Děti bez očkování? Školám nově hrozí vysoké pokuty, obce se bouří

Praha - Sdružení místních samospráv (SMSČR), které zastupuje starosty, žádá Sněmovnu, aby zastavila projednávání novely, která počítá s výrazným zvýšením pokut ze 100 tisíc korun na půl milionu. Ty hrozí školám, neziskovkám a domovům dětí, pokud se jejich akcí budou účastnit děti bez očkování.

"Považujeme výši sankcí za naprosto nepřiměřenou a konkrétně pro naše organizace zcela likvidační," uvedl člen předsednictva SMSČR Oldřich Vávra. Podle starosty Kamýku nad Vltavou Petra Halady je sankce pro zřizovatele škol nepřiměřená a nemá již preventivní či výchovný charakter. Pro pedagogy a dobrovolníky navíc může pokuta představovat psychickou zátěž.

Podle sdružení chce stát stanovit vyšší pokuty v případech, kdy školy, domy dětí a mládeže nebo neziskové organizace například nedodrží podmínku pro účast dětí na těchto pobytech, kterou je doklad o očkování. Nyní se za podobné pochybení ukládají pokuty v řádech stovek nebo několika tisíc korun.

Novelu zákona o veřejném zdraví připravilo ministerstvo zdravotnictví. Ve druhém čtení a závěrečném schvalování by mohla být na březnové schůzi, která začíná 10. března. Zdravotnický výbor se novelou zabýval koncem ledna. Tehdy nepodpořil návrh Jana Farského (TOP 09 a Starostové) na změnu, díky které by rodiče nemuseli kvůli táborům nebo školám v přírodě psát potvrzení o bezinfekčnosti. Potvrzení o zdravotní způsobilosti by pak nevystavovali lékaři, ale rodiče. Sdružení místních samospráv nyní žádá, aby poslanci novelu vrátili ministerstvu k přepracování.

Pro děti v Česku je povinné očkování hexavakcínou, která pokrývá záškrt, tetanus, černý kašel, dětskou obrnu, žloutenku typu B a onemocnění vyvolaná bakterií Haemophilus influenzae typu B. Další povinná vakcína chrání před spalničkami, zarděnkami a příušnicemi. Výjimku z povinnosti mají děti s prokázanou imunitou proti dané infekci nebo se stavem, který brání podání očkovací látky.

Používání očkovacích látek vedlo k úplnému vymýcení pravých neštovic, k likvidaci dětské přenosné obrny a spalniček v řadě kontinentů a jednotlivých zemích. Jen díky očkování se každoročně zachrání životy více jak 2 milionů dětí, s potenciálem záchrany více jak 10 milionů životů. Očkování má také význam pro neočkované jedince v podobě nepřímého efektu. Podaří-li se v populaci dosáhnout vysoké proočkovanosti, přeruší se tím šíření infekce mezi očkovanými, a tím se výrazně snižuje riziko přenosu infekce i na neočkované jedince. Tomu se říká tzv. kolektivní imunita. Očkovaní tak vlastně chrání ty, kteří nemohou být očkováni, vysvětluje ordinace.cz.

Bezpečnost vakcín je dnes sledována při každém jejich hodnocení, po daleko delší dobu a na větším počtu jedinců, než je tomu u jiných léků. Proto stále platí, že současné očkovací látky jsou bezpečné a závažné nežádoucí reakce vyvolané očkováním se objevují velice vzácně. Po každém očkování se ale mohou objevit účinky, které jsou tzv. fyziologické, tedy normální a jsou běžnou reakcí na očkování. Jejich výskyt je závislý na individuální vnímavosti a na konkrétní očkovací látce.

Některé reakce lze očekávat, například reakce místní (bolest, zarudnutí, otok) nebo celkové (horečka, únavnost, slabost, bolesti hlavy, zažívací obtíže, bolesti svalů). Jiné nelze předvídat. Nežádoucí účinky však bývají většinou přechodné a samy odezní bez nutnosti jakékoli léčby. Očkovaného neovlivňují v běžných aktivitách a nejsou důvodem odmítání dalšího očkování. U některých očkovaných se neobjeví vůbec žádné nežádoucí účinky, u některých jenom některé.

Související

Více souvisejících

očkování pokuty Školství

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Rusko chce obnovit výrobu raket schopných nést jaderné hlavice

Ruský prezident Vladimir Putin na pátečním zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace prohlásil, že země by měla obnovit výrobu pozemních raket krátkého a středního doletu, schopných nést jaderné hlavice. Tvrdí, že Spojené státy umístily tyto rakety v Evropě a Asii, napsala agentura Reuters.

včera

včera

včera

Zahájení KVIFF 2024 a červený koberec. Prohlédněte si galerii

Ve Varech odstartoval 58. Mezinárodní filmový festival

V Karlových Varech začal slavnostním příjezdem hostů 58. Mezinárodní filmový festival. Hlavní hvězdou zahajovacího večera je americký herec Viggo Mortensen, který obdrží Cenu prezidenta festivalu. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Írán vybírá nástupce tragicky zesnulého Raísího. Voliči hrozí bojkotem

Íránci si vybírají nového prezidenta. K volbám může jít až 61,5 milionu oprávněných voličů obývajících zemi svíranou ekonomickou krizí a mezinárodní izolací. Lidé se údajně obávají manipulace výsledků ze strany režimu a hrozí, že volby budou bojkotovat.  

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy