Česko bude v roce 2022 šéfovat Radě EU, musí se nabrat 570 úředníků

Předsednictví České republiky v Radě EU ve druhé polovině roku 2022 si vyžádá podle aktuálních požadavků zhruba 570 nových pracovních míst na dobu určitou. Vyplývá to z materiálu, který dostane vláda v pondělí pro informaci a který má ČTK k dispozici. Dokument je úvodní informací o nárocích na předsednictví. Podrobný návrh rozpočtu by měla vláda dostat do konce dubna a každý rok jej aktualizovat.

"Podrobný přehled týkající se personálního zajištění předsednictví 2022 bude reflektován v podrobném návrhu rozpočtu s členěním na jednotlivé roky 2020 až 2023 a následně každoročně upřesňován," uvádí materiál.

Dokument dále upozorňuje, že předsednictví v roce 2022 bude významně náročnější než první české předsednictví v roce 2009. Důvodem je mimo jiné výrazný nárůst legislativy EU kvůli Lisabonské smlouvě.

V roce 2009 se podle dokumentu na přípravě a samotném předsednictví ČR podílelo zhruba 1255 osob, z toho 359 bylo nově obsazených míst vytvořených na dobu určitou.

Kolik bude celá příprava pro rok 2022 a samotné předsednictví stát, materiál neuvádí. V letech 2007 až 2009 bylo na přípravu a předsednictví podle dokumentu vyčleněno 3,75 miliardy korun, což je v dnešních cenách 4,32 miliardy korun.

Podle informací jednotlivých úřadů by se během předsednictví ČR měl v Česku uskutečnit minimálně jeden summit na úrovni hlav států a předsedů vlád členských států EU, přibližně 20 neformálních zasedání orgánů Rady EU na úrovni ministrů členských států EU, jedno jednání vlády ČR s Evropskou komisí a jedno jednání vlády s konferencí předsedů Evropského parlamentu. Dále by mělo jít až o 380 dalších neformálních pracovních jednání na nižší úrovni a odborných konferencí.

V roce 2009 se uskutečnila v ČR čtyři zasedání na úrovni hlav států nebo vlád zemí EU s dalšími zeměmi, 14 neformálních zasedání sektorových formací Rady EU na úrovni ministrů zemí EU a osm konferencí na úrovni ministrů. Dále šlo o jedno jednání vlády ČR s Evropskou komisí, jedno jednání vlády s konferencí předsedů Evropského parlamentu a přibližně dalších 320 zasedání.

ČR bude muset také během předsednictví zajistit předsedání pracovních skupin a dalších přípravných formací rady v Bruselu a Lucemburku. "Z informací předložených resorty vyplývá, že by ČR podle současného odhadu měla během předsednictví zajistit předsedání cca 195 pracovních skupin Rady, což celkem činí cca 1550 jednotlivých zasedání, jež musí Česká republika organizačně a obsahově garantovat," uvádí materiál.

ČR jako předsednický stát bude zastupovat Radu EU při jednáních s Evropským parlamentem, Evropskou komisí, s dalšími institucemi a orgány EU a s vnějšími partnery, mimo jiné v rámci zasedání mezinárodních organizací a mnohostranných smluv i mimo území EU.

Související

Více souvisejících

Česká republika Rady Evropy (PACE) Vláda ČR EU (Evropská unie) Vlajky států

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy