Většina prezidentských kandidátů by neslíbila vítězi sněmovních voleb pověření sestavením vlády

Větší část prezidentských kandidátů by automaticky neslíbila vítězi sněmovních voleb pověření sestavením vlády. Možnost vytvoření kabinetu by mu svěřili, jen pokud by měl šanci na většinu v Poslanecké sněmovně. Vyplývá to z odpovědí uchazečů o post prezidenta na anketu ČTK.

Podnikatel Karel Janeček by pověřil sestavením ty, kteří budou mít největší šanci na sestavení vlády. Podobně by postupoval i generál Petr Pavel. "Mým cílem by bylo, abychom co nejdřív měli stabilní vládu, tedy takovou, která se bude celé volební období opírat o většinu ve Sněmovně. Proto bych jejím sestavením pověřil kandidáta, který má šanci získat hlasy alespoň 101 poslanců," uvedl. Pokud by vítěz voleb neměl schopnost takovou vládu sestavit, pověřil by toho, kdo takovou šanci má. "Zda by šlo o stranu nebo koalici, by pro mě nehrálo roli, protože volební zákon umožňuje obojí," doplnil.

Odborový předák Josef Středula by "s ohledem na nutnou stabilitu očekával ještě před pověřením sestavením vlády, že kandidát na premiéra či premiérku bude disponovat dostatečnou podporou".

Ani bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková by neukázala na vítěze voleb automaticky. "Před pověřením vítěze voleb povedu konzultace s lídry všech parlamentních stran. Budu dodržovat ústavu a brát v patrnost, aby nový premiér se svojí vládou a programem získal důvěru poslanců a tím zajistil stabilitu země," uvedla. Nepožadovala by, aby kandidát na premiéra předem doložil podpisy poslanců, kteří ho podporují, protože to považuje za neústavní.

Bývalá rektorka Danuše Nerudová napsala, že chce jako hlava státu přispívat k politické a společenské stabilitě. "Sestavením vlády bych pověřila vítěze voleb, v případě neúspěšného prvního pokusu bych následně hledala konsensus napříč politickou scénou," poznamenala. Prezident má podle ní ctít ústavu, dodržovat lhůty a respektovat přání lidí v Česku. "Jako hlava státu bych vždy hájila naše demokratické principy a svobodu," doplnila.

Senátor Marek Hilšer by sestavení vlády uložil uskupení, které vyhrálo volby, a to ať stranu, tak i koalici. "Tak nejlépe bych respektoval vůli voličů. Jistě bych se setkal s představiteli stran, které se dostaly do Sněmovny, a snažil se napomáhat vytvoření potřebné většiny pro sestavení vlády," dodal. Uvedl, že dokládání počtu poslanců považuje za nedůstojné ústavních činitelů a nepřiměřené roli prezidenta.

ČTK anketou oslovila prezidentské kandidáty, kteří potvrdili zájem zúčastnit se prezidentské volby a v předvolebních průzkumech agentur začleněných ve Sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění SIMAR získali minimálně tříprocentní podporu účastníků výzkumu.

Související

Více souvisejících

prezidentské volby 2023 Josef Středula Danuše Nerudová Marek Hilšer

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 32 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Německo zatklo muže za špionáž v europarlamentu pro Čínu. Peking reaguje

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy