Hrad už to nevydržel: Ovčáček a Mynář to spočítali ČT kvůli Jágrovi

Kancelář prezidenta republika se vyjádřila k pořadu České televize 168 hodin. V díle odvysílaném 5. května 2019 byla mimo jiné reportáž s názvem „Na tenkém ledě“, ve které novináři spojili účast Jaromíra Jágra v delegaci prezidenta republiky při státní návštěvě Číny s trestním stíháním firmy Energie – stavební a báňská, kterou vlastní rodina Jaromíra Jágra. To ale kancelář prezidenta republiky ostře odmítá a tvrdí, že pro taková nařčení neexistují jakékoliv důkazy.

Česká televize se v reportáži „Na tenkém ledě“ zaměřila nejen na cestu Jaromíra Jágra do Číny, ale spíše na fotku, na které hokejista pózuje s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem. Novináři poukázali mimo jiné na to, že Jágra s Mynářem a Hradem spojuje víc, než se na první pohled zdá.

Mynář je spjat s problematickou zakázkou Hradu na stavební úpravy v Lánské oboře. Zakázku za 191 miliónů obdržela firma Energie - stavební a báňská, která je však obviněna z manipulace se zakázkou. Konkrétně se jedná o manažera firmy a správce Lánské obory Miloše Baláka. Spolumajitelem firmy Energie - stavební a báňská je i otec Jaromíra Jágra.

Hrad ovšem podobné spekulace o rodině Jágrů odmítá. „Jaromír Jágr byl do delegace přizván jako vynikající sportovec a reprezentant České republiky v Číně. Žádná souvislost mezi jeho jmenováním ambasadorem čínského hokeje a zakázkou rodinné firmy Energie – stavební a báňská není a nemůže být. To je naprostý vrchol konspiračních teorií Nory Fridrichové a reportéra Lukáše Valáška. To si opravdu myslí, že v roce 2015, kdy byla vypsána soutěž na zpevnění břehů Klíčavské přehrady, jsme plánovali, že v roce 2019 vezmeme Jaromíra Jágra na návštěvu Číny a uplatíme ho touto zakázkou? Jak bychom to asi udělali, když Energie – stavební a báňská vyhrála veřejnou zakázku? A ta byla navíc podle znaleckého posudku policie provedena v pořádku a za férovou cenu,“ uvádí v oficiálním prohlášení Vratislav Mynář, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky.

Podle Jiřího Ovčáčka, ředitele Tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky a tiskového mluvčího prezidenta republiky, je reportáž ČT typickým příkladem nesolidní bulvární žurnalistiky, kterou dle něj veřejnoprávní stanice ve vztahu k prezidentu republiky Miloši Zemanovi předvádí již od doby jeho prvního mandátu v roce 2013. „Když už nevědí, jak by pana prezidenta poškodili, zaměří se na jeho spolupracovníky nebo hosty. Tentokrát si to doslova odnesl Jaromír Jágr, který v Číně odvádí vynikající práci pro dobré jméno České republiky. Nechápu, jak si Česká televize může dovolit argumentaci, že účast Jaromíra Jágra může být náhodou, ale také jí být nemusí, a naznačit jeho podíl na údajném trestném činu,“ tvrdí Ovčáček.

„To je stejně validní argumentace, jako kdybych já řekl, že kdyby hloupost nadnášela, stala by se Nora Fridrichová první českou kosmonautkou a Lukáš Valášek druhým českým kosmonautem. A zkuste dokázat, že tomu tak není,“ rýpnul si do novinářů Ovčáček. 

Související

Jaromír Jágr

Jágr pod palbou kladenské radnice. Město nechce dát A-týmu Rytířů pětimilionovou dotaci

Stejně jako loni, i tentokrát bude muset hokejové Kladno hájit svou extraligovou příslušnost v baráži. A právě tato skutečnost vadí kladenskému městskému vedení natolik, že A-týmu kladenských Rytířů neposkytnou dotaci ve výši pěti milionů korun. Stalo se tak poprvé od roku 2011, kdy se město rozhodlo nezahrnout tuto dotaci pro kladenský A-tým do rozpočtu. Zároveň se přímo starosta města Milan Volf (Volba pro Kladno) nechal slyšet, že by měl Jaromír Jágr skončit v čele klubu. Legendární „osmašedesátka“ v úterý v reakci na to uvedla, že se ve středu se starostou Volfem setká osobně.

Více souvisejících

Jaromír Jágr Pražský Hrad Jiří Ovčáček Vratislav Mynář Miloš Zeman Čína

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

"Ostudný podvodník Biden." Trump kvůli Izraeli zaútočil na amerického prezidenta

Americký exprezident Donald Trump tvrdí, že jeho nástupce v Bílém domě Joe Biden stojí na straně hnutí Hamás, když pohrozil zastavením dodávek amerických zbraní Izraeli. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy