Změna ve školství? Přípravné třídy se asi opět otevřou i dětem s odkladem věkem

Přípravné třídy základních škol by se opět mohly otevřít i dětem, které mají takzvaný odklad věkem, neboť dosáhnou šesti let od září do prosince. Sněmovna dnes schválila navzdory nesouhlasnému postoji vlády poslaneckou novelu, která to předpokládá. Nepodpořila úpravu Václava Klause mladšího (ODS), aby z obecných cílů vzdělávání, jak jsou uvedeny ve školském zákonu, vypadlo "pochopení a osvojení zásad a pravidel vycházejících z evropské integrace".

Školský zákon umožňuje od loňského září přijímat do přípravných tříd jen děti s povoleným odkladem povinné školní docházky. Děti, které by měly takzvaný odklad věkem, opomíjí. Tyto děti mají možnost buď zůstat v mateřské škole, nebo nastoupit předčasně do první třídy základní školy. Podle autorů novely z řad KDU-ČSL, Pirátů, ODS, ČSSD, TOP 09 a STAN ani jedno řešení není pro tyto děti dobré.

"Schválením umožníme všem dětem, pro něž jsou přípravné třídy vhodné, aby do nich mohly chodit," uvedl za předkladatele poslanec za KDU-ČSL Jan Čižinský. "Vlastně jsem tomu nevěřil, ale povedlo se! Sněmovna schválila zákon, který jsem s kolegy navrhl, aby se do přípravných tříd ZŠ mohly dostat i děti bez odkladu školní docházky, tedy nejčastěji narozené mezi zářím a prosincem," napsal dnes na twitteru.

Zpravodajka Zuzana Majerová Zahradníková (ODS) upozornila na podpůrné dopisy ředitelů základních škol. Poukazují podle ní například na to, že nemohou otevřít přípravnou třídu, protože není naplněn požadovaný stav deseti dětí, byť chybí jen jedno. Do přípravných tříd by podle novely, která nyní zamíří k posouzení do Senátu, mohli rodiče znovu hlásit i děti na základě písemného doporučení školského poradenského zařízení.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) zdůvodnil už dříve odmítavé stanovisko ještě jednobarevné vlády ANO tím, že vyzrálé a nadané pětileté děti mohou jít k předčasnému zápisu do první třídy. Přípravné třídy slouží podle ministerstva dětem, které přes svůj věk nejsou na školní docházku připraveny.

Poslanec ANO Roman Kubíček návrh na zamítnutí novely neprosadil, hlasovalo pro něj 72 ze 182 přítomných poslanců. Sněmovna pak předlohu schválila hlasy 95 ze 170 přítomných poslanců. Proti jich bylo 18.

Klaus mladší získal pro svůj pozměňovací návrh na úpravu obecných cílů vzdělávání 36 ze 183 hlasujících poslanců. Úpravu zdůvodňoval argumentem, že ve vzdělávání by neměla mít místo politika.

Související

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Školství Jan Čížinský Václav Klaus ml. děti

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Biden se postavil ICC: Izraelská ofenzíva v Pásmu Gazy není genocida

Americký prezident Joe Biden v pondělí popřel, že izraelská ofenzíva v Pásmu Gazy je genocida. Reagoval na několik obvinění vůči Izraeli na půdě Mezinárodního trestního soudu (ICC), informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy