Vojtěch odstoupil pozdě, hlavním viníkem krize je Babiš, reaguje opozice

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se v otázce pandemie covidu-19 zkompromitoval už v lednu, jeho dnes oznámená rezignace je tak opožděná o osm měsíců, řekl ČTK šéf ODS Petr Fiala. Další opoziční představitelé v anketě ČTK a na sociálních sítích zdůrazňují, že viníkem krizové situace kolem koronaviru je premiér Andrej Babiš (ANO).

Fiala ČTK napsal, že v osobě ministra Vojtěcha odchází premiérův oblíbenec. "Který toho ale ve funkci dokázal jen velmi málo. Jako ministr se v otázce pandemie zkompromitoval už v lednu, kdy se vysmíval všem upozorněním. Jeho odchod přichází s osmiměsíčním zpožděním," uvedl. Od Babiše očekává, že nového ministra navrhne rychle, aby zabránil dalším zmatkům.

Odstoupil premiérův oblíbenec, který toho ve funkci dokázal velmi málo. Jako ministr se A. Vojtěch v otázce pandemie zkompromitoval v lednu, kdy se vysmíval upozorněním. Odchod přichází s 8 měsíčním zpožděním. Od premiéra čekáme, že rychle navrhne ministra, který zabrání zmatkům.

— Petr Fiala (@P_Fiala) September 21, 2020

První místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová ČTK napsala, že měnit ministra v době největší krize je od Babiše nanejvýš nezodpovědné vůči občanům. "Jde o zásadní pochybení vlády a především jejího předsedy. Piráti po rezignaci ministra zdravotnictví na rozdíl od jiných opozičních stran nevolali, ačkoliv jsme s jeho kroky velmi často nesouhlasili, zejména pokud šly v rozporu s doporučením odborníků," uvedla.

Výměna ministra problémy vlády nevyřeší. Hlavní je: urychlené doplnění personálních kapacit pro testování a trasování, zavedení chytrých opatření snižujících společenský kontakt, ochrana zranitelných obyvatel, rozšíření aplikace e-Rouška a příprava nemocnic na nápor.Foto z 17.9. pic.twitter.com/cg6SMumZbM

— Olga Richterová (@olgarichterova) September 21, 2020

Spíš než výměna ministra je podle Richterové nyní na místě zajistit urychlené doplnění personálních kapacit pro testování a trasování. "Také zavedení chytrých opatření snižujících společenský kontakt, ochrana zranitelných částí obyvatelstva, rozšíření aplikace eRouška i hygienických pravidel a omezení šíření koronaviru ve školách. Na to by se měl stát nyní zaměřit primárně," dodala.

Šéf lidovců Marian Jurečka na twitteru Vojtěchovo rozhodnutí ocenil. Ministr svůj krok vysvětlil tím, že demisí chce vytvořit prostor pro řešení epidemie, která v posledních dnech nabírá na závažnosti. "Myslím, že jeho krok byl logickým vyústěním situace posledních týdnů. Nicméně destabilizace na ministerstvu zdravotnictví je problém posledních měsíců," napsal ČTK Jurečka.

Například odchody odborníků z ministerstva a týmů pracujících na zvládání epidemie podle Jurečky dopadají i na Babiše. "Ten často do práce ministra zasahoval a takový stav není nikdy dlouhodobě udržitelný. V této krizové době je destabilizace na tak klíčovém resortu velmi špatnou zprávou," dodal. Za nutné považuje, aby nový ministr nebyl loutkou premiéra, ale odborník a manažer, který dokáže situaci řešit.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že se Vojtěch zřejmě od Babiše dozvěděl, že svou práci už nechce dělat. "Situace je vážná, ministr zdravotnictví ji nezvládal a Andrej Babiš před volbami něco udělat musel. Hlavním viníkem ale zůstává premiér, který 23. března řekl, že na sebe bere plnou politickou odpovědnost. Tu nevyvodil," uvedla na twitteru.

Adam Vojtěch se dozvěděl, že už to nechce dělat. Situace je vážná, ministr zdravotnictví ji nezvládal a Andrej Babiš před volbami něco udělat musel. Hlavním viníkem ale zůstává premiér a 23. března řekl, že na sebe bere plnou politickou odpovědnost. Tu nevyvodil.

— Markéta Adamová (@market_a) September 21, 2020

Také podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska nese veškerou odpovědnost Babiš. "Dokud bude premiérem, je úplně jedno, kdo bude za ANO ministrem zdravotnictví," uvedl.

Šéf Starostů a nezávislých Vít Rakušan České televizi řekl, že rozhodnutí mělo padnout dříve. "Máme pocit, že pozice pana ministra velmi slabá, stal se fackovacím panákem premiéra, který mu postupně bral kompetence," uvedl. Odhaduje, že novým ministrem bude bývalý Vojtěchův náměstek a současný vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. Hnutí ANO podle něj nemá ve svých řadách kam sáhnout.

Místopředseda STAN Petr Gazdík míní, že Babiš potřeboval najít viníka. "A nějakou oběť své vlastní neschopnosti řešit koncepčně krizové situace," napsal na twitteru.

Hamáček chce, aby Babiš vybral nástupce Vojtěcha co nejrychleji

Vicepremiér a šéf sociálních demokratů Jan Hamáček ČTK sdělil, že od premiéra očekává co nejrychlejší oznámení jména nového ministra zdravotnictví, aby resort mohl řídit opatření proti epidemii koronaviru. 

"Očekávám, že pan premiér co nejrychleji oznámí jméno jeho nástupce tak, aby ministerstvo zdravotnictví mohlo nadále plnit svou roli v rámci boje s epidemií," uvedl Hamáček. Podle informací ČTK by premiér dnes nebo v úterý měl o vedení resortu jednat s prezidentem Milošem Zemanem. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček ČTK napsal, že jako vždy v takových situacích bude prezident postupovat podle Ústavy.

Předseda komunistů, kteří menšinovou vládu podporují, Vojtěch Filip České televizi řekl, že výběr nového ministra je v kompetenci ANO. "Budu rád, když o tom budu moct s premiérem jednat, jistě existuje řada adeptů v hnutí ANO, tak odborníků, kteří by řešili současný krizový stav, není to jen o zdravotnictví, ale o stavu koronakrize a zdravotnictví v rámci této krize," uvedl Filip. Vojtěch podle jeho názoru uznal, že je nad jeho síly dál řídit resort a že než by poškozoval dál vládu, odchází.

Hamáček o záměru Vojtěcha z vlády odejít nevěděl. Babiš na twitteru napsal, že odcházející ministr udělal víc než většina jeho předchůdců a boj s první vlnou koronavirové epidemie zvládl "neuvěřitelně".

Související

Adam Vojtěch (ANO)

Vojtěch: Kvůli covidu sena ministerstvu mnohé nestihlo, úspěchem je elektronizace

Kvůli epidemii covidu-19 se ministerstvu zdravotnictví nepodařilo dokončit některé legislativní změny, které odcházející ministr Adam Vojtěch (za ANO) plánoval. Za úspěch považuje například velkou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění nebo zákon o elektronizaci zdravotnictví, které vstupují v platnost od ledna. Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK. V pátek předá resort zdravotnictví představiteli nové vlády koalic Spolu a PirSTAN Vlastimilu Válkovi z TOP 09.
Adam Vojtěch (ANO)

Vláda dala zelenou očkování proti covidu u zubařů a lékárníků

Vláda v demisi dnes schválila změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by měla umožnit očkování proti covidu-19 v ordinacích zubních lékařů nebo lékárnách. Schválit ji musí Parlament, vláda bude považovat projednání ve zrychleném režimu. Po jednání vlády to novinářům řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Více souvisejících

Adam Vojtěch (ANO) Petr Fiala (ODS) Andrej Babiš Marian Jurečka (KDU-ČSL) Markéta Pekarová Adamová Miroslav Kalousek Vláda ČR Petr Gazdík Jan Hamáček ministerstvo zdravotnictví Olga Richterová (Piráti)

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 5 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

Vážná nehoda u Jihlavy: Srazila se dvě auta, jeden z řidičů skončil v nemocnici

Vážná nehoda se v pondělí odpoledne stala mezi jihlavskou městskou částí Antonínův Důl a obcí Štoky na Havlíčkobrodsku. Jedna osoba utrpěla těžká zranění při srážce osobního a nákladního auta. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy