Chládek: MŠ Středočeskému kraji křivdí, my peníze na vzdělávání rozdělujeme

Praha - Středočeský kraj se ostře ohradil proti tvrzení ministerstva školství, že špatně čerpá dotace z evropských fondů a tím pádem od ministerstva školství nedostane žádné peníze z aktuálně posílaných dotací. Novinářům to v pondělí řekl náměstek hejtmana a senátor Marcel Chládek (ČSSD).

Ministerstvo školství totiž koncem září oznámilo, že rozdělilo mezi kraje dalších 300 milionů korun eurodotací na další vzdělávání. Nejvíce peněz dostaly kraje nejúspěšnější v čerpání předchozích dotací, střední Čechy v tomto kole nedostaly ale ani korunu."Jednáme tak proto, že Středočeský kraj v oblasti dalšího vzdělávání do této chvíle ještě nerozdělil mezi žadatele žádné prostředky. Přitom má na tento účel vyčleněno přes 360 milionů korun. K pozastavení dalších financí jsme se rozhodli na základě problémů v administraci projektů a z obavy z nevyčerpání těchto prostředků," uvedl k tomu náměstek ministerstva Jakub Hodinář.Podle Chládka je ovšem taková kritika nepatřičná. "V první výzvě, kam směřovalo oněch 360 milionů korun, se nám jednoduše nepřihlásilo dost kvalitních uchazečů. Odmítáme podporovat projekty s názvy Zeleň kolem nás, S Krakonošem u počítače nebo Speciální úprava zvěřiny," uvedl Chládek.Dodal, že Středočeský kraj nebude vyhazovat nesmyslně desítky a stovky milionů korun jen proto, že by to ministerstvo chtělo. "Žadatele o peníze s rozumnými projekty ale určitě o dotace nepřipravíme. Pro oblast dalšího vzdělávání již byla vyhlášena druhá výzva na dotace ve výší 250 milionů korun," řekl senátor.To, jestli kraj nyní dostane, nebo nedostane 20 milionů z ministerstva z druhého balíku peněz, podle něj nehraje roli.Navíc v oblasti primárního vzdělávání podle Chládka již bylo rozděleno téměř 600 milionů korun. "Není tedy pravda, že peníze nečerpáme," řekl náměstek hejtmana.

Související

Vratislav Mynář

Policie navrhla obžalovat bývalého kancléře Mynáře kvůli dotaci na penzion

Policie navrhla obžalovat někdejšího hradního kancléře Vratislava Mynáře kvůli dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. Případ se týká několikamilionové dotace pro firmu Clever Management, která ji získala před třinácti lety, ale loni ji vrátila. Mynář čelí stíhání z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů EU, vinu dlouhodobě odmítá. 

Více souvisejících

dotace Školství

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy