Zeman potvrdil, že na ústavního soudce navrhne Gerlocha. Senát se patrně vzbouří

Prezident Miloš Zeman potvrdil, že na ústavního soudce navrhne prorektora Univerzity Karlovy Aleše Gerlocha. Ten má Hradu dodat doklady potřebné k zahájení řízení. Zeman dosud podle něj ale návrh neposlal Senátu, jehož souhlas ke jmenovaní soudce Ústavního soudu potřebuje. Hrad serveru informaci nepotvrdil.

"Včera (ve středu) jsem byl v Kanceláři prezidenta republiky a obdržel jsem žádost k dodání dokladů, které jsou k zahájení řízení potřeba. Oficiálně tedy začíná příprava na jmenování a pan prezident mě navrhne Senátu," řekl webu iRozhlas.cz Gerloch.

Proti jmenování Gerlocha se dříve vyslovili někteří senátoři. "Profesor Gerloch je ideální advokát, už jsme se mnohokrát přesvědčili, že obhájí prezidentovi prakticky cokoli. Pro výkon funkce ústavního soudce to však nepovažuji za nejlepší předpoklad, soudce musí mít smysl pro spravedlnost a prosazovat ji i proti tlaku politiků. Tím se liší dobrý soudce od dobrého advokáta," uvedl například senátor a místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin.

Senátor a místopředseda @TOP09cz @TomasCzernin považuje za nepřijatelné, aby se soudcem Ústavního soudu stal profesor Aleš Gerloch. Vyzývá proto ostatní senátory, aby nepodpořili profesora Gerlocha, a prezident tak musel předložit jinou nominaci. https://t.co/1DgSmDdzxZ

— TOP 09 (@TOP09cz) 6. února 2019

Podle něj v minulosti prezident Zeman na základě Gerlochových analýz argumentoval, že jeho předvolební výjezdy do krajů nejsou kampaní, nebo že nemusí jmenovat ministrem zahraničí Miroslava Pocheho (ČSSD). Devět senátorů, kteří byli zvoleni za TOP 09 nebo s její podporou, patří do senátního klubu Starostů a nezávislých (STAN). Ten má 18 členů. Server Novinky.cz s odvoláním na předsedu STAN Petra Gazdíka uvedl, že pro Gerlocha nebudou hlasovat právě ani senátoři STAN. Podle prvního místopředsedy KDU-ČSL Marian Jurečka předsednictvo lidovců vyzvalo ke stejnému kroku svůj senátorský klub.

Nový ústavní soudce má nahradit soudce Jana Musila, který ke konci ledna na vlastní žádost na Ústavním soudu skončil. O tom, že Zeman navrhne na uvolněné místo prorektora Univerzity Karlovy Gerlocha, informoval koncem ledna po schůzce s prezidentem předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS).

Musil s Gerlochem jako svým nástupcem souhlasí. Gerloch již dříve uvedl, že se k návrhu "kloní kladně". Zeman dříve poznamenal, že má tři kandidáty a postupně je senátorům navrhne. Ústavní soud nyní dočasně pracuje v neúplné sestavě, soudců bude jen 14 namísto předpokládaných 15.

Univerzita Karlova v pondělí podala k pražskému městskému soudu dvě správní žaloby na prezidenta Zemana, a to kvůli jeho rozhodnutí nejmenovat fyzika Ivana Ošťádala a historika umění Jiřího Fajta profesory. Prorektor Gerloch odmítl, že je ve střetu zájmů.

Související

Prezident Miloš Zeman

Šámal ústavním soudcem? Prezident Zeman požádal Senát o souhlas

Prezident Miloš Zeman dnes předložil Senátu žádost o souhlas se jmenováním předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala na soudce Ústavního soudu. ČTK o tom informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Šámal minulý týden přijal Zemanovu nabídku, aby se o post ucházel. Kandidáti na soudce Ústavního soudu mohou do funkce nastoupit jedině v případě, že je horní komora Parlamentu schválí.
Ústavní soud ČR

Ústavní soud je pátý měsíc oslabený. Hromadí se únava, přiznal sekretář

Ústavní soud (ÚS) pracuje od rezignace Jana Musila už pátý měsíc v oslabené sestavě, na rychlosti vyřizování stížností se to zatím neprojevilo. Uvnitř se ale podle generálního sekretáře soudu Vlastimila Göttingera hromadí únava a lze očekávat, že absence jednoho člena bude čím dál patrnější. O práci chybějícího soudce, jehož nástupce zatím Senát neschválil, se dělí 14 zbylých kolegů.

Více souvisejících

Aleš Gerloch (expert na ústavní právo) Miloš Zeman Ústavní soud ČR prezident čr Tomáš Czernin Senát ČR Starostové a nezávislí (STAN) top 09

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy