"Výhrůžky Česku jsou nepřijatelné." Opozice rezolutně odsoudila výroky čínského ministra

Opozice považuje za absolutně nepřijatelné prohlášení šéfa čínské diplomacie, že předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zaplatí vysokou cenu za to, že oficiální cestou na Tchaj-wan porušil princip jedné Číny. Zástupci parlamentních stran to uvedli na sociálních sítích či na dotaz ČTK. Podle místopředsedy a šéfa poslanců KDU-ČSL Jana Bartoška je nutné odvolat čínského velvyslance v ČR.

"Přimějeme ho zaplatit vysokou cenu za jeho krátkozraké chování a politický oportunismus," řekl čínský ministr zahraničí Wang I, který je na návštěvě Německa. Dodal, že zpochybňování zásady jedné Číny znamená "znepřátelit si 1,4 miliardy Číňanů" a že čínská vláda a lid nebudou tolerovat takovou "otevřenou provokaci" předsedy českého Senátu a protičínských sil, které stojí za ním. Vystrčil považuje vyjádření za zásah do vnitřních záležitostí ČR.

"Je to zcela nepřijatelný výrok a reakce na něj tomu musí odpovídat. Mentalita Číny, kdy nás nevnímá jako suverénní stát a jedná s námi z pozice síly, je neakceptovatelná. Předseda Vystrčil reprezentuje svou návštěvou suverénní parlamentní politiku, plně ho v dané věci podporuji. Je potřeba ukázat, že jsme zemí, kterou reprezentují její svobodně zvolení politici. Doufám, že tento postoj bude jasně prezentovat i ministr Petříček," napsal ČTK předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan.

"Vyhrožování čínského ministerstva zahraničí je už za absolutní hranou a nepřijatelné. Je správné, že si Tomáš Petříček a ministerstvo zahraničí předvolali čínského velvyslance. Ale to nestačí, očekávám jeho odvolání a povolání našeho velvyslance z Pekingu domů na konzultace," poznamenal na twitteru Bartošek.

"Cesta předsedy Senátu je v zájmu ČR, nikoho neohrožuje a není vůči nikomu myšlena nepřátelsky. Čínské výhružky ničemu nepomohou, jen zvětšují problémy v česko-čínských vztazích a pro nás jako suverénní zemi jsou absolutně nepřijatelné," poznamenal na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

Cesta předsedy Senátu je v zájmu ČR, nikoho neohrožuje a není vůči nikomu myšlena nepřátelsky. Čínské výhružky ničemu nepomohou, jen zvětšují problémy v česko-čínských vztazích a pro nás jako suverénní zemi jsou absolutně nepřijatelné.

— Petr Fiala (@P_Fiala) August 31, 2020

Za nehorázné považuje vyjádření Wanga I předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. "Sklízíme plody patolízalství prezidenta, premiéra a ministrů na letišti, kteří vytvořili dojem, že si k nám Čína může dovolit vše. Nemůže! A naše diplomacie to musí dát silně najevo," uvedla v tiskovém komentáři s narážkou na to, že premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiéři Alena Schillerová (ANO) a Jan Hamáček (ČSSD) v březnu osobně přišli spolu s čínským velvyslancem přivítat čínské letadlo, které do Prahy přepravilo dodávku v Číně zakoupených ochranných pomůcek. Čínské lidové republice tehdy v televizním projevu poděkoval i prezident Miloš Zeman.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše to není poprvé, kdy se Čína uchyluje k podobnému nátlaku na suverénní zemi. "Není jediný důvod, abychom se nechali takovými výhružkami v souvislosti s česko-tchajwanskými vztahy ovlivňovat. Krok ministra Petříčka je logický a v pořádku, velvyslanec by měl podat vysvětlení," napsal ČTK.

O přínosnosti česko-tchajwanských vztahů svědčí také skvěle fungující spolupráce mezi Prahou a hlavním městem Tchaj-pej iniciovaná Piráty vedenou koalicí na pražském magistrátu v čele se @ZdenekHrib.

— Ivan Bartoš (@PiratIvanBartos) August 31, 2020

Za ještě více šokující považují Piráti názorový sloupek v čínském státním deníku Global Times. Ten mimo jiné uvedl, že za Vystrčilovou cestou stojí Spojené státy. Vystrčila označil list za oportunistu, který porušuje diplomatická pravidla a snaží se zviditelnit.

Související

Více souvisejících

Miloš Vystrčil (ODS) Petr Fiala (ODS) Jan Bartošek Markéta Pekarová Adamová Wang I (čínský ministr zahraničí) Česká republika Tchaj-Wan Čína Ivan Bartoš (Piráti)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 30 minutami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy