"Levota" Topolánkovy vlády: Vyšetření případu neočekávám

Praha – Člen Poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa se na serveru strany opřel do posledních kroků Topolánkovy vlády. Přesně řečeno kritizuje uzavření smlouvy na dodávku transportních letounů CASA C-295M.

Neproběhlo výběrové řízení, které by ukázalo, že vybrané stroje nejsou dobrou volbou. To tvrdí v interní zprávě náčelník generálního štábu Picek. Nevýhodou letounů je jejich nevyhovující dolet, nízká rychlost, slabý výkon pohonné jednotky a omezená schopnost přepravy techniky, kterou užívá Armáda ČR. Nicméně smlouva byla Vlastou Parkanovou podepsána. Nákup má jít přes prostředníka, kterým je firma OMNIPOL.

„V tomto případě nejde jen o cenu, ale i o snížení schopnosti transportního letectva české armády,“ uvádí Seďa. Stroje ohrožovaly letový provoz a vojáky, a tak bylo rozhodnuto změně v kupní smlouvě. Musí dojít k navrácení bitevníku, kterým byly společně se dvěma dalšími bitevníky a několika miliardami korun zaplaceny letouny CASA.

Ale ohledně letounů CASA se vyskytlo i několik dalších problémů. Česká republika nemůže posílit transportní kapacitu v misi ISAF, neboť s největší pravděpodobností nebude nasazen ani v roce 2012 v Afghánistánu. Čili ČR neplní povinnosti vůči aliančním partnerům. Navíc podepsáním smlouvy na nákup bez výběrového řízení byla porušena hospodářská soutěž. Evropská komise z toho důvodu žalovala ČR u soudního dvora, což ponížilo ČR ve světě.

Smlouva je zkoumána protikorupční policií, ale Seďa se domnívá, že stejně nic nevyšetří, a když ano, bude případ zameten pod podlahu.

Související

Pentagon Původní zpráva

Pentagon pro EZ: Žádné americké jednotky na Ukrajině nejsou. Ministerstva obrany exkluzivně promluvila

Server EuroZprávy.cz přináší exkluzivní vyjádření od resortů obrany USA, Německa, Francie, Kanady, Nizozemska a Litvy k tomu, jestli se na území Ukrajiny nacházejí jejich vojenské jednotky. Všichni to kategoricky odmítli a naopak uznávají, že ukrajinským vojákům pomáhají s výcvikem na území Severoatlantické aliance. Řádově jde o desítky tisíc vycvičených mužů. 

Více souvisejících

Armáda tendr

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy