Do nebe volající! Probíhá politický převrat. Kruh se uzavírá. Opozice pořádně zuří kvůli novému šéfovi komise pro GIBS

ANKETA - Sněmovní komisi pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) povede poslanec hnutí ANO Jiří Mašek (ANO). V dnešní tajné volbě přednost před Zuzanou Majerovou Zahradníkovou (ODS) a Mikulášem Ferjenčíkem (Piráti). Ke zvolení bylo nutných 88 hlasů. Mašek jich dostal 105, Majerová Zahradníková 37 a Ferjenčík 30. Opozice dává důrazně najevo, že se jí to vůbec nelíbí.

„Kontrolní výbory a komise, jako je ta pro dohled nad GIBS, by měly a mají patřit opozici. To, co předvedlo ANO, je výsměch demokratickým tradicím i všem dohodám,“ uvedl na twitteru předseda STAN Petr Gazdík. „Předsednictví bezpečnostních výborů a komisí by bezpochyby mělo připadnout opozici. O to víc ale v situaci, kdy premiér je trestně stíhaný, zpochybňoval policejního vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo, tlačil na ředitele GIBS, aby rezignoval – a nyní chce kontrolu i nad tou komisí, která má GIGS, tedy policajty policajtů, hlídat. Nedovedu si představit jasnější seznam důvodů, proč by měl šéf parlamentní komise pro kontrolu GIBS patřit opozici!“ dodal pro EuroZprávy.cz Gazdík.

„Hlasovací koalice ANO a extremistů z SPD a KSČM se zase pochlapila a zvolila do čela komise pro dohled nad GIBS nominanta ANO. A to i přes všechny dohody i zvyky, že takové místo patří opozici. Smutné,“ myslí si Vít Rakušan (STAN).

„Poslanci ANO zatím slouží hlavně jako poslušný nástroj moci Andreje Babiše. Dnes bez skrupulí zvolili předsedou komise pro kontrolu GIBS svého poslance ANO Maška. Ochranu svého šéfa (a majitele) povýšili nad národní zájem,“ varuje Jan Farský (STAN).

„Ovládání bezpečnostních složek ze strany trestně stíhaného premiéra pokračuje: včera "sundal" Murína, dnes si zařídil "samokontrolu" GIBS, protože komisi pro kontrolu GIBS povede poslanec vládní strany ANO,“ varuje předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Post předsedy kontrolní komise by rozhodně měl zastávat někdo z opozice. TOP 09 podpořila kandidátku ODS. Hnutí ANO už několik měsíců vládne bez toho, aby jejich vláda měla důvěru Sněmovny, přitom z Ústavy je vláda Sněmovně odpovědná. Přestože kontrolní funkce Sněmovny je nyní naprosto oslabena, byl do čela klíčové komise zvolen zástupce vládní strany. Je to porušení nutné rovnováhy sil. Předseda vlády je trestně stíhán, z čela GIBS, která kontroluje policii, byl vyštván pan Murín, a kontrolu toho celého bude v rámci Sněmovny řídit předseda komise, což je poslanec, jehož šéf je trestně stíhaný předseda vlády. Kruh se uzavírá,“ uvedla pro EuroZprávy.cz místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.

„Bývalý udavač komunistické StB a trestně stíhaný premiér v demisi odstranil ředitele GIBS. Do čela kontrolní komise pak nainstaloval zaměstnance své politické divize. To je situace mnohem skandálnější a nebezpečnější, než bylo zvolení mlátičky Z. Ondráčka,“ varuje Miroslav Kalousek (TOP 09).

Zvolení zástupce ANO se nelíbí ani Pirátům. „Mlátičku Ondráčka, který byl dosazen Babišem do funkce předsedy komise pro kontrolu GIBS, nahradil přímo člen ANO. Proč mít loutku, když to můžete řídit napřímo, že? Trestně stíhaný premiér Babiš vystrnadil šéfa GIBSu, který chce řídit. Zlikvidoval opoziční kontrolu GIBSu. Babiš opět lhal, že kontrolní orgány ve sněmovně přenechá opozici. Po likvidaci šéfa GIBSu se naplňuje plán Andreje Babiše obsazovat mocenské pozice a řídit stát jako vlastní firmu. Je to další trapné divadlo premiéra, který prahne po absolutní moci, za asistence extremistů. Je potřeba, aby si lidi uvědomili, co to vlastně znamená,“ burcuje místopředseda Pirátů Jakub Michálek.

Zvolení poslance Maška do čela komise pro kontrolu GIBS je snahou hnutí ANO paralyzovat kontrolní mechanismy státu. Přitom to není tak dávno, co se pánové @AndrejBabis a Jaroslav Faltýnek dušovali, že kontrolní orgány Sněmovny budou náležet opozici.

— Ivan Bartoš (@PiratIvanBartos) 18. dubna 2018

„Předsedu komise pro kontrolu GIBS obsadilo ANO, podle všeho ve spolupráci s SPD a KSČM. Upřímně si myslím, že si to zaslouží větší demošku než Ondráček. Především to ukazuje nakolik pan Faltýnek a inženýr Babiš drží slovo, když slibovali, že kontrolní komise poslanecké sněmovny dostanou zástupci opozice,“ poznamenal Mikuláš Ferjenčík, pirátský kandidát do čela komise pro GIBS.

„Po Babišovu čtyřměsíčním tlaku na šéfa GIBS včera Michal Murín rezignoval. Dnes byl pro změnu předsedou komise pro kontrolu GIBS zvolen člen hnutí ANO. Čapí hnízdo je mi fuk, ale mám pocit, že budoucnost se nám líbit nebude,“ říká Pirátský poslanec Tomáš Vymazal.

„Probíhá politický převrat v České republice. V budoucnosti se to obrátí proti vám!"varuje lidovec Jan Bartošek. „Tuto pozici dle KDU-ČSL má mít opozice. Tak jsme také volili,“ reagoval na dotaz serveru EuroZprávy.cz šéf lidovců Pavel Bělobrádek. 

Prázdné lavice hnutí ANO aneb nechceme to slyšet. Při debatě o zvolení zástupce hnutí ANO do čela Stálé komise pro kontrolu GIBS. Tím kontrolují sami sebe. pic.twitter.com/dl3NTIpzCc

— Vojtěch Munzar (@munzar_vojtech) 18. dubna 2018

Spokojena není ani ODS. „Babiš volbou svého poslance Maška do čela komise právě dokončil ovládnutí GIBS. Té GIBS, která dozírá na policii vyšetřující jeho podvody. Toto už ani nelze označit jako střet zájmů, to je opevňování se na dobytém území,“ říká  místopředseda ODS Martin Kupka. „Není to jen popření dobrých zvyklostí. Je to jasná zpráva, jakou politiku chce Andrej babiš dělat ve skutečnosti. Získal teď volbou svého poslance plnou kontrolu nad GIBS, která má dohlížet na nezávislost policie. Té policie, která teď vyšetřuje jeho podvody. To volá do nebe,“ dodal Kupka pro EuroZprávy.cz.

„Poté, co Babiš přinutil k rezignaci ředitele GIBS Murína, nyní ANO dosadilo i svého předsedu komise pro kontrolu GIBS, ačkoli donedávna tvrdilo, že tento post patří opozici. Pamatujete se ještě na billboardy ANO, na kterých obviňovali ostatní z likvidace nezávislosti policie?“ uvedla na twitteru ODS.

O poznání smířlivější je pak SPD. „Bylo to tajné hlasování a Sněmovna takto rozhodla, nezbývá tedy, než tuto volbu respektovat,“ říká pro EuroZprávy.cz předseda hnutí Tomio Okamura.

Související

Markéta Pekarová Adamová

Komunisté se nezmění, budou lhát a překrucovat historii, patří na smetiště, říká opozice pro EZ

ANKETA – Uctí památku obětí a uvědomí si, že jsme před 52 lety definitivně přišli o naději na svobodu. Opoziční politici, které EuroZprávy.cz v anketě oslovily, si připomenou, jakým útrapám byl národ 21. srpna 1968 i o rok později vystaven. „Srpen 1968 pro nás všechny znamená okupaci, obsazení naší země a pokračování represe i útlaku ze strany komunistického režimu. Velké starosti mně dělá, že dnes komunisté mají vliv na vládu. Je to odpovědnost Andreje Babiše a sociálních demokratů, kteří je k moci vrátili. Pro mě je to nepřijatelné,“ říká exkluzivně předseda ODS a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Fiala.
Milada Horáková

Anketa: Komunisté pošlapávají odkaz Horákové, říkají opoziční političky

ANKETA - Je pro ně vzorem a nedotknutelnou ženou. České opoziční političky, které EuroZprávy.cz oslovily, bez frází a patosů vzhlížejí k doktorce Miladě Horákové, kterou komunisté po vykonstruovaném procesu nechali 27. června 1950 popravit. „Milada Horáková je pro mě především symbolem odvahy, obrovské vnitřní síly a oddanosti demokratickým ideálům,“ říká pro EuroZprávy.cz poslankyně za ODS Jana Černochová. Úctu k jejímu odkazu v sobě nosí i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „ Nevzdala se ani v těch nejtěžších chvílích. Málokdo by v takové zkoušce obstál. Ona to dokázala.“ Bývalá politička za Českou stranu národně sociální fascinuje i poslankyni za hnutí STAN Věru Kovářovou. „Měla neuvěřitelně nezdolnou sílu i v té nejhorší hodině svého života.“ Političky rovněž rozčiluje, že současnou vládu podporují komunisté, kteří Horákovou nechali před 70 lety oběsit.

Více souvisejících

anketa GIBS Petr Gazdík Vít Rakušan (STAN) Jan Farský Jiří Pospíšil Jakub Michálek (Pirátská strana) Mikuláš Ferjenčík (Pirátská strana) Martin Kupka (ODS) Jan Bartošek Poslanecká sněmovna Markéta Pekarová Adamová Jiří Mašek (ANO)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy