do ciziny v rámci programu Erasmus vyjíždějí studovat, označil za „kampusové povaleče". Odmítají prý informace, které během zahraničního studia dostanou, konfrontovat s realitou. Dodal také, že o chování Čechů studujících v zahraničí je prý dobře informován díky zkušenostem ze své vlastní rodiny.

Řada politiků s tím ale naprosto nesouhlasí. „No je to ošklivá věcička, ten Erasmus. Těžko pak strašit cizinou lidi, co v ní byli...“ rýpnul si do poslance SPD ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

„Jsem hrdý na naše studenty že cestují a vzdělávají se. Jsou nadějí a budoucností naší země. Naopak zástupce SPD opět perlí. Navrhuje cestu do nevzdělanosti a strachu z okolního světa,“ zastal se studentů místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

„Pan poslanec za SPD má zřejmě potřebu léčit si nějaký mindrák. Díky #Erasmus mladí Češi,kteří by si to často nemohli dovolit,získávají zahraniční zkušenosti a kromě cizího jazyka se učí i samostatně myslet. Škoda,že už si to kolega Volný nemůže vyzkoušet!“ rýpnul si předseda ČSSD Jan Hamáček.

Kritika zaznívá také z úst předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila. „Skoro už se ani nedivíme, že poslanci SPD útočí na lidi, kteří se chtějí vzdělávat. Kdo nás ale bude třeba operovat, až zvítězí názor SPD "kdo studuje je povaleč"? A já vidím naopak možnost díky Erasmu studovat v zahraničí jako jednu z hlavních výhod EU,“ říká Pospíšil, který zastává post europoslance.

Podobný názor má i jeho stranická kolegyně. „Zásadně nesouhlasím s tímto názorem. Erasmus je jednou z nejlepších investic do naší budoucnosti. Studenti si nejenom prohloubí své znalosti ve studovaných oborech a výrazně se zdokonalí v jazycích, ale i lidsky dozrají a získají větší přehled,“ uvedla poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

„Je to přesně naopak. Pan poslanec je opět úplně mimo, ale panu prezidentovi udělal určitě radost. On by si přál, aby studenti jezdili spíš na výměnné pobyty do Moskvy. A teď doufá, že se mu to v rámci prezidentské koalice StB, KSČM a SPD třeba i vyplní,“ přisadil si místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Přidala se i komunistická europoslankyně Kateřina Konečná. „Lubomír Volný, nový žhavý kandidát na cenu Miroslava Sládka za největší vyřčenou blbost roku. Přeji všem našim studentům na Erasmu, aby si studijní pobyt užili plnými doušky a načerpali co nejvíce nových zkušeností,“ vzkázala studentům.

„Poslanec SPD o zbytečnosti programu Erasmus. To je mi, panečku, výzva! Jednak k tomu, aby se zvyšovala kvalita těchto výměn. A aby pan poslanec Volný nemluvil do rezortu školství. Mohl by ohrozit výchovu příští generace,“ varuje exdiplomat a někdejší kandidát na prezidenta Pavel Fischer.

„SPD maká na tom, aby lidé zůstali bez rozhledu a zkušeností a aby bylo pro Tomia a jeho lidi, jako je @lubomir_volny, jednodušší jim do hlavy cpát lži a propagandu. Ti, kteří znají svět za hranicemi české kotliny, jim totiž na jejich manipulaci neskáčou...“ napsal na twitteru bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti a koordinátor digitální agendy ČR Tomáš Prouza.

Když už je to tady tak hodně o mě;)1: Doufám, že jste si ty záznamy z jednání výboru i poslechli a nejen si přečetli tendenční článek ;)2: Pobyt v cizině i legální imigraci i mimo EU VŠEM DOPRUČUJI ;)Ale Erasmus NENÍ REALITA EUErasmus je “Potěmkinova vesnice EU pro mladé”.

— Lubomír Volný (@lubomir_volny) 11. dubna 2018

Volný si ale z kritiky příliš nedělá. „Pro mne osobně je prostě Erasmus nikoliv 'výkladní skříní' EU, ale 'Potěmkinovou vesnicí EU pro podprahovou i politickou manipulaci se studenty'. Místní 'demokraté' mě za můj názor napadají a snaží se omezovat mé právo tento názor mít, zveřejňovat a obhajovat. Jak typické,“ uvedl na twitteru.

Související

Lubomír Volný

Volný dostal u soudu za šíření poplašné zprávy o ivermektinu podmínku

Obvodní soud pro Prahu 7 dnes uložil bývalému poslanci Lubomíru Volnému (Volný blok) dvouletý podmíněný trest za šíření poplašné zprávy. Podle obžaloby na sociálních sítích uvedl, že kvůli diskriminační kampani proti léku ivermektin mohou zemřít lidé. Volný vinu odmítá. V závěrečné řeči prohlásil, že je nadále přesvědčen o pravdivosti informace. Proti verdiktu se na místě odvolal.
Lubomír Volný

Volný u soudu odmítl, že by kvůli ivermektinu šířil poplašnou zprávu

Bývalý poslanec Lubomír Volný (Volný blok) dnes u soudu odmítl obžalobu ze šíření poplašné zprávy o léku ivermektin. Uvedl, že dostal informace o diskreditační kampani proti přípravku, kvůli které mohou lidé i zemřít. Odmítl se však vyjádřit k tomu, zda takové zprávy následně zveřejnil na sociálních sítích.

Více souvisejících

Lubomír Volný (SPD) studenti EU (Evropská unie) Robert Pelikán Jan Bartošek Jan Hamáček Jiří Pospíšil Helena Langšádlová Marek Ženíšek (TOP 09) Kateřina Konečná (poslankyně KSČM) Pavel Fischer Tomáš Prouza (ekonom)

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy