Čaputová přijela do Česka, na Hradě ji uvítal Zeman

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dorazila na první oficiální návštěvu Česka. Zahájila ji na Pražském hradě, kde ji na prvním nádvoří uvítal s vojenskými poctami český prezident Miloš Zeman. Obě hlavy státu po uvítacím ceremoniálu čeká zhruba hodinové jednání, po kterém odpoví na dotazy novinářů.

Odpoledne má první slovenská prezidentka na programu jednání s předsedy obou komor českého Parlamentu. S premiérem Andrejem Babišem (ANO) se dnes nesetká, protože šéf české vlády odletěl na summit Evropské unie do Bruselu.

Přátelské setkání na Pražském hradě. Podpis do Pamětní knihy a dárek pro paní prezidentku @ZuzanaCaputova pic.twitter.com/RA4KsUwtE3

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 20. června 2019

Kromě oficiálního programu se Čaputová v Praze sejde také se slovenskou krajanskou komunitou, měla by položit květiny u hrobu prvního porevolučního československého prezidenta Václava Havla a večer se zúčastnit koncertu na Kampě Zuzana není sama doma.

Čaputová se ujala funkce v sobotu, kdy vystřídala Andreje Kisku. Její první zahraniční cesta vede do Česka, jak je u slovenských prezidentů tradicí, čeští prezidenti na svou první a poslední zahraniční cestu tradičně jezdí na Slovensko. Čaputová ve středu ČTK řekla, že v této tradici vidí výraz dlouhé společné historie a blízkých osobních vztahů mezi obyvateli obou zemí.

Na Hradě na Čaputovou vedle Zemana čekali například ministr obrany Lubomír Metnar, ministr průmyslu Karel Havlíček, ministr dopravy Vladimír Kremlík a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (všichni za ANO). Čaputovou, která pro návštěvu zvolila smaragdově zelené šaty, před Hradem vítalo několik stovek lidí skandováním "Ať žije Slovensko!".

Koncert na Kampě pořádají Metronome Festival Prague, bývalý slovenský ministr kultury Ladislav Snopko, kavárna Mlýnská a občanské sdružení Srdcom doma. Začátek akce je naplánován na 19:00, Čaputová přijde o půl hodiny později.

Na koncertu se představí například Dan Bárta s Robertem Balzarem, slovenská elektronická písničkářka Katarzia, Jiří Stivín a Dorota Nvotová či Sisa Fehér. Vystoupení chystá i vedlejší projekt šéfa kapely Jablkoň Michala Němce s názvem Půljablkoň, slovenský cellista Jozef Lupták, skupina Eturnity a folklorní soubor Limbora. Závěr bude patřit slovenské skupině Živé kvety zpěvačky a textařky Lucie Piussi.

Související

Více souvisejících

Zuzana Čaputová Miloš Zeman Pražský Hrad Prezident SR prezident čr

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy