Kolik Miloš Zeman utratí a jaký má plat? Na tohle jdou peníze státu

V roce 2020 má ze státního rozpočtu dostat kancelář prezidenta republiky více než 400 milionů korun. Na správu Pražského hradu a lánského zámku by měla jít polovina. Na platy zaměstnanců poputuje 70 milionů korun.

Vláda v pondělí schválila návrh státního rozpočtu. Kancelář prezidenta republiky má na své hospodaření v roce 2020 dostat 404 730 280 korun.

Návrh rozpočtu na nadcházející tři roky vznikl ještě před schválením státního rozpočtu vládou. Podle něj, by měla přes 190 milionů korun dostat Správa Pražského hradu, 74 milionů by mělo jít Lesní správě Lány. Jde o příspěvkové organizace, které zřizuje prezidentská kancelář. Zbytek zůstane samotné Kanceláři prezidenta republiky, informuje Nova. 

Za minulý rok byly celkové náklady lesní správy Lány 93 milionů korun, výnosy byly téměř totožné. Na vstupném na Hrad nebo do Lánské obory vydělala správa 450 milionů korun. Nejvíce lánská obora vydělává na prodeji dřeva a na poplatcích za lov.

Prezidentská kancelář měla v roce 2018 podle státního rozpočtu vyčíslit příjmy ve výši milion a čtvrt. Skutečné příjmy činily přes tři a půl milionu korun. Dotace z rozpočtu Evropské unie, určená na aleje v Lánské oboře tvořili téměř celou částku.

Výdaje činily téměř 512 milionů korun. Na běžné výdaje vlastního úřadu kanceláře prezidenta republiky šlo 110 milionů. Do toho spadá zahraniční i tuzemské cestovné pro prezidenta Miloše Zemana a jeho tým.

Na platy zaměstnanců šlo v minulém roce 88 milionů korun i s pojistným. Kancelář dostala více než 217 milionů na neinvestiční transfery, na ty investiční, což jsou většinou převody příspěvkovým organizacím, 184 milionů korun.

Za rok 2018 činil Zemanův plat přes tři miliony, měsíčně to vychází na více než 250 tisíc korun. Bývalý prezident Václav Klaus pak ročně dostává 1 200 000 korun.

Prezidentská kancelář dala za poštovní služby 143 tisíc a za služby a školení 200 tisíc korun. Pohoštění zahraničních návštěv v Česku vyšlo na dva a čtvrt milionu korun. Prezident jezdil do zahraničí za necelý milion korun, po republice za 50 tisíc korun.

Související

Vláda ČR Komentář

Změní se tuzemská politika? Nečekejme od vlády reformy, ale snahu o udržení se

Není tajemstvím, že politika výrazně ovlivňuje životy lidí. A většina z nás dobře ví, že vždy budou existovat skupiny lidí, kterým bude na politickém systému něco vadit, asi se vždy najdou i lidé, kteří budou kritizovat každou politickou reprezentaci. A asi se vždy najdou tací, kterým bude vadit jakákoliv zmínka o tom, že existují čísla, která něco říkají.

Více souvisejících

politika prezident čr Pražský Hrad Lesní správa Lány Miloš Zeman Ekonomika mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy