V TOP 09 to vře: Czernin má podporu „otců zakladatelů“, Pospíšil vyčkává

V TOP 09 to před podzimním sněmem, na kterém si parlamentní strana zvolí předsedu, vře. Zatímco senátor Tomáš Czernin se do boje přihlásil, Jiří Pospíšil vyčkává. Mohou za to výroky otců zakladatelů Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska?

Senátor Tomáš Czernin ve víkendovém rozhovoru pro Blesk Zprávy potvrdil, že v listopadu hodlá kandidovat na předsedu opoziční TOP 09. Serveru mimo jiné řekl, že straně podle jeho názoru začal chcípat motor. Současný šéf Jiří Pospíšil podle něj splnil svou roli, přesto se domnívá, že předseda musí straně věnovat více času.

Očekává se, že europoslanec a pražský zastupitel Pospíšil se na podzim s Czerninem o vedoucí post utká, už předem ale ztrácí podporu významných členů strany. Otcové zakladatelé a někdejší předsedové TOP 09 Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek mají pro jeho vyzyvatele ze Senátu jen slova obdivu.

„Udělalo na mě hluboký dojem, jak dobyl svůj senátní mandát. Překvapilo mě, jak tam v kraji je opravdu oblíbený. Jisté nadání na to má. Uvidíme, bude sněm, jaký program on představí, jaký program představí předseda Pospíšil. Uvidíme,“ řekl Blesk Zprávám Schwarzenberg, který Czernina zná dlouhá desetiletí.

Ještě výrazněji mu podporu vyjadřuje někdejší ministr financí, který senátora považuje za obdivuhodnou osobnost a úspěšného politika. „Je to člověk s mimořádným životním příběhem, který prokazuje, že on hodnoty TOP 09 má nejenom v sobě a v srdci, ale že je také žije. Jeho vize udělat moderní program pro postbabišovskou dobu, který by překonal tu dobu stagnace, za kterou odpovídá tato vláda, mě velmi oslovil. Pevně věřím, že osloví i voliče.“

Kalousek dokonce serveru přiznal, že Czernina přesvědčoval ke kandidatuře už před dvěma lety. „Říkal jsem mu, že podle mého názoru by byl ideální kandidát on,“ svěřil se Pospíšilův předchůdce v čele TOP 09.

I to jsou nejspíš důvody, proč současný předseda strany s oznámením kandidatury vyčkává, ač Czerninovu kandidaturu na veřejnosti kvituje. Jde prý o důkaz toho, že TOP 09 je zdravá a sebevědomá strana. Sám se přesto rozhodne až koncem léta, dodal však, že má na kandidaturu právo.

„Já jsem do médií jasně řekl, že vzhledem k výsledku, kterého jsem dosáhnul v těch pražských volbách a i evropských volbách, že mám morální právo kandidovat na nějakou z vedoucích funkcí v TOP 09,“ konstatoval pro Blesk Zprávy.

Související

Dominik Hašek

Olympijský vítěz Hašek bude za TOP 09 kandidovat do Senátu

TOP 09 představila trojici kandidátů pro letošní volby. Kromě jednoho zkušeného politika jde o dvě výrazné osobnosti svého oboru, které k veřejnému dění mají dlouhodobě blízko. Vedle současného senátora Herberta Pavery budou o hlasy voličů bojovat dokumentarista Břetislav Rychlík a sportovní legenda Dominik Hašek. 
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

top 09 Tomáš Czernin Jiří Pospíšil Miroslav Kalousek Karel Schwarzenberg

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy