Evropu čeká katastrofa, pokud bude přijímat uprchlíky, říká Duka

Praha - Islámský svět se stále více radikalizuje a pokud Evropa přijme uprchlíky, čeká ji katastrofa. To si myslí kardinál Dominik Duka, který byl hostem speciálního vydání diskuzního pořadu Vaše téma na TN.CZ. Kritiku si za to vysloužil i od svých kolegů v katolické církvi.

Svým názorem, že Česko by uprchlíky rozhodně přijímat nemělo, a to z bezpečnostních i kulturních důvodů, způsobil kardinál Dominik Duka v české katolické církvi pořádný poprask. On si ale stojí za svým.

"My jim v první řadě nepomůžeme, a to je trochu i můj spor s některými lidmi uvnitř církve. Neuvědomujeme si, do jakého chaosu bychom mohli uvrhnout společnost, protože ta otázka přijetí těchto lidí - to znamená tedy opravdu uskrovnění se celé společnosti," má jasno kardinál Duka.

Jedním z kritiků Dukova postoje je například kněz a filozof Tomáš Halík, který se naopak zasazuje o dialog s muslimy.

"Je velmi těžké vést dialog, když na druhé straně jsme svědky toho, co se děje. Mně to často připomíná, když si vzpomeneme na životopis Winstona Churchilla, kdyby v roce 1939 hovořil a vedl dialog s Adolfem Hitlerem, s Goehringem a s Ribbentropem. On viděl, kam celý svět směřuje. Byla proti němu prakticky celá elita velké Británie. Takže někdy je potřeba mít tu odvahu a říci pozor," vyzývá kardinál Dominik Duka.

A jako příklad snah o rozšiřování vlivu islámu uvádí Duka svá osobní setkání s některými velvyslanci islámských zemí tady v Praze. "Několik velvyslanců vystupovalo skutečně velmi militantně. Například konkrétní požadavek, aby na našich školách byla zavedena výuka islámu, aby byli islámští duchovní v naší armádě. Takže ty požadavky jsou neúměrné," myslí si kardinál.

Související

Dominik Duka

Kardinál Duka nevysoudil omluvu od divadel, ÚS stížnost zamítl

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost kardinála Dominika Duky, který se domáhal omluvy od brněnských divadel. Zásah do svých osobnostních práv spatřoval v uvedení dvou kontroverzních her na festivalu Divadelní svět Brno. Justice mu nevyhověla, poukazovala na svobodu slova a uměleckého projevu. Zamítnutím stížnosti kauza před českými soudy definitivně končí.

Více souvisejících

Dominik Duka EU (Evropská unie) uprchlíci

Aktuálně se děje

před 36 minutami

Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe zemřel před 175 lety. Zabily ho drogy a alkohol

Před 175 lety, sedmého říjnového dne roku 1849, zemřel teprve čtyřicetiletý americký spisovatel a básník Edgar Allan Poe. Ten se zapsal do historie nejenom svými specifickými hororovými a mystickými díly, ale také skandálním způsobem života pod vlivem drog a alkoholu. Právě závislost na omamných látkách byla příčinou jeho předčasného skonu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

AC Sparta Praha

Úspěšný návrat do Ligy mistrů. Sparta i ve druhém vystoupení bodovala

Poté, co si na úvod Ligy mistrů doma s přehledem poradila se Salcburkem, nad kterým vyhrála 3:0, čekal na pražskou Spartu o poznání těžší soupeř. V úterý se představila na stadionu úřadujícího německého vicemistra Stuttgartu. Zápas začal podle očekávání, když už po sedmi minutách hry šli domácí do vedení zásluhou Enza Millota. V prvním poločase ale Sparta dokázala hrát vyrovnaný fotbal, až dokázala vyrovnat parádní střelou do šibenice z přímého kopu od Kairinena. Duel skončil 1:1, jelikož se Spartě ve druhé půli podařilo cenný bod ubránit.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vyhlašování laureátů Nobelovy ceny za fyziologii nebo medicínu

Nobelovu cenu za medicínu získali Ambros a Ruvkun. Objevili mikroRNA

Nobelovu cenu za fyziologii nebo medicínu za rok 2024 získali Američané Victor Ambros a Gary Ruvkun za "objev mikroRNA a její roli v posttranskripční genové regulaci". Laureáty vybralo Nobelovo shromáždění Karolínského institutu ve Stockholmu, jejich jména oznámil v pondělí dopoledne generální tajemník shromáždění Thomas Perlmann.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Raketa Kinžal na letounu MiG-31

Rusko poslalo na Kyjev nadzvukové rakety Kinžal

Ukrajinská protivzdušná obrana v pondělí ráno odrazila ruský útok nad Kyjevem. Během dopravní špičky dopadly úlomky raket na tři čtvrti ve městě, ale zatím nebyly hlášeny žádné oběti ani větší materiální škody, uvedl šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko podle serveru Ukrainska pravda.

před 10 hodinami

Rok války na Blízkém východě: Ve jménu bezohlednosti a dezinformací

Přesně před rokem začal brutální konflikt mezi teroristickým hnutím Hamás a Izraelem. Blízký východ od té doby viděl již dlouho neviděné krveprolití, které stálo životy až desítky tisíc lidí. A co je nejhorší, konflikt se ani zdaleka neblíží ke konci. Naopak, týden po týdnu je intenzivnější.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy