Bude nám socialistický stát nařizovat, kolikrát denně máme močit? Vezme nám děti hned na sále? Známý novinář se pořádně naštval

Praha – Poslanecká sněmovna už v roce 2016 v novele školského zákona schválila povinný poslední rok mateřské školy. Tento nápad se ale teď částečně obrátil proti rodičům, kteří jej podporovali. A jeho podoba pořádně naštvala i známého českého novináře.

Zákon a vyhláška o povinném předškolním vzdělávání ukládají pětidenní docházku s nejméně čtyřmi hodinami denně ve státem uznané školce. Jedinou další možností je domácí vzdělávání.

Povinnost posílat pětileté děti povinně do mateřské školky, aby se dobře přichystaly na řádnou školní docházku, se obrátila proti mnoha rodičům, varuje server Novinky.cz. Od letošního září totiž už nebudou moci pětileté děti posílat třeba na dva dny týdně do mateřské školky a zbytek týdne si je nechat doma.

Tato informace ale pěkně vytočila novináře Jana Tunu, který dříve pracoval pro televizi Nova a který dnes točí pořady pro internetovou stanici Stream. „Povinný poslední ročník školky. 5x týdně. Aspoň 4 hodiny. Když tam chodily moje děti, často chyběly. Když bylo hezky a já mohl, vše jsem zrušil a jeli jsme na výlet, na výpravu, do přírody nebo jsme si protahovali víkendy, zůstávali na horách, v lese, na čistém vzduchu nebo doma jen tak hráli na zahradě hry...“ zavzpomínal na facebooku.

Tuna se netají tím, že se mu tato změna zákona vůbec nelíbí. „Co všechno nám ještě bude socialistický stát nařizovat? Jak bude dál zasahovat do života lidí a rodin? Jak bude ještě víc omezovat naše svobody? Přijde třeba nařízení, kolikrát denně máme močit?! A budou děti rodičům odebírat rovnou na porodním sále?!“ zlobí se novinář.

Související

Ilustrační foto

Školní jídelny mohou ode dneška díky novelizované vyhlášce výrazněji zdražit

Školní jídelny mohou ode dneška díky novelizované vyhlášce o školním stravování výrazněji zdražit ceny pokrmů. Poplatky za hlavní jídla se mohou zvýšit až o 20 procent a poplatky za přesnídávky a odpolední svačiny o 30 procent proti cenám, které strávníci platili ještě v lednu. Jídelnám zdražení umožňuje vyhláška, kterou připravilo ministerstvo školství (MŠMT). Mnohé jídelny ale nyní nezdražují a v brzké době to neplánují, vyplývá z vyjádření jejich vedoucích pro ČTK.

Více souvisejících

Mateřské školy / školky vzdělání děti

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko, ilustrační foto

Rusové už mají války na Ukrajině plné zuby

Podle nezávislých ruských sociologů roste mezi Rusy podpora pro uzavření mírové dohody s Ukrajinou a ukončení konfliktu. Dva sociologické projekty, Chronicle a ExtremeScan, zaznamenaly, že rekordní počet Rusů je ochoten přijmout kompromis, i když cíle takzvané „speciální vojenské operace“ nebudou dosaženy. Uvedl to server Ukrainska pravda.

včera

Izrael má kapacitu na dlouhou válku. Vyplatí se mu to ale?

Izrael už od vyhlášení nezávislosti ležel v obklíčení nepřátel. Ze státních aktérů se ale postupně staly teroristické organizace. Boj s nimi je daleko záludnější a nebezpečnější. Izraelská armáda a zpravodajské služby ale mají dostatečné kapacity na to, aby tento boj zvládly – i kdyby trval dlouhá léta.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy