Romové nás budou stát 18 miliard ročně

Praha - Mnoho romských dětí končí na zvláštních školách, 40 procent z nich nedokončí ani základní školu a na střední se jich dostane minimum. Vláda se rozhodla zakročit proti tomu. Ale aby napravila pokřivenost současného systému, bude potřebovat až 18 miliard korun ročně. Informuje o tom Aktuálně.cz.

Česko se stalo kvůli diskriminaci Romů v oblasti vzdělávání terčem kritiky Evropské unie. Aby chybu napravilo, potřebuje stát podle ředitele Agentury pro sociální začleňování Martina Šimáčka v příštích třech letech 9 až 18 miliard korun ročně.Vláda schválila Strategii boje proti sociálnímu vyloučení, která chce křivdy do roku 2015 napravit. Její součástí jsou právě i změny ve školství, které by měly pomoci dětem ze sociálně vyloučených lokalit nebo z nejchudších rodin dosáhnout stejného vzdělání, jaké mají jejich vrstevníci.Souhlasí s tím i ministr školství Josef Dobeš (VV), který však poukazuje, že resort nemá dostatek peněz. Letos hospodaří s rozpočtem 137 miliard korun. "Vláda si musí stanovit priority. Věřím, že i vzhledem k výbušné situaci v regionech, jako je Šluknovsko, se ty peníze najdou, i v rozpočtově náročných letech 2013 a dále," řekl pro Aktuálně.cz.On sám plánuje, že na tyto děti v příštích letech vynaloží 15 miliard korun.Miliardy, jež požaduje Strategie boje proti sociálnímu vyloučení, by do budoucna mohly umožnit zrušení zvláštních škol a přesunutí dětí do klasických základních škol. Tam by díky penězům mohli být učitelům k ruce i speciálně vyškolení asistenti, kteří by dětem pomáhali. A třídy by nově mohly být i méně početné."Dnešní investice do opatření uvedených ve Strategii je potřebná, protože tyto výdaje v řádu miliard přinesou v budoucích letech státní kase úspory v řádech stamiliard, které jinak bude každoročně třeba vynakládat na řešení problémů vzniklých prohlubujícím se sociálním vyloučením," cituje server odborníka na školství Viktora Pioreckého z Agentury pro sociální začleňování.

Související

Více souvisejících

Romové Školství

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy