Jsme si rovni před zákonem? Předseda ODS Fiala odpovídal na palčivé otázky

Předseda ODS Petr Fiala v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu mluvil o opoziční výzvě prezidentovi. Nevládní strany Miloše Zemana žádají, aby zvážil svůj postoj k abolici. Uvítaly naopak postoj premiéra Andreja Babiše (ANO).

Na politické schůzce ODS s šéfy Pirátů, lidovců, TOP09 a hnutí STAN opozice vyzvala prezidenta, aby zvážil postoj k případné abolici. „Je důležité aby lidé slyšeli, že politická opozice, která se nesmíří s pochybnostmi zda jsme si před zákonem rovni. Spravedlnost platí pro všechny a před zákonem jsme si všichni rovní, proto jsme pana prezidenta vyzvali,“ vysvětluje Fiala v rozhovoru pro Radiožurnál.

Opozice vyzvala i premiéra Andreja Babiše (ANO) aby se vláda v žádném případě nepodílela na podepsaní abolice. Politici by se měli zdržet komentářů, které směřují k ovlivňování orgánů činných v trestním řízení. Rozhodnutí státního zástupce nekomentuje. „Patřím k těm politikům, kteří dbají na pravidla právního státu, a proto se nevyjadřuji k rozhodování orgánů činných v trestním řízení,“ dodal Fiala.

Státní zastupitelství premiéra očistilo. „Ano, očistilo, ale vidíte k čemu to vede i ve veřejnosti. Řada lidi nevěří tomu, že to proběhlo bez problémů. ODS od začátku říkala, že trestně stíhaná osoba nemá být premiérem. Rozhodnutí státního zástupce bereme na vědomí, nastala ale situace, před kterou jsme varovali. Velká část společnosti nevěří, že stejné rozhodnutí by padlo v případě řadového občana,“ řekl Fiala.

Tématem bylo také sněmovní jednání o ústavní žalobě na prezidenta ve čtvrtek. Proti budou poslanci z SPD, ČSSD, komunistů a ANO, pro přijetí bude chybět odhadem padesát hlasů. „Kolegové ze Senátu dospěli k závěru, že existují důvody pro podání žaloby a naší ústavní povinností je se tím zabývat. Nemám z toho radost, je to záležitost bolestná. Ale jsem staromódní politik a instituce jsou pro mě důležité,“ vysvětlil Fiala.

Změnu ústavy nezvažuje ani v případě neúspěchu žaloby. „Z mého konzervativního postoje a odborného přesvědčení vychází, že když někdo jedná nad rámec svých pravomocí, nemá se to řešit úpravou zákonů. To nepomůže. Zrušil bych ale přímou volbu prezidenta. Toto chybné rozhodnutí způsobilo řadu problémů,“ dodal Fiala.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Andrej Babiš Čapí hnízdo Petr Fiala (ODS) Hnutí ANO premiér ČR Vláda ČR opozice Miloš Zeman prezident čr státní zástupci Piráti top 09 politika

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 30 minutami

před 35 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy