Maturitní galimatyáš pokračuje: Hromady návrhů, jisté není nic

Praha - Maturity by mohly mít tři úrovně, jinou pro gymnázia, střední odborné školy a učiliště. Určitou úroveň znalostí, které by měl mít každý maturant bez výjimky, by pak zajišťovaly testy. S tímto návrhem dnes přišel senátor a odborník ČSSD na školství Marcel Chládek po veřejném slyšení v Senátu na téma nové maturity.

"Jedna úroveň maturit pro všechny školy není možná," shrnul Chládek výsledky dnešního slyšení v Senátu. Kromě toho, že by měla být jiná náročnost maturit pro gymnázia a střední odborné školy, bylo by prý na zvážení i to, zda mají učni vůbec maturitu dělat. Stačilo by prý třeba jen absolutorium, po dvou nebo třech letech praxe by si pak řemeslník mohl udělat mistrovské zkoušky.

Státní maturity byly zavedeny kvůli sjednocení úrovně znalostí. Tu by podle Chládka mohl zajistit test, po jehož složení by pak všichni studenti mohli postoupit k maturitě podle typu školy, kde studovali.

Zatímco v současnosti jsou povinné dva předměty, kromě češtiny si u druhého předmětu studenti volí mezi matematikou a cizím jazykem, v budoucnu by prý měly být povinný jazyk i matematika. "Ne všichni umí matematiku dobře učit," upozornil ale Chládek, podle kterého je třeba zlepšit dovednosti kantorů při výuce jednoho z nejméně oblíbených předmětů.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka chce představit definitivní program příští rok na jaře. "Výhledově by se náš vzdělávací systém mohl připravit na to, aby povinnou součástí státní maturity byla i matematika," dodal. O tom, z jakých předmětů by měli středoškoláci maturovat od roku 2015, se s odbornou komisí radí i současný ministr školství Petr Fiala. Vedle povinné matematiky se uvažuje i o angličtině. Část poslanců ODS v čele s Borisem Šťastným už ale delší dobu volá po úplném zrušení maturit v režii státu.

Na změnách ale nepracují jen politici, informuje web ČT. Asociace češtinářů tvoří koncept státní maturity z českého jazyka, který by mohl platit od roku 2018. Předseda asociace Jiří Kostečka by vrátil hodnocení slohových prací zpět na centrální úroveň a opět by zavedl dvě úrovně zkoušky. Ty měla státní maturita v roce 2011. Studenti si tehdy mezi nimi mohli vybrat - většina zvolila lehčí variantu.

Státní část maturity provází problémy a stížnosti každý rok. Letos například Cermat chyboval v zadání testu z češtiny, jedna otázka nenabízela žádnou správnou odpověď. Všichni žáci tedy podle rozhodnutí hodnotící komise za úlohu dostanou bod.

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Letošní horší výsledky maturantů nerelativizujme. Ukazují na hlubší potíže

Po prohře českých reprezentantů se Švédském na Mistrovství světa v hokeji ve Finsku se v mojí „sociální bublině“ objevil názor, který mě zaujal, ale se kterým nesouhlasím, a navíc se mi hodí k tomuto komentáři o výsledcích maturit. Šlo o reakci na jeden text jednoho bulvárního deníku, který rozebíral neúspěch českých hráčů. A ta reakce? Prý proč kritizujeme hráče a trenéry, že se nedaří, když oni tam přece nejedou s tím, že chtějí schválně všechno prohrát, vždyť i hokej hrají lidé, kteří nejsou roboti, naprogramovaní na neustálé vyhrávání a úspěchy.

Více souvisejících

maturity Marcel Chládek Školství

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Plzák španělský (Arion lusitanicus)

Velmi nebezpečný španělský slimák u českých hranic

Plzák španělský, známý svou žravostí, se dál šíří po Evropě a nyní se objevuje i v horských oblastech. Na jeho přítomnost upozorňují mimo jiné zástupci polského Krkonošského národního parku. Tento živočich navíc představuje riziko i pro psy a podobné šelmy.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

včera

Počasí: Česko dnes zasáhly silné bouřky, objevilo se několik supercel

Českem se podle meteorologů z ČHMÚ přehnaly bouřky, které místy doprovázelo krupobití. Nejvyšší intenzity dosáhly na západě země, kde kroupy přesáhly velikost 2 cm.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy