Novináře se vyhubit nepodařilo? Ubohé, senilní dědek, stáří umí být fakt kruté, pustili se do Zemana politici i žurnalisté

Praha - Prezident Miloš Zeman se ve své řeči, kterou pronesl před českými velvyslanci, navezl do českých novinářů. Kvůli jeho slovům o jejich "vyhubení" se strhl pořádný rozruch.

Zeman před velvyslanci kritizoval českého ambasadora ve Spojených státech a někdejšího ředitele hradního zahraničního odboru Hynka Kmoníčka za to, že se dosud nepodařilo uspořádat setkání českého prezidenta s americkým protějškem Donaldem Trumpem v Bílém domě. „Ne každý je tak schopný velvyslanec jako Eva Filipi v Damašku," srovnal Zeman Kmoníčka s českou velvyslankyní v Sýrii.

„České novináře se zatím vyhubit nepodařilo,“ řekl na setkání s velvyslanci prezident Zeman. V tisku si měl přečíst doporučení, že má odvolat velvyslankyni Evu Filipi. pic.twitter.com/J4pg5RuXu5

— Newsroom ČT24 (@NewsroomCT24) 29. srpna 2018

V té souvislosti pak Zeman opět zaútočil na novináře, protože mu podle jeho slov radili, že má Evu Filipi odvolat. Žurnalisty proto přirovnal k vyhynulému ptákovi drontemu mauricijskému. „Jsem přesvědčen, že inteligence českých novinářů je někdy na úrovni blbouna nejapného, což byl tvor žijící na Madagaskaru, ale byl právem vyhuben. České novináře se zatím vyhubit nepodařilo," řekl.

Tím se ale dopustil hned dvou chyb. Za prvé tento tvor žil výhradně na ostrově Mauricius a za druhé odvolání české velvyslankyně nebyl nápad novinářů, ale české europoslankyně Michaely Šojdrové, která na české Ministerstvo zahraničí oficiální dopis v němž vyjadřuje své přesvědčení, že velvyslankyně Filipi „cíleně zkresluje obraz režimu vůči českým politikům a veřejnosti, aby se jevil více přijatelný“ a že „úzké vztahy, které naše velvyslankyně s damašskou vládou udržuje, jsou nepřijatelné“.

To, ze nejaky novinar po dnesku pujde na Zemanovu tiskovku je ostuda. Jak nizkou sebeuctu musite mit, abyste dobrovolne chodili nekam, kde vam nejakej senilni dedek mlati opakovane a s gustem svym seschlym penisem o ksicht a vy drzite?

— Ludek Stanek (@LudekStanek) 29. srpna 2018

Slova o vyhubení novinářů okamžitě vyvolala ostrou kritiku. Na jeho slova zareagovali například novináři České televize, kterou prezident často a rád kritizuje. Například moderátor Událostí Michal Kubal. Ten citoval Zemanova slova a doplnil k nim dovětek: „190 dnů po vraždě Jána Kuciaka...“

„Onen pták nesl jméno dronte mauricijský a nevyzýval k ničí likvidaci,“ dodal ke slovům Miloše Zemana někdejší blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakum Szántó. „Miloš Zeman je konzistentní. Blbouna nejapného umisťuje na Madagaskar už od roku 2002, kdy se o něm zmínil poprvé,“ rýpnul si také zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT František Lutonský.

Slova prezidenta pobouřila i některé politiky

„Podporovatelé M. Zemana, fakt vám po vraždě J. Kuciaka přijde tento jeho výrok v pořádku?“ diví se někdejší ministr zemědělství a poslanec KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Prezident přirovnal inteligenci českých novinářů k blbounu nejapnému, což byl podle něj pták žijící na Madaskaru. No, žil na Mauriciusu. Dělat faktické chyby v bonmotu urážejícím inteligenci jiných? To prostě umí jen Zeman,“ poznamenal senátor Václav Láska.

„Kdyby Zeman už mlčel i o novinářích, to by byla paráda," přidala se senátorka Miluše Horská. 

„Pane prezidente, jsem novinář. Vy jste dnes řekl, ze bych měl být vyhuben. Jen lítost k vašemu tělesnému a duševnímu stavu mi brání nazvat vaše slova výhrůžkou a výzvou k zabití. Měl byste odstoupit a nepropadat stále hlouběji. Nejste jen ostuda sám o sobě, děláte ostudu naší zemi," vzkázal mu europoslanec TOP 09 Jaromír Štětina. 

„Pamatujete na doby, kdy býval Miloš Zeman vtipným, trefným řečníkem? Působil chytře? Jasnozřivě? A dnes ... si plete Madagaskar s Mauriciem, do toho něco mumlá o vyhubení novinářů... stáří umí být fakt kruté. To jeho i k nám,“ posteskl si místopředseda STAN Vít Rakušan.

Výrok nepříjemně zaskočil i někdejší Zemanovy soupeře z prezidentských voleb

„Tím útokem na novináře z úst hlavy státu se posouváme na Balkán. Nebo se vlastně blížíme režimu, který omezuje svobodu slova v Rusku,“ poznamenal uchazeč o křeslo senátora Pavel Fischer.

„Miloš Zeman si na oficiální akci pro diplomaty posteskl, že se české novináře zatím nepodařilo vyhubit. To, že blboun nejapný žil na Mauriciu a ne na Madagaskaru, je jen detail v tomto nepovedeném pokusu o bonmot. Takto má vypadat naše zahraniční politika?“ diví se Jiří Drahoš.

„Dnes by oslavila 60. narozeniny ruská investigativní novinářka Anna Politkovská. Neoslaví, protože ji před 12 lety v Moskvě zabili. Místo vzpomínky se z Hradu ozval další útok na novináře. Je to ubohé. Nezávislá média dělají naší společnosti velkou službu a zaslouží si podporu,“ přidal se lékař a kandidát na senátora Marek Hilšer.

„Babiš citoval na Maltě neexistující výrok Komenského, Zeman zase tvrdí, že blboun nejapný byl vyhuben na Madagaskaru, ač ve skutečnosti šlo o Maricius. Nepřesné parafrázování je evidentně v kurzu, takže parafrázujme české přísloví o vranách tak, že blboun k blbounovi sedá...“ přidal se politolog a komentátor Jiří Pehe.

„Jaký je Zeman ví každý soudný člověk a nikoho už to nepřekvapí. Mnohem horší zpráva ale je,že velvyslanci údajně tleskali. Každý velvyslanec,který po tomto výroku tleskal, je spoluviníkem současného stavu a typickým představitelem pragmatika,který udělá cokoli, aby si udržel funkci,“ nešetřil kritikou někdejší ministr Ivan Pilip. Kubal se ale velvyslanců zastal a doplnil, že Zeman zmíněná slova řekl v závěr projevu. „Po skončení následovala pauza a teprve pak zazněl potlesk. Nebyly to ovace konkrétnímu výroku,“ vysvětloval.

„To je jistě polehčující okolnost, ale přesto nevidím důvod tleskat projevu, ve kterém zazní takto skandální výrok,“ trval na svém Pilip. „Samozřejmě, jsou to zaměstnanci a proto přišli. To je jejich povinnost - nemohou návštěvu bojkotovat, jako třeba zastupitelé měst, kam Zeman přijede. Ale tleskat povinnost není. Nicméně vezměme to tedy pozitivně: čest a uznání těm, kteří netleskali,“ ocenil chování některých velvyslanců.

„Kromě toho, že to byl jiný ostrov a prezident se tak opět mýlí, z toho jde mráz po zádech. Tyhle rádoby vtipy/útoky na novináře musejí přestat. Velvyslanci, kteří tomu pak tleskali by se měli zamyslet a zastydět,“ vzkázal místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman novináři Česká televize Marek Ženíšek (TOP 09) Václav Láska Jiří Pehe Jiří Drahoš Marek Hilšer Vít Rakušan (STAN) Pavel Fischer Ivan Pilip

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy