Greenpeace poslali vzkaz Babišovi, promítli ho na Úřad vlády

Vzkaz požadující, aby Česko přijalo plán na uhlíkovou neutralitu v Evropské unii do roku 2050, dnes promítli aktivisté z hnutí Greenpeace na budovu vlády. Česko plán na razantní snížení emisí odmítá. Premiér Andrej Babiš (ANO) před několika dny zopakoval, že ani na nadcházejícím jednání evropských státníků ho nepodpoří.

Několik aktivistů začalo při setmění z Dvořákova nábřeží promítat po částech na budovu vlády heslo "Chraňte klima, aby tady mohly žít i naše děti! Greenpeace." Projekci prokládali obrazy plamenů.

Podle člena Greenpeace Jana Freidingera chce organizace Babišovi sdělit, že jediná cesta k tomu, aby se oteplení planety udrželo pod 1,5 stupně Celsia, což je cíl pařížské klimatické dohody, je dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050.

"Doufáme, že se premiér zachová odpovědně, přehodnotí svůj dosavadní názor, dá na to, co říká věda," řekl Freidinger. Heslo vycházejí z předvolebního hesla hnutí ANO vybrala organizace záměrně.

"To je celý smysl té uhlíkové neutrality a všech klimatických opatření. Abychom planetu a životní podmínky v aspoň stávající podobě, ideálně i lepší zanechaly i pro naše děti a budoucí generace," dodal aktivista.

Babiš minulý týden zopakoval, že ani na dalším jednání Evropské rady, které se koná tento týden, nepodpoří plán na uhlíkovou neutralitu do roku 2050.

Související

Ilustrační foto

Aktivisté na řadu hodin obsadili rypadlo v dole Bílina

Sedm aktivistů z České republiky, Polska a Německa dnes ráno obsadil rypadlo v hnědouhelném dole Bílina na Teplicku a opustili ho až odpoledne. Svým protestem vyjádřili vzdor plánům Severočeských dolů, které spadají pod skupinu ČEZ, na prodloužení těžby až do roku 2035, schválených Obvodním báňským úřadem. Greenpeace to uvedl na svém webu.

Více souvisejících

Greenpeace Andrej Babiš Vláda ČR Klimatické změny

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy