Pozemky v okolí Vrbětic má vyčistit Zlínský kraj, dostane dotaci

Pozemky v okolí areálu bývalých muničních skladů ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku, kde před více než pěti lety dva sklady vybuchly, by měl vyčistit Zlínský kraj. Na najmutí soukromých pyrotechniků dostane v letech 2021 až 2025 dotaci 100 milionů korun. Předpokládá to materiál ministerstva vnitra.

Jeden sklad ve Vrběticích vybuchl v říjnu 2014, druhý v prosinci téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Munice v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena. Ohledání prvního vybuchlého skladu ve Vrběticích skončilo v červnu 2017, následně zahájili pyrotechnici práce u druhého explodovaného skladu. Po zimní pauze pokračují na místě od začátku března.

Při výbuších bylo zasaženo 1319 hektarů půdy, z toho zhruba 341 hektarů přímo v areálu. Majitelům pozemků se od explozí do dubna vrátilo do užívání asi 952,5 hektaru, dalších zhruba 366,5 hektaru ještě zbývá uvolnit. V budoucnu by měly získat všechny pozemky a objekty v areálu do svého majetku Vojenské lesy a statky ČR, které na nich plánují hospodařit.

"Nelze však opomenout to, že mimořádnou událostí byly postiženy i pozemky vně původního areálu muničních skladů, neboť i tyto byly zasaženy rozptylem nevybuchlé munice a rovněž po ukončení zásahu bude nezbytné zajistit jejich asanaci. Na rozdíl od situace uvnitř areálu však jejich majitelům žádná možnost řešení situace nabídnuta nebyla, což ve svém důsledku může vést i k riziku, že asanace pozemků vně areálu nebude řešena vůbec a budou se zde vykonávat práce s přijetím rizika, že bezpečnost práce není stoprocentně zaručena," uvádí materiál.

Vzhledem k množství vlastníků okolních pozemků a k tomu, že policie ani hasiči nemají kapacitu na to, aby pozemky vlastními silami pyrotechnicky vyčistili, zvolilo vnitro jako nejvhodnější cestu zřízení dotačního titulu pro Zlínský kraj, který si najme soukromé pyrotechniky a pozemky postupně hloubkově vyčistí. Výše dotace vychází z nezávazného odhadu pěti firem.

Související

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Více souvisejících

výbuch ve Vrběticích na Zlínsku Ministerstvo vnitra Zlínský kraj dotace

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy