Dva bloky, které maximalizují zisky. Plány opozice dostávají reálné obrysy

Další volební období se chýlí ke konci a příští rok budou Češi opět rozhodovat o novém složení Poslanecké sněmovny. Opoziční strany se v boji proti vládnímu hnutí ANO Andreje Babiše, které zatím v předvolebních průzkumech jasně vede, snaží zformovat dvě koalice. Nejslibněji to zatím vypadá mezi STAN a Piráty.

V pondělí v noci se celostátní fórum České pirátské strany svými 262 hlasy z celkového počtu 362 usneslo na zpracování dvou volebních variant, a to do 15. října. Bude se rozhodovat, zda tedy kandidovat společně se Starosty a nezávislými, nebo na vlastní triko. Informoval o tom server novinky.cz

Předseda Pirátů Ivan Bartoš se k současnému vývoji zatím nevyjádřil, ale aspoň odkázal na svá slova, která na fóru pronesl. "Hlavní výhodou potenciální spolupráce by byla možnost vytvořit reálného vyzyvatele ANO, který by pak přitáhl i některé nerozhodnuté voliče dalších stran," konstatoval v pondělí.

Koalice se vytváří zejména kvůli volebnímu zákonu, který zvýhodňuje silnější strany oproti těm slabším, jež musejí pro získání jednoho poslaneckého mandátu kolikrát obdržet až dvojnásobnou podporu oproti vítězi voleb. 

Šéf Pirátské strany dále také řekl, že jsou ve vedení STAN důvěryhodní lídři. "STAN vede bývalý kolínský starosta Vít Rakušan, který vystoupil i na našem celostátním fóru a ze samosprávy s ním máme dobré zkušenosti," nechal se slyšet a poukázal i na dalšího politika Starostů a nezávislých Jana Farského s poznámkou, že strana má i problematické osobnosti "Nicméně po zpracování analýz by bylo možné tyto třecí plochy řešit na celostátní a krajské úrovni,“ podotkl.

Gazdík by chtěl dva volební bloky

Bartoš zároveň také zmínil výbornou koordinaci ve Sněmovně, ale i koalici na Olomoucku v říjnových volbách do krajských zastupitelstev a cílení na společné voliče. "Podle průzkumů jsou druhou nejčastější volbou voličů STAN právě Piráti, proto má smysl zvažovat užší spolupráci,“ vysvětlil s poznámkou, že STAN je z hlediska politické ideologie na liberálním středu, a proto mají obě strany programové průniky.

"Nejlepší by bylo vytvořit dva silné volební bloky, jeden konzervativnější a jeden liberální, a maximalizovat tak volební zisky, aby tu už nebyla tato vláda,“ sdělil místopředseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík, že i jeho strana smýšlí stejně.

Hnutí STAN vzešlo z komunální politiky, kdy se původně jednalo o regionální stranu starostů, která se do české politiky dostala po boku TOP 09. Poté, co se od nich oddělilo, zkusilo koalici s KDU ČSL, ale nakonec neúspěšně.

Zbývající strany nejsou v tomto směru takto optimistické. Občanští demokraté sice původně zamýšleli koalici se STAN, jejíž postup je ale lehce zaskočil. "Spojení se STAN by dávalo smysl, ale není vyloučeno, že ODS půjde sama, protože – a myslím, že to potvrdí senátní a krajské volby – ODS je nejsilnějším opozičním subjektem,“ informoval místopředseda ODS Martin Kupka. "Spojení je dobrý krok, který má hlavu a patu, ale nesmí nás znevěrohodnit vůči našim voličům,“ podotkl.

Související

Vláda ČR Komentář

Změní se tuzemská politika? Nečekejme od vlády reformy, ale snahu o udržení se

Není tajemstvím, že politika výrazně ovlivňuje životy lidí. A většina z nás dobře ví, že vždy budou existovat skupiny lidí, kterým bude na politickém systému něco vadit, asi se vždy najdou i lidé, kteří budou kritizovat každou politickou reprezentaci. A asi se vždy najdou tací, kterým bude vadit jakákoliv zmínka o tom, že existují čísla, která něco říkají.

Více souvisejících

politika Andrej Babiš Piráti Starostové a nezávislí (STAN) Volby opozice

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy