Studenti v ulicích Prahy protestovali proti reformě vysokých škol

Praha - Z pražského Palachova náměstí vyrazily ve středu krátce po 10.30 tisíce studentů na protestní pochod k Úřadu vlády. Mladí lidé vyšli do ulic, aby vyjádřili nespokojenost s připravovanou reformou vysokých škol.

Pochod zablokoval dopravu, mezi studenty neprojela auta ani MHD. Tu ale studenti zbrzdili jen v první části trasy - od Palachova náměstí po Čechův most. Za mostem v současné době tramvaje stejně nejezdí, protože zde dopravní podnik naplánoval výluku.

Po 11.00 dorazilo na nábřeží Edvarda Beneše před sídlo vlády podle odhadu kolem sedmi tisíc studentů. Mladí nesou transparenty s nápisy "Svoboda škol, svoboda společnosti", "Reforma ano, ale ne takto", "Jsme chudí studenti", "Hudební věda nechce zpívat na Dobešovu notu". Protest provází pískot a skandování hesel, například: "Už jsme tady", "Univerzity jsou naše, nedáme si je vzít", "Svobody jsou naše".

Pochod je jednou z největších akcí, která se uskuteční v rámci takzvaného Týdne neklidu, který vyhlásila řada univerzit kvůli věcným záměrům zákona o vysokých školách a finanční pomoci studentům. Protestní akce se konají ve většině univerzitních měst, mají podobu přednášek pro studenty i veřejnost, ale i koncertů nebo divadelních představení.

Akci odstartoval kolem 9.30 na Palachově náměstí krátký happening, po něm následovala série projevů. Při happeningu náměstí zažilo divadelní scénky, v nichž studenti parodovali práci ministerských úředníků i připomínkové řízení k reformním zákonům. Zazněly také ukázky z Ginsbergova Kvílení, Shakespearových sonetů nebo jedné z básní Karla Kryla.

V části věnované projevům za vysokoškolské pedagogy vystoupil prorektor Univerzity Karlovy Stanislav Štech. Ten prohlásil, že navrhovaný zákon o vysokých školách znamená příchod byznysu do škol namísto akademických svobod a vzájemné komunikace. Studenti se podle něj v tomto systému stávají klienty a učitelé otroky neustálého vykazování tabulek. "Myslím, že zde nestojíme naposledy," uvedl. Předseda Studentské komory Rady VŠ Miroslav Jašurek dodal, že navrhované zákony by znamenaly otevření vysokých škol politickým tlakům.

Prorektor se opřel i do prezidenta Václava Klause. "Nejsme paraziti a sobci. Tohle tedy sedí od člověka, který omilostní korupčníky a kšeftaře se vzděláním," uzavřel Štech.

"My zde neprotestujeme jen proti školnému, ale odmítáme celou reformu. Zákony totiž zasahují do fungování vysokých škol," prohlásil jeden z účastníků. Ten také podepsal petici proti školnému. Podpisový stan studenti postavili přímo na náměstí Jana Palacha.

Týden neklidu má podporu valné většiny univerzitních měst a různé akce se tak konají například i ve Zlíně, Hradci Králové, Plzni nebo Brně.

Iniciativa spolu se zástupci studentských komor akademických senátů i samotnými akademiky poukazuje na problematické části věcných záměrů zákonů a žádá jejich stažení a přepracování na základě odborné diskuse.

Reformní zákony by totiž podle kritiků vedly k omezení samosprávného charakteru a nezávislosti vysokých škol, výraznému omezení vlivu studentů na rozhodování o dění na domovské univerzitě. Tento vliv by mohli do rukou naopak dostat politici, obávají se akademici. Studenti kritizují také plán na zavedení školného či zápisného.

Související

Více souvisejících

Školství Demonstrace

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 33 minutami

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení třetiny hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 33 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policisté objasnili případ zmizelé ženy. Její mrtvé tělo u sebe doma skrýval přítel

Pražským kriminalistům se podařilo objasnit případ zmizelé mladé ženy. Její mrtvé tělo u sebe doma skrýval její bývalý přítel. Dvaadvacetiletému muži nyní za vraždu hrozí až dvacet let vězení.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy