GLOSA | GLOSA: Karel Havlíček Obrovský. Jak se superministr přihlásil o další funkci

GLOSA - Jmenovců chodí po této planetě spousta. V některých případech tomu prozřetelnost chtěla, aby kontrast mezi nimi obzvlášť vynikl. Úřadující ministr průmyslu a obchodu i dopravy by mohl vyprávět.

K prvnímu slavnému nositeli jména Karel Havlíček, respektovanému novináři a básníkovi, vzhlíží český národ i dnes, téměř 165 let po jeho smrti, kdy žije svůj život ten druhý. Na toho se kupodivu jednou zapomene, tím si můžeme být téměř jistí.

Bude to svým způsobem zvláštní, protože prostoru zviditelnit se dostal více než dost. Až se jednou v budoucnu někdo ze zvědavosti podívá do jeho životopisu, nejspíš nebude chápat, co soudobá společnost hlasováním ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2017 dopustila.

Lidé dali hnutí ANO mandát k sestavení vlády, premiér Andrej Babiš sliboval odborníky, kudy chodil. Jenže o zástupu zájemců mohl tak leda snít, když náhodou spal. Nakonec tedy umožnil, že už téměř rok sedí na dvou ministerských židlích v době bezprecedentní pandemické krize jednapadesátiletý rodák z Českých Budějovic, který podle svých slov sám moc nespí. 

„Dnešní“ Karel Havlíček by si mohl zvolit přídomek Obrovský, právě takový je totiž výčet jeho funkcí. K původní pozici ministra průmyslu a obchodu časem přidal posty ministra dopravy, vicepremiéra či místopředsedy vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace. V minulém týdnu přesto avizoval, že se hodlá ucházet o další „vedlejšák“.

V pondělních Událostech, komentářích oznámil, že pokud se s hnutím ANO dohodne, je „velmi pravděpodobné, že za něj bude kandidovat“ v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny.

Jistě, obyčejný člověk si řekne, že se to nedá stíhat. Nicméně z pohledu Havlíčka jde vlastně o logický krok. Pokud současný premiér dostane příležitost sestavit vládu, touto lednovou přísahou věrnosti vůdci si nejspíš zajistil místo na většině židlí, které okupuje v současnosti.

A pokud by volby dopadly v neprospěch pokračování Babišova politického projektu ve Strakově akademii, bude mít superministr na další roky jistotu v podobě teplého fleku v palácích na Malé Straně. Zpátky v byznysu by ho totiž s největší pravděpodobností po jeho angažmá v nynějším kabinetu s otevřenou náručí zrovna nevítali. Navzdory tomu, že dříve býval jako předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR zástupcem části podnikatelů.

Související

Více souvisejících

glosa Karel Havlíček Hnutí ANO politika

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 20 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 50 minutami

před 50 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy