ROZHOVOR | Zeman a Babiš skončí, Česko bude obklopeno migranty, soudí renomovaný lékař Pirk

ROZHOVOR - Kardiochirurg Jan Pirk už není skálopevně přesvědčen, že Miloš Zeman a Andrej Babiš budou vládnout Česku. Vyjádřil se také k peprné mluvě současné hlavy státu a jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka. Prozradil, co pro něj znamená politika a jak souvisí se zdravotnictvím a zdravím lidí.

Známý kardiochirurg Jan Pirk se netají některými svými názory na směřování Evropy jakožto politického a společenského systému. Ve druhé části rozhovoru rozděluje politiky na ty západoevropské a na ty české, kteří jsou ještě rozumní. Jak vnímá problém migrace a co říká na tandem Zeman-Ovčáček? EuroZprávy přináší druhou část rozhovoru:

V jednom rozhovoru jste řekl, že naše civilizace je ve válce a hrozí její pád z vrcholu. Je vůbec nějaký způsob, jak tomuto dějinnému koloběhu čelit?

Když tak poslouchám projevy západoevropských politiků, mám velkou obavu, že tomuto dějinnému koloběhu nejsme připraveni čelit. Naši politici jsou naštěstí natolik rozumní, že tomuto tlaku nepodléhají. Jenom je otázka, jestli můžeme jako izolovaný ostrůvek v Evropě, obklopeni zeměmi s miliony nepřizpůsobivých imigrantů, přežít.

Evropa vymírá, zároveň se prodlužuje věk dožití, sociální systémy mnoha evropských zemí jsou na pokraji kolapsu. Jaký by měl být recept na zvládnutí tohoto stavu? Německo si od přijetí velké části migrantů slibovalo, že tento trend mohou nově příchozí zvrátit.

Samozřejmě, že přijetí velké části migrantů nedokáže zvrátit trend v tom, že stále více lidí bude závislých na sociálních systémech. Vidíme to, že se jedná většinou o nekvalifikované pracovníky, kteří ani nemají velkou tendenci pracovat a chtějí žít svojí kulturou, zvyklou z domova. Na druhé straně však jsou migranti, kteří se dokáží zcela přizpůsobit a jsou pracovití. Jako příklad bych uvedl migranty z Dálného Východu či Ukrajiny.

V první přímé prezidentské volbě jste podpořil kandidáta Jana Fischera. Jak zpětně tuto svou aktivitu vnímáte? A co vám dala?

Moje spolupráce s Janem Fischerem byla nesdělitelnou školou života. Své aktivity vůbec nelituji a poučil jsem se, že svět politiků není svět, ve kterém bych se chtěl pohybovat.

Nechystáte se v nadcházejících volbách podpořit některého z prezidentských kandidátů?

Samozřejmě, že svým hlasem některého z kandidátů podpořím.

Stále si myslíte, že Miloš Zeman nemůže být poražen? Spekuluje se, že by mu vítězství mohlo překazit jeho zdraví. Mnozí příznivci se od něj odklání i z tohoto důvodu.

Ještě před půlrokem jsem byl skálopevně přesvědčen o tom, že tandem Miloš Zeman a Andrej Babiš nemůže být poražen. V současné době již o tom tak přesvědčen nejsem.

Otázka prezidentova zdraví trápí i politiky. Jeho výroky na adresu premiéra Sobotky, kterého nepřímo označil za "svini" tak tímto omlouvají. Argumentují, že jeho tělo chátrá, nebo na něj působí horko či alkohol. Je to možné?

Nedivím se, že otázka prezidentova zdraví trápí i politiky. Já jsem řekl, že si myslím, že pan prezident toho již pro tuto zemi vykonal dost a že je nemocen a měl by se šetřit a v klidu si užívat důchodu. Jeho mluvčí řekl, že bych za tyto výroky měl vrátit diplom.

Podobně ostré výroky používá právě i mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček. Ten ze své funkce označil pracovníka České televize za "idiota". Je dle Vašeho názoru takové chování přípustné, a čím může být způsobeno?

Staré přísloví říká: " Jaký pán, takový kmán". "Krásné příklady", jak se mají lidé k sobě navzájem chovat.

Podle čeho se vy osobně rozhodujete, komu hodíte hlas ve volbách Čekají nás důležité Sněmovní volby letos v říjnu.

Já osobně se budu rozhodovat podle chování jednotlivých kandidátů. Určitě neskočím na lep některým populistům, protože jsem realista.

Co pro Vás znamená politika? Komunisté ji považovali po vzoru Marxova učení za něco odvozeného, primát měly ekonomické otázky. Jaký vidíte vztah mezi politikou a zdravotnictvím, potažmo zdravím lidí, kteří v daném politickém systému žijí?

Myslím, že vztah mezi politikou a zdravotnictvím je velice úzký, protože politici zlepšenou péči o zdraví používají jakožto vábničku k získání hlasů občanů ve volbách. Kdysi jsme se ve školách učili, že válka je pokračováním politiky jinými prostředky. Možná, že by se to dalo otočit a říci, že politika je válka nenásilnými prostředky.

Děkuji za rozhovor.

Související

Jan Pirk (Foto: Tomáš Štec)

Senátorem za Prahu 10 bude nově známý kardiochirurg Pirk

Senátorem ve volebním obvodu Praha 10 bude chirurg Jan Pirk (TOP 09). Ve druhém kole senátních voleb získal 60,44 procenta hlasů. Dosavadní senátorka Renata Chmelová (STAN) dostala 39,55 procenta hlasů, a křeslo v horní komoře tak neobhájila. Vyplývá to z výsledku sčítání na www.volby.cz.

Více souvisejících

Jan Pirk lékaři rozhovor politika

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy