Politici jsou zděšeni: Hamáčkovi a ČSSD nevadí, co se tady děje? To ztratili zbytek politického vkusu?

Praha - Taťána Malá (ANO) oznámila, že na funkci ministryně spravedlnosti rezignuje. Rezort by měl dočasně řídit premiér a šéf ANO Andrej Babiš. Jak se zdá, ČSSD k tomu nemá příliš výhrady - a to zaráží celou řadu politiků. Dokonce i novináři začínají spekulovat, zda vláda vůbec potřebuje tolik ministrů, když by všechnu práci mohli zvládnout jen Babiš a šéf ČSSD Jan Hamáček.

Hamáček na informaci o rezignaci Taťány Malé uvedl, že Česká republika potřebuje vládu s důvěrou a že všechna rizika spojená s nominací ministra spravedlnosti nese hnutí ANO.

Řada politiků se však podivuje nad tím, že šéf ČSSD nemá proti nově plánovanému výhrady. „Resort, jehož instituce trestně stíhá A. Babiše, bude řídit A. Babiš. Zažil jsem mnoho koaličních jednání a podivných výsledků. Ale tak tvrdého, zásadového a úspěšného vyjednavače, jako je @jhamacek, jsem ještě neviděl,“ rýpnul si předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Na jeho slova navázal i někdejší premiér Mirek Topolánek. „Pokud může Hamáček dočasně řídit vnitro a zamini a Babiš dočasně vést vládu a “svou” spravedlnost, tak stačí najít třetího do party, co by zmákl dočasně zbytek. Možná Zbytek?“ přisadil si Topolánek.

Pokud může Hamáček dočasně řídit vnitro a zamini a Babiš dočasně vést vládu a “svou” spravedlnost, tak stačí najít třetího do party, co by zmákl dočasně zbytek. Možná Zbytek? https://t.co/ndMsHk0gDz

— Mirek Topolánek (@MirekTopolanek) 9. července 2018

To lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský naznačil, jak bude vypadat dnešní jednání vlády. „Po dnešním jednání vlády odstoupili všichni ministři. Jejich funkce si přebrali superministři Babiš a Hamáček. Pokrok prostě nezastavíte,“ posteskl si na twitteru Zdechovský.

Jestli to takhle půjde dál, v bolševické vládě zůstane jen Hamáček s Babišem pověřeni řízením všeho. Nechtějí tam rovnou posadit nějaké posily z komunistické střídačky? #Mala

— Alexandra Udzenija (@UdzenijaAlex) 9. července 2018

To šéf ODS Petr Fiala se netají tím, že je novou situací zděšen. „Andrej Babiš přece nemůže být ministrem spravedlnosti ani jeden jediný den. Trestně stíhaný premiér musí vědět, ze toto je nepřijatelné. A co na to Jan Hamáček? Nebo už vedení ČSSD ztratilo poslední zbytky demokratických instinktů a politického vkusu?“ zajímá Fialu.

Do debaty se zapojila i celá řada novinářů. A to dokonce i těch sportovních. „Někteří mi radí, abych se přísně držel sportu a nepsal nic o politice. Pro dnešek poslechnu... Když se nám tady rodí ten fungující TÝM, spíš teda tandem dvou borců, v kterém ten vzadu (říkejme mu třeba Hamáček) šlape, ale netuší, kam se jede. Souběžně oba borci osedlali dvojskif,“ parafrázoval situaci sportovní komentátor České televize Robert Záruba.

Souvislost se sportem vidí i novinář a spisovatel Miloš Čermák. „Soukup = 7 pořadů. Hamáček = 2 ministerstva. Babiš = premiér a ministerstvo. Soukup + Hamáček + Babiš = fotbalovej tým,“ vypočítával na sociálních sítích.

Další novináři si ke komentáři k situaci vypůjčili známou citaci od Divadla Járy Cimrmana, „Toto jsou rozumní chlapci? Vždyť je to tady jeden vedle druhého samý Babiš nebo Hamáček! Se podívejte do zasedacího pořádku vlády: Babiš, Hamáček, Babiš, Hamáček... Akorát támhle vzadu, to je snad jediná výjimka, sedí dva Babišové vedle sebe,“ poznamenal na twitteru komentátor David Klimeš.

„Když teda Hamáček řídí vnitro a diplomacii a Babiš celou vládu a teď i spravedlnost, nestačili by si ve vládě Hamáček s Babišem sami? Proč tam jsou ti ostatní?“ táře se novinář Ondřej Kundra.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Andrej Babiš Vláda ČR Taťána Malá (ANO) Miroslav Kalousek Mirek Topolánek Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Robert Záruba Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy