Pošpinil Česko? Problém není Vondráčkova cesta do Ruska. Opozice chce odpověď na jinou otázku

Opoziční strany chtějí vědět, s kým v Rusku jednal předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a čeho se tato jednání týkala. Jejich představitelé vyjádřili obavy z toho, že Vondráček mohl svým vystupováním znevěrohodnit Česko v očích spojenců. S diskusí o cestě předsedy Sněmovny souhlasí i vládní strany, ANO navrhuje, aby o ní poslanci debatovali ve středu po projednání státního rozpočtu. Se zařazením bodu nesouhlasí pouze KSČM, hnutí SPD se chce hlasování zdržet.

"Nejde o to, že jel (Vondráček) do Ruska, ale že vznikají pochybnosti o tom, s kým jednal a jakým způsobem diskutoval. Je možné to ve Sněmovně vyjasnit," řekl předseda ODS Petr Fiala.

Pirátský poslanec Jan Lipavský označil Vondráčkovu cestu za pošpinění pověsti Česka ve světě. Podle něj Sněmovna neměla předem podrobné informace o cestě a poslanci tak nevědí, s kým Vondráček jednal. Piráti budou chtít vědět, s kým se předseda Sněmovny v Rusku setkal, proč nedebatoval s tamní opozicí a proč ho neprovázeli novináři, kteří by mohli o obsahu cesty informovat.

"Je důležité, abychom se dozvěděli, s kým jednal a jaká témata řešil," řekl o Vondráčkové cestě předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Podle něj je nutné zjistit, zda předseda Sněmovny nediskutoval například o výstavbě jaderného bloku, který chce Česko vybudovat a o zakázku mají zájem i ruské firmy. Bartošek také kritizoval to, že Vondráček v Rusku jednal s lidmi, kteří jsou na evropském sankčním seznamu, podle něj by se taková jednání měla konat jedině na neutrální půdě.

Také místopředseda STAN Vít Rakušan kritizoval Vondráčkovo setkání s lidmi ze sankčního seznamu. "Pokud má Česká republika o sobě nějakou představu tvoření mostu mezi východem a západem, tak pokud máme otvírat dialog, ten se nevede se shrbenými zády," řekl. Podle něj je nutné, aby Češi při jednání s ruskými představiteli mluvili o anexi Krymu, ruské roli v konfliktu na Ukrajině nebo o kauze novičok. "Pokud to nečiníme, žádný dialog nevedeme, nejsme žádným mostem, ale jen tím, kdo se znevěrohodňuje v očích našich spojenců," řekl.

TOP 09 se schůzkami Vondráčka s lidmi ze sankčního seznamu nesouhlasí, podle ní poškozují pověst ČR. Strana bude chtít znát přesný obsah Vondráčkovy cesty do Ruska. "Chtěli bychom, aby předseda Sněmovny nejen uvedl, s kým jednal a s jakými výsledky, ale i to, zda otevřel otázky jako anexe Krymu, válka na východě Ukrajiny, otázku roku 1968," řekla poslankyně Helena Langšádlová.

Jednání o Vondráčkově cestě ve Sněmovně podpoří i vládní ČSSD, podle bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) bylo nevhodné přinejmenším aranžmá cesty. K debatě je připraveno i hnutí ANO.

Naopak komunisté o Vondráčkově cestě do Ruska na plénu Sněmovny jednat nechtějí. Předseda jejich poslaneckého klubu Pavel Kováčik řekl, že strana nebude podporovat, aby Vondráček vysvětloval, s kým v Rusku jednal. Hnutí SPD se hlasování zdrží. Jeho předseda Tomio Okamura uvedl, že je připraven k věcné debatě, obává se ale, že se jednání změní v politickou hádku.

Vondráček byl kritizován zejména kvůli svým schůzkám s předsedy obou ruských parlamentních komor Vjačeslavem Volodinem a Valentinou Matvijenkovou. EU oba zařadila na sankční seznam kvůli ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym.

Související

Radek Vondráček a Alena Schillerová (ANO)

ANO se obrací na Ústavní soud kvůli Lex Babiš II. Koalice prý porušila, co mohla

Hnutí ANO v pátek podalo ústavní stížnost, v níž žádá zrušení části zpřísněného zákona o střetu zájmů známého jako Lex Babiš II. Nejsilnější opoziční subjekt se domnívá, že je protiústavní a porušuje principy Listy základních práv a svobod týkající se například vlastnického práva. Návrh podepsalo 70 poslanců ANO, výjimkou byl expremiér Andrej Babiš.

Více souvisejících

Radek Vondráček (ANO) Poslanecká sněmovna Helena Langšádlová Vít Rakušan (STAN) Jan Bartošek Petr Fiala (ODS) Jan Lipavský Tomio Okamura KSČM

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

Izrael má v úmyslu rozšířit vojenskou operaci ve městě Rafah

Izrael má v úmyslu rozšířit svou vojenskou operaci v palestinském městě Rafah na jihu Pásma Gazy. V pondělí to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant poradci Bílého domu pro národní bezpečnost Jakeovi Sullivanovi. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy