Česko se otevírá světu. Dnes se rozvolní další opatření na hranicích

Od dnešních 12:00 se zcela uvolní cestování mezi Českem, Rakouskem a Maďarskem. Po konzultacích s danými zeměmi o tom na mimořádném jednání rozhodla vláda. ČTK o tom informoval ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Jednání s Německem dále pokračují, Češi se mohou z Německa od 12:00 vracet bez povinnosti testu na koronavirus. Na německé straně ale dále trvají stávající omezení, uvedl Petříček. Na tiskové konferenci řekl, že další vlnu uvolnění očekává k již dříve avizovanému 15. červnu.

Petříček upozornil, že ačkoli Česko uvolnilo možnost vycestování, je nutné, aby lidé sledovali informace ze států, kam míří. V pondělí k tomu začne fungovat interaktivní mapa na stránkách Černínského paláce.

Maďarsko své hranice otevře již od 08:00, čtyřhodinový rozdíl by podle Petříčka neměl přinést problémy, protože už nyní platí mezi zeměmi volný pohyb po dobu 48 hodin. Premiér Andrej Babiš uvedl, že Maďaři usilovali o otevření hranic už od čtvrtka. Česko a Slovensko, ale chtěly demonstrovat, že jsou si nejbližší, otevřely tak dříve. "My jsme chtěli dodržet tradici, že jsou si Češi a Slováci nejbližší," uvedl.

Omezení pro cesty na Slovensko byla zrušena od čtvrtka. Vlády hranice uzavřely v březnu kvůli šíření koronaviru nového typu. Z okolních zemí zatím zvláštní režim zachovává Polsko. Podle Petříčka zatím Varšava neuvedla ani orientační termín, kdy s otevíráním počítá.

Dosud čeští občané mohli bez povinnosti předkládat negativní test na koronavirus navštívit Slovensko, Rakousko a Maďarsko, museli se ale do 48 hodin vrátit zpět. V případě delších pobytů nebo cest do jiných zemí bylo nutné předložit negativní test na koronavirus nebo nastoupit do dvoutýdenní karantény.

Česko původně plánovalo uvolnit cestování od 15. června. Rakousko od čtvrtka zrušilo kontroly na svých hranicích s výjimkou přechodů do Itálie, takže Češi už nemusí při vstupu do alpské republiky předkládat potvrzení o tom, že nejsou koronavirem nakaženi.

Související

Více souvisejících

Česká republika hranice Rakousko Maďarsko

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Důchody v květnu 2025 s jednou drobnou změnou. Peníze vám mohou přijít v jiném termínu

Každoročně státní svátky posouvají výplatní termíny důchodů. Letos poprvé se tak stane v květnu, v jehož úvodu jsou rovnou dva svátky. Kvůli jednomu z nich přijdou některým důchodcům peníze s jednodenním předstihem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy