U maturity z češtiny "vybouchlo" 4,3 procenta studentů, chlapci si vedli hůř než dívky

Ústní část maturitní zkoušky z českého jazyka letos na jaře nezvládlo 4,3 procenta středoškoláků, kteří skládali státní maturitu poprvé. Takzvaná čistá neúspěšnost je prakticky stejná jako loni. U ústní zkoušky z cizího jazyka propadlo 3,2 procenta prvomaturantů, před rokem jich bylo o tři desetiny víc. Vyplývá to z analýzy, kterou na webu zveřejnilo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), jež maturity organizuje.

Ústní zkoušku z češtiny letos poprvé skládalo celkem 62.367 studentů, přes 33.000 bylo dívek. Rozdíl mezi neúspěšností chlapců a dívek se oproti předchozím třem ročníkům maturitní zkoušky o něco zvýšil, letos činí 0,3 procentního bodu. Chlapci tradičně - na rozdíl od didaktického testu - byli méně úspěšní než dívky. Neuspěli v 4,4 procenta případů, zatímco dívek propadlo 4,1 procenta.

Na gymnáziích tvoří neúspěšnost v ústních zkouškách z češtiny méně než dvě procenta, pod republikový průměr 4,3 procenta se dostala už jenom lycea. Nejhorší výsledek vykazují netechnické obory učilišť a nástaveb a také střední odborné školy zdravotní, pedagogické a humanitní. Meziroční změny ve výsledcích jednotlivých typů středních škol nejsou podle Cermatu významné.

Ke druhé povinné zkoušce ústní maturity se na jaře přihlásilo 67.737 maturantů, kteří zkoušku skládali poprvé. Z nich si drtivá většina z nich - 53.255 - vybralo cizí jazyk, matematiku zvolilo necelých 14.500 středoškoláků. Pro zkoušku z angličtiny se rozhodly bezmála tři čtvrtiny všech přihlášených, přes 50.000. Němčině dalo přednost přes 1800 studentů, ruštinu preferovalo 850 přihlášených a španělštinu 144. Jen 80 středoškoláků zvolilo francouzštinu.

Cermat v květnu oznámil, že u písemného testu z matematiky letos uspělo 84,5 procenta maturantů. Bylo to o 6,3 procentního bodu více než loni. Úspěšnost v didaktickém testu z češtiny a literatury se letos dostala na 89,7 procenta. Oproti loňskému roku to bylo o 0,3 procentního bodu méně. U testů z cizích jazyků se letos úspěšnost studentů posledních ročníků středních škol pohybovala od 98,5 procenta v případě španělštiny po 75 procent u němčiny.

Maturitní zkouška se skládá ze dvou částí - společné (státní) a profilové (školní). Aby žák uspěl u maturity, musí úspěšně složit povinné zkoušky obou těchto částí. V současnosti je povinná státní maturita z češtiny a jako druhý předmět si mohou středoškoláci zvolit matematiku, nebo cizí jazyk. Nejpozději od jara 2022 by středoškoláci měli povinně maturovat i z matematiky. O podobě státní maturitní zkoušky ale politici i odborníci dál vedou diskuse.

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Letošní horší výsledky maturantů nerelativizujme. Ukazují na hlubší potíže

Po prohře českých reprezentantů se Švédském na Mistrovství světa v hokeji ve Finsku se v mojí „sociální bublině“ objevil názor, který mě zaujal, ale se kterým nesouhlasím, a navíc se mi hodí k tomuto komentáři o výsledcích maturit. Šlo o reakci na jeden text jednoho bulvárního deníku, který rozebíral neúspěch českých hráčů. A ta reakce? Prý proč kritizujeme hráče a trenéry, že se nedaří, když oni tam přece nejedou s tím, že chtějí schválně všechno prohrát, vždyť i hokej hrají lidé, kteří nejsou roboti, naprogramovaní na neustálé vyhrávání a úspěchy.
Robert Plaga

Upravená podoba maturit je konečná, dle Plagy přispěje k uplatnění absolventů

Upravená kompromisní podoba letošních maturit, která byla ve středu představena, je podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) konečnou verzí. Úřední maturita, kterou prosazoval premiér Andrej Babiš (ANO), by si vyžádala změnu zákona a zatím není na stole, řekl dnes ministr poslancům během debaty o podobě maturit a možnostech obnovení prezenční výuky na školách.

Více souvisejících

státní maturity čeština Školství cermat

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 12 minutami

před 14 minutami

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy