Umělci versus Česká zbrojovka: Komediantská pakáž, ať si žerou a chlastají za svoje, naštval se Ondráček

Otázka partnerství karlovarského filmového festivalu (MFF KV) se společností Česká zbrojovka rezonuje nejen mezi samotnými umělci, ale i mezi českými politiky. Ke kauze se vyjádřila například politická strana Václava Klause mladšího Trikolóra - hnutí občanů nebo komunista Zdeněk Ondráček.

Část umělců poslala vedení festivalu otevřený dopis, ve kterém upozorňuje na to, že festival na jedné straně promítá filmy, které často mluví o násilí, nespravedlnosti, korupci či potírání lidských práv a podporuje filmaře ze zemí, kde se kvůli represivním režimům nemohou svobodně vyjadřovat a točit. Na straně druhé jej pak ale financuje právě Česká zbrojovka, která podle lidskoprávní organizace Amnesty International v minulosti porušovala kodex EU o obchodu se zbraněmi.

Dopis podepsali například režiséři Jan Hřebejk, Tereza Nvotová, Vladimír Michálek, Juraj Nvota, Vít Klusák nebo herečky Jana Plodková, Anna Šišková, Anna Geislerová či Zuzana Kronerová. „Mnohem raději se zúčastníme skromnější, ale o to hrdější největší oslavy filmu v České republice,“ napsali také v dopise. Naopak herec Petr Čtvrtníček se signatářům listu ve videu vysmál.

S kritickým dopisem nesouhlasí ani řada českých politiků. „Česká zbrojovka zaměstnává spoustu lidí, platí daně a ještě se rozhodla finančně podporovat filmový festival v Karlových Varech. Vděku se ale ze strany některých umělců stejně nedočkala… Ti naopak píšou dopisy a nabádají organizátory, aby se příští ročník festivalu konal bez podpory České zbrojovky,“ posteskla si poslankyně a jedna ze zakladatelek Trikolory Zuzana Majerová Zahradníková. 

Tím ale neskončila. „Předpokládám, že jsou tito umělci natolik zásadoví, že se ubytují na vlastní náklady a budou si také platit stravu, limuzíny, vstupenky a další věci, které mají zdarma právě i díky tomuto sponzorovi. A těším se, že v budoucnu tito umělci natočí nějaké své dílko bez státní podpory. Protože ta by mohla být financována z daní třeba právě České zbrojovky. A pokrytectví se u nás přece nenosí,“ vzkázala. 

Její slova sdílela i samotná Trikolora na facebooku. „Jak glosuje paní poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková, část umělců vyrazila na filmovém festivalu v Karlových Varech do boje proti České zbrojovce. Hnutí Trikolóra si naopak váží každé české společnosti, které se daří tak úspěšně prosadit na tuzemských i zahraničních trzích,“ uvedla strana Klause mladšího.

K umělcům je kritický i poslanec KSČM Zdeněk Ondráček. „Přátelé, co si myslíte o tzv. umělcích, kteří kritizuji sponzora, který jim platí chlebíčky a chlast? Kolik na tuto přehlídku marnosti dal český stát cestou ministerstva financí a ministerstva kultury? Já osobně bych té komediantské pakáži řekl, že když chtějí chlastat a žrát tak za svoje jako každý návštěvník! A peníze státu bych věnoval sociálně potřebným. A teď mě můžete mediální žumpo citovat,“ vzkázal na facebooku politik.

Související

Více souvisejících

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV) Česká zbrojovka Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolóra) Trikolóra hnutí občanů Zdeněk Ondráček

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy