Velmi ostrá debata: Zahradil, Prouza a Kalousek se do sebe pustili, hádali se o EU, czexitu i Sobotkovi

Bouřlivá diskuze nejen o EU se strhla na twitteru. Na počátku stál tweet někdejšího státního tajemníka pro evropské záležitosti ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) Tomáše Prouzy. Ten se navezl se europoslance ODS Jana Zahradila. Do sporu se postupně přidal i i další známý politik.

Prouza na twitteru reagoval na slova lídra ODS v Evropských volbách, který připomínal postoj jeho strany k blížícím se volbám. „Nejen že to říkám dokola už 15 let, ale dokonce je to oficiální slogan naší letošní kampaně: hlas rozumu mezi dvěma extrémy. Jeden extrém - Czexit. Druhý extrém – jádro,“ uvedl Zahradil.

To se ale Prouzovi příliš nelíbilo. „Jan královna Koloběžka I. Zahradil: dejte nám všechny výhody, pusťte nás na svůj trh, posílejte nám peníze - ale do ničeho nám nemluvte a fakt nečekejte, že my budeme dělat nějaké kompromisy v zájmu celku či dokonce za něco vezmeme zodpovědnost,“ rýpnul si.

Jenže Zahradil si to nenechal jen tak líbit. „Zopakujeme si jako ve škole: členství v “tvrdém jádru” EU není povinné, není podmínkou účasti v jednotném trhu, není podmínkou čerpání dotací. Ani ničeho jiného. Není divu, že jste ve své funkci shořel jak papír, když nevíte ani tohle,“ poučoval Prouzu Zahradil.

Prouza v reakci na jeho slova napsal: „Honza Zahradil dobře pamatuje, že každou věcnou diskusi se mnou vždycky prohrál, tak se musí držet osobních komentářů. Nepřekvapuje mě to, ale pořád doufám, že třeba jednou překvapí, jsem rozený optimista.“

Jeden z diskutujících se Prouzy zastal a označil ho za „nejvýraznějšího státního tajemníka pro evropské záležitosti, jakého jsme měli“. S tím ale europoslanec ODS rozhodně nesouhlasí. „Zejména voliči ČSSD v posledních volbách ocenili “výrazné” výkony pana Prouzy v této roli,“ kritizoval někdejšího tajemníka. „Pan Prouza byl hlavním architektem tragické evropské politiky Sobotkovy vlády - premiér jen tančil podle jeho píšťalky,“ dodal Zahradil.

Prouza mu ale úder obratem vrátil a zmínil, že "tragickou" evropskou politiku hodnotili lidé výrazně lépe než politiku ODS. „A když v ní dnes pokračuje Tomáš Petříček, lidé to výrazně oceňují. Urážky člověka, kterému nesaháte schopnostmi, vědomostmi ani osobní integritou ani po kotníky, pak netřeba komentovat,“ je přesvědčen Prouza, který v současné době zastává pozici prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Takovým slovům se ale Zahradil vysmál. „Lidé? Ocenili? Ale no tak. Poslali vaši stranu z 20% na 7%, ne? S ministrem Petříčkem jsem ale také spokojen. Ten vás na těch 7% bezpečně udrží,“ je přesvědčen lídr ODS v eurovolbách. Na to mu Prouza poslal konkrétní čísla. „Poslední evropské volby: ODS méně než 8 %, proevropské strany 56 %. Jak svou prohru tipujete letos?“ nedal se Prouza.

Prouzy se zastal také předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Tohle je zajímavé : V opozici jsme měli řadu připomínek, ale hodnotit evropskou politiku Sobotkovy vlády jako tragickou? Může volební lídr @ods formulovat srozumitelně 2-3 body proč tak příkrý odsudek? Věcně, prosím. Nálepek už bylo dost,“ vyzval Zahradila Kalousek.

Já rozumím tomu, že politika pana Prouzy byla a je @TOP09cz blízká - vstup do jádra, přijetí eura, orientace na Německo atd. V tom případě mu ale nabídněte stranický azyl, nenechávejte ho trpět v @CSSD.

— Jan Zahradil (@ZahradilJan) 9. února 2019

Zahradil na jeho výzvu zareagoval slovy o tom, že politika Prouzy a TOP 09 je blízká – zastávají totiž myšlenku vstupu do jádra EU, přijetí eura či orientaci na Německo. „V tom případě mu ale nabídněte stranický azyl, nenechávejte ho trpět v @CSSD,“ vyzval Kalouska. „Děkuji za “věcnou” odpověď. Je vidět, že to máte ve Vaší straně promyšlené,“ vysmál se jeho slovům politik TOP 09. Zahradil ale trval na svém. „Ano, evropskou politiku promyšlenou máme, na rozdíl od vás. Jak říkám: hlas rozumu mezi dvěma extrémy. Jeden extrém je Okamura. Druhý jste vy,“ tvrdí Zahradil.

„Od lídra @ODScz jsem se dozvěděl, že jsme extremisté... 1.extrém (@SPD_oficialni) : Pryč z EU. 2.extrém (@TOP09cz ) : Využívat všechny výhody EU, recipročně chápat spojence a uzavírat férové dohody. Hlas rozumu : Brát všechny výhody, nic nedávat a rozbít každou dohodu. Tak jo...“ posteskl si na závěr Kalousek.

To zní státnicky, Mirku. Bohužel ta hlavní dělící linie v politice už dnes leží jinde, než si ty myslíš. Ta leží ve sporu o to, o čem ještě bude rozhodovat zdejší vláda/parlament a co definitivně posuneme na úroveň EU. Od roku 2004 to tak bylo vždycky, jen je to teď líp vidět.

— Jan Zahradil (@ZahradilJan) 11. února 2019

„Vždy po takové výměně názorů si říkám, proč ČSSD a TOP 09 nepostaví společnou eurokandidátku. Třeba v čele s panem Prouzou. Voliči by to měli hned jednodušší. Vždyť evropský program obou partají je na 100% totožný...“ ukončil debatu Zahradil.

Související

Jan Zahradil Komentář

Bonzování na sociálních sítích, aneb Jan Zahradil znovu zasahuje

Dnes se podíváme na to, co je to takový online virtue signalling. Bude řeč o mávání ctností nebo také signalizaci ctností, což je pejorativní neologismus pro okázalé předvádění morálních hodnot. Jako příklad si vezmeme europoslance Jana Zahradila a jednu jeho reakci.

Více souvisejících

Jan Zahradil Tomáš Prouza Miroslav Kalousek EU (Evropská unie) sociální sítě Eurovolby

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 13 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, Marija Zacharovová, v sobotu označila čtyřměsíční vojenská cvičení NATO, známá jako Steadfast Defender, za důkaz toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy