Cikáni kradou, učí se druháci ve škole

Praha - Otázka rasismu a vztahu Čechů k romské minoritě nikdy nepřestane být aktuální. Nejnovější část skládanky je čítanka pro žáky druhé třídy. Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové obsahují texty namířené proti Romům, a proto by měly být vyřazeny z výuky. O to Šimůnková požádala ministerstvo školství.

Čítanka pro druhé třídy obsahuje příběh Mýdlová Madla od Ivony Březinové a v něm se píše – „Máma mi povídala, že se s těmi Demeterovic kluky vůbec nemám bavit... říkala, že jsou to cikáni. A cikáni jsou prý špinaví a kradou.“Podle Šimůnkové, která tuto skutečnost považuje za „alarmující“, obsahují protiromské texty i pomůcky z projektu Duhová škola pro multikulturní výchovu na obou stupních základních škol v Moravskoslezském kraji. Stereotypizace, urážka Na nevhodný obsah upozornilo Muzeum romské kultury. Podle jeho odborníků texty podněcují ke stereotypizaci a jsou urážlivé. Jak popsala vládní zmocněnkyně pro ČTK, „Romům (texty) přisuzují i jednání jako podvádění, prostituci či krádeže“. Na čítanku, která vyšla v roce 2005, upozorňovali již před třemi lety někteří aktivisté. Zástupci ministerstva už tehdy uváděli, že stereotypy mají v textu své opodstatnění – prý mají učit děti je překonávat.Čítanka, Šluknov, komise Vládní rada pro záležitosti romské menšiny dnes jednala i o napětí ve Šluknovském výběžku. Vyzvala kabinet Petra Nečase k systematickému postupu a k vytvoření koordinačních komisí, které by byly složeny ze zástupců ministerstev, policie, krajů, obcí a legislativců. Rada zároveň požaduje po ministrovi práce a sociálních věcí Jaromíru Drábkovi, aby jí předložil data o dopadech sociálních škrtů na obyvatele ghett. Rada také vyzvala ministra školství Dobeše, aby předložil přesná čísla o počtu dětí na takzvaných „zvláštních“ školách.

Související

Více souvisejících

Romové Školství

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy