Opravné maturity. Studenty potrápila němčina a matematika

Praha - V opravném termínu maturit, které se konaly v září, uspělo 52,3 procenta studentů. Nejhorších výsledků dosahovali maturanti ve zkoušce z němčiny, ve které jich neuspělo celých 59 procent, uvedl na páteční tiskové konferenci ministr školství Josef Dobeš (VV).

Na podzimní, první opravný, termín se přihlásilo celkem 23 650 studentů středních škol, přes 20 tisíc z nich konalo společnou část maturitní zkoušky, přes 11,5 tisíce část profilovou.

Po vyhodnocení výsledků bylo vystaveno 12 388 maturitních vysvědčení, což znamená, že v opravném termínu uspělo 52,3 procenta studentů.

Nejhorších výsledků dosahovali podle statistik ministerstva školství studenti při zkoušce z německého jazyka, ve které neuspělo 59 procent žáků, následovala matematika, kterou nezvládlo 53 procent studentů. Nejlepších výsledků dosahovali naopak ve zkoušce z českého jazyka a literatury, kde neuspělo jen 24 procent žáků.

"Matematika je bolest naší státní maturity, matematika je bolest naší mladé společnosti," řekl k výsledkům ministr.

Ředitel CERMT Pavel Zelený zdůraznil, že výsledky z českého jazyka a literatury nepotvrzují pesimistické komentáře o nízké čtenářské gramotnosti studentů, na což nedávno poukazovaly některé mezinárodní výzkumy.

Ze souhrnných výsledků jarních a podzimních maturit plyne, že úspěšně letos odmaturovalo 85,6 procenta studentů, u maturity neuspělo nebo se k ní nedostavilo 14,4 procenta studentů.

Z těchto 14,4 procenta přitom 9,5 procenta u zkoušky neuspělo, 4,9 procenta se k ní však vůbec nedostavilo. "To znamená, že tu někde máme zhruba pět tisíc studentů, kteří po čtyřech letech studia ke zkoušce ani nepřišlo," řekl ministr.

Za závažné považuje také to, že v Česku existuje celkem 25 škol, kde se neúspěšnost jejich studentů pohybuje nad 70 procent.

"Jediný, kdo drží krok, jsou gymnázia, u některých škol je naopak patrné hluboce neobjektivní vyhodnocování úrovně žáků. Toto je to síto, které jsme nastavili, ta laťka kvality," dodal Dobeš.

I po dvou termínech státních maturit je stále zhruba 14 tisíc studentů, kteří zkoušku nesložili - ať už proto, že se k ní nedostavili nebo proto, že v ní neuspěli. Tito studenti mají podle ministra šanci naučit se na další, tentokrát dubnový, termín nebo opakovat celý maturitní ročník. "Je samozřejmě i část studentů, pro které bude státní maturita nad jejich síly. V takovém případě potom studentům nabídneme možnost rekvalifikace," dodal Dobeš. "Je to bolestné, je to tvrdé. Mohli bychom mít stále vysoké procento maturantů, kteří by sice měli papír, ale neměli by uplatnění. Teď se budou muset něco naučit," uzavřel ministr.

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Letošní horší výsledky maturantů nerelativizujme. Ukazují na hlubší potíže

Po prohře českých reprezentantů se Švédském na Mistrovství světa v hokeji ve Finsku se v mojí „sociální bublině“ objevil názor, který mě zaujal, ale se kterým nesouhlasím, a navíc se mi hodí k tomuto komentáři o výsledcích maturit. Šlo o reakci na jeden text jednoho bulvárního deníku, který rozebíral neúspěch českých hráčů. A ta reakce? Prý proč kritizujeme hráče a trenéry, že se nedaří, když oni tam přece nejedou s tím, že chtějí schválně všechno prohrát, vždyť i hokej hrají lidé, kteří nejsou roboti, naprogramovaní na neustálé vyhrávání a úspěchy.

Více souvisejících

maturity Školství

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy